Pomidory z truskawkami.

Marcowo-kwietniowe pomidory i truskawki to ledwie nieśmiały wstęp do tego, za czym wszyscy tęsknimy co najmniej od jesieni, a i tak cieszą przeogromnie.

To prosta sałatka oparta na moim ulubionym połączeniu: pomidory plus truskawki. Zestawienie to sprawdza się tak dobrze, że powtarzam je od lat i pewnie nigdy nie przestanę. Smakuje wyśmienicie! Do sałatki dodaję sporo cudnie aromatycznego pieprzu – nie chodzi o ostrość, a o smak i aromat, dlatego doprawiam ją pieprzem Kubeba oraz zielonym o wyraźnie ziołowych nutach. Ziołowe akcenty podkręcają również drobno posiekane listki rozmarynu. Zarówno pieprz, jak i rozmaryn doskonale współgrają ze smakiem truskawek. Całość uzupełniają orzechy i szafranowy ser z owczego mleka – a jakże – pieprzem!

Pomidory z truskawkami

Pomidory z truskawkami

Pomidory z truskawkami

Pomidory z truskawkami

Pomidory z truskawkami – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 2-3 duże pomidory malinowe
  • kilka truskawek (tej wiosny trafiam na wyjątkowo smaczne greckie)
  • szafranowy Pecorino Brigante z pieprzem albo inny dobry ser
  • garść prażonych orzechów laskowych
  • po pół łyżeczki pieprzu Kubeba (jest wspaniale aromatyczny!) i zielonego pieprzu
  • łyżeczka czerwonego pieprzu
  • gałązka rozmarynu
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości (u mnie: Casas de Hualdo)

Pomidory z truskawkami – PRZEPIS:

  1. Pomidory pokrój w plastry i ułóż na talerzach (po kilka plastrów na porcję)
  2. Dodaj po kilka plasterków truskawek oraz kawałki sera.
  3. Całość posyp grubo posiekanymi orzechami laskowymi i obficie skrop oliwą.
  4. Na koniec posyp sałatkę drobno posiekanymi listkami rozmarynu, pieprzem Kubeba i zielonym pieprzem, grubo młotkowanymi w moździerzu, oraz czerwonym pieprzem w całości.

Wspominaliśmy niedawno o kilku świetnych, głównie hiszpańskich oliwach, które w większości – niestety – wciąż trzeba przywozić z urlopów, ponieważ nie można ich kupić w Polsce. Na szczęście, niektóre jednak można. Jednym z oliwnych szyldów od lat dostępnych w Polsce jest Casas de Hualdo. Pisałem o nich dawno temu, więc najwyższa pora przypomnieć, że to doskonałe hiszpańskie oliwy, tłoczone na zimno chwilę po zbiorach – nie później niż do 4-6 godzin od zbioru oliwek. Oferta Hualdo to oliwy jednoszczepowe oraz blendy kilku szczepów, dzięki czemu każdy znajdzie coś dla siebie. Jeżeli lubisz odkrywać nowe oliwne smaki, sprawdź oliwy jednoszczepowe. Z kolei oliwy kupażowane to efekt takiego łączenia oliw z kilku szczepów, by uzyskać oliwę, która podkreśli najlepsze właściwości z każdej użytej odmiany, bez tłumienia którejkolwiek z nich. Dobrze skomponowany blend daje pyszne, zrównoważone w smaku oliwy, które znakomicie skomponują się z różnymi potrawami. Polecam z czystym sumieniem!

Pomidory z truskawkami

Pomidory z truskawkami

Pomidory z truskawkami