Provolone zapiekany z jeżynami.

Provolone zapiekany z jeżynami to wariacja na temat argentyńskiej Provolety. Provoleta jest wspaniałym, przepysznym i bardzo prostym argentyńskim daniem, którego główny motyw stanowi pieczony ser – Provolone. Provolone zaś to znakomity, rdzennie włoski ser, wywodzący się z Basilicaty, a dziś wytwarzany także w innych regionach Włoch, np. w Lombardii i Campanii, i chroniony regionalnym znakiem pochodzenia (DOP). Skąd włoski ser wziął się w Argentynie? Z Italii rzecz jasna. Włoscy imigranci zapoczątkowali produkcję Provolone w Ameryce Południowej. Nie tylko w Argentynie, ale też w Brazylii i Urugwaju. Wersja południowoamerykańska ma jednak inną postać niż włoski oryginał. Sery są mniejsze, powstają jako krążki o średnicy ok. 12-15 cm i 2,5 cm grubości i zwą się Provoleta. To właśnie z tych serów w Argentynie przyrządza się zapiekankę o tej samej nazwie.

Provolone zapiekany z jeżynami, nie dość, że piecze się błyskawicznie, to jeszcze zachwyca smakiem. Spróbuj koniecznie! Polecam szczególnie jako szybkie śniadanie w zimny dzień.

Uwagi:

  • Provolone możesz kupić w dwu wersjach – piccante albo dolce. Dolce bardziej się topi, piccante – choć zapieczony, zachowuje kształt. Wybierz taki, jaki lubisz
  • W razie potrzeby jeżyny zastąp malinami, porzeczkami lub świeżą żurawiną. Kwaskowate owoce w zestawieniu z tłustym serem dają najlepszy rezultat

Provolone zapiekany z jeżynami

Provolone zapiekany z jeżynami

Provolone zapiekany z jeżynami – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 2 x 150-200 g plastry Provolone piccante DOP (albo innego sera, który ładnie się topi)
  • ok. 300-400 g jeżyn (mogą być mrożone)
  • listki tymianku

Provolone zapiekany z jeżynami – PRZEPIS:

  1. Do piekarnika wstaw dwa nieduże naczynia do zapiekania (na przykład mini patelnie o średnicy 10 cm), po czym rozgrzej piekarnik do temperatury 230 stopni.
  2. Wyjmij rozgrzane naczynka z piekarnika. Na ich dnie ułóż pojedynczą warstwę jeżyn (mrożonych owoców wcześniej nie rozmrażam) i posyp je listkami tymianku. Na jeżynach ułóż plastry sera i wstaw naczynka z powrotem do piekarnika na ok. 10 minut.
  3. Przed podaniem upieczony provolone posyp dodatkowym tymiankiem, opcjonalnie oprósz pieprzem i podawaj gorący.

Provolone zapiekany z jeżynami

Provolone zapiekany z jeżynami