- 100 g ryżu carnaroli (lub arborio)
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 1 litr domowego bulionu
- kieliszek białego wytrawnego wina
- 200-250 g pomidorków koktajlowych
- trochę pietruszki
- kilka listków mięty
- parmezan
- sól, pieprz
Risotto z pomidorkami koktajlowymi.
Nieskomplikowane risotto z jednym podstawowym składnikiem – słodkimi, dojrzałymi pomidorkami koktajlowymi. Prostota przede wszystkim.
O zaletach risotto pisałem już wielokrotnie. Podobnie jak o tym, że risotto jest zdecydowanie łatwiejsze w przygotowaniu niż się powszechnie uważa.
Najlepsze, przynajmniej z mojego punktu widzenia, są takie właśnie, najprostsze wersje tej potrawy. Wystarczy jeden główny składnik i gotowe. Słodkie pomidorki koktajlowe nadają się do tego celu wręcz idealnie.
Włoch pewnie zawahałby się przed dodaniem do risotto pietruszki i prawdopodobnie poprzestałby na bazylii, ale przecież w gotowaniu najważniejsza jest wolność i swoboda twórcza, nie zaś wierność schematom. Oczywiście, para pomidor – bazylia jest świetna, ale pietruszka plus odrobina zupełnie nieoczywistej tu mięty sprawdzą się równie dobrze. Parmezan możesz zetrzeć standardowo, na tarce, ale w płatkach prezentuje się ciekawiej.
PRZEPIS:
- Posiekaj cebulę i czosnek. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- W głębokiej patelni duś cebulę i czosnek przez kilka minut, aż zmiękną.
- Dodaj na patelnię ryż i, mieszając, smaż całość kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.
- Wlej na patelnię wino i, mieszając, zaczekaj, aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.
- Wlej chochlę bulionu i duś ryż ok. 18 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.
- Dodaj pomidorki koktajlowe i duś całość, mieszając, jeszcze przez ok. 2 minuty.
- Gdy risotto będzie gotowe, zdejmij je z ognia, dopraw pieprzem i solą, dodaj posiekaną natkę i zamieszaj.
- Podziel risotto na porcje, dodaj kilka listków mięty i zetrzyj kilka płatków parmezanu.
Smacznego!
Pysznie!
Lubię risotto z warzywami
Mogę wpaść na obiad?:)
Dajcie mi parmezan, a zjem wszystko, co nim potraktowane ;)
Najbardziej lubię przepisy, do których przygotowania wystarczy tylko kilka składników, tak jak tutaj:)
Wygląda naprawdę smacznie
Jeść…
Pyszności, bardzo lubię risotto zarówno jeść, jak i robić. Uspokaja mnie to niespieszne mieszanie ;)
Dużo parmezanu, to lubię :D
Mniam!
Szybkie, rozgrzewające, bezglutenowe – risotto ma same zalety
Paella lepsza od risotto
Fajny pomysł na szybki i smaczny posiłek
Muszę wreszcie zmierzyć się z risottem, wygląda przepysznie
Zdecydowanie warto, to wcale nie jest trudne :-)
To jeden z moich ulubionych przepisów na risotto, rodzina też je uwielbia
Apetyczne!
Zrobiłem wczoraj, wyszło bardzo dobre
Fajna opcja na zimę, pomidorki koktajlowe zawsze smakują podobnie:)
Superanckie
Fajne, lekkie odświeżające danko. I nawet w zimie można robić, dzięki temu że z pomidorami koktajlowymi. Mniam :D