• ok. 200 zielonego groszku
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g ryżu carnaroli (lub arborio)
  • 1/2 litra bulionu warzywnego
  • kieliszek białego wytrawnego wina
  • papryczka chilli
  • parmezan
  • pieprz

Risotto z zielonym groszkiem.

To najszybsze i najprostsze risotto, jakie potrafię sobię wyobrazić, a przy okazji – bardzo smaczne. Robię je dość często przez okrągły rok, zwłaszcza, gdy na przyrządzenie posiłku nie mam zbyt wiele czasu. Mrożony groszek sprawdza się bardzo dobrze, warto jednak wcześniej rozmrozić go w lodówce.

PRZEPIS:

1. Posiekaj cebulę, czosnek i papryczkę chilli.

2. W głębokiej patelni duś przez kilka minut czosnek i cebulę, aż warzywa zmiękną.

3. Dodaj na patelnię ryż i, mieszając, smaż kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.

4. Wlej na patelnię wino i, mieszając, zaczekaj aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.

5. Wlej chochlę bulionu, dodaj papryczkę chilli i groszek, duś wszystko razem ok. 18 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.

6. Gdy risotto będzie gotowe, zdejmij je z ognia, dodaj parmezan, dopraw pieprzem i ewentualnie solą, i zamieszaj.

7. Porcje na talerzach oprósz parmezanem.

Risotto z groszkiem_05