- ok. 200 zielonego groszku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 100 g ryżu carnaroli (lub arborio)
- 1/2 litra bulionu warzywnego
- kieliszek białego wytrawnego wina
- papryczka chilli
- parmezan
- pieprz
Risotto z zielonym groszkiem.
To najszybsze i najprostsze risotto, jakie potrafię sobię wyobrazić, a przy okazji – bardzo smaczne. Robię je dość często przez okrągły rok, zwłaszcza, gdy na przyrządzenie posiłku nie mam zbyt wiele czasu. Mrożony groszek sprawdza się bardzo dobrze, warto jednak wcześniej rozmrozić go w lodówce.
PRZEPIS:
1. Posiekaj cebulę, czosnek i papryczkę chilli.
2. W głębokiej patelni duś przez kilka minut czosnek i cebulę, aż warzywa zmiękną.
3. Dodaj na patelnię ryż i, mieszając, smaż kolejne kilka minut, aż ziarna staną się częściowo przezroczyste.
4. Wlej na patelnię wino i, mieszając, zaczekaj aż odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny.
5. Wlej chochlę bulionu, dodaj papryczkę chilli i groszek, duś wszystko razem ok. 18 minut, nieustannie mieszając i systematycznie dolewając bulionu za każdym razem, gdy wcześniejsza porcja płynu zostanie wchłonięta przez ryż.
6. Gdy risotto będzie gotowe, zdejmij je z ognia, dodaj parmezan, dopraw pieprzem i ewentualnie solą, i zamieszaj.
7. Porcje na talerzach oprósz parmezanem.
jedno z moich ulubionych dań. :) cudowne.
Zrobiłam. Aromat nie do opisania :)