• 10 moreli
  • 10 śliwek węgierek
  • średniej wielkości ananas
  • 2 białe brzoskwinie
  • 1 zwykła brzoskwinia
  • 250 g borówek amerykańskich
  • pół granatu
  • 1 spora kiść zielonych winogron
  • 1 jabłko
  • 3 śliwki 'Hermany'
  • 2 duże czerwone śliwki
  • garść listków mięty

Sałatka bardzo owocowa.

Lato to dobra pora na przyrządzanie sałatek owocowych. W tym przypadku wykorzystałem wszystko, co akurat miałem pod ręką.

To tylko przepis wyjściowy, który można (a nawet trzeba) modyfikować według własnego uznania, zarówno jeśli chodzi o ilość, jak i dobór konkretnych owoców.

1. Do miski wrzućcie pokrojone morele, śliwki, brzoskwinie i jabłko.

2. Dodajcie przekrojone na połówki winogrona.

3. Odetnijcie od ananasa górną część z liśćmi oraz spód, a następnie nożem oddzielcie skórę od miąższu. Obranego ananasa przekrójcie wzdłuż na ćwiartki, a następnie usuńcie twardszy środek, zostawiając sam miękki i słodki miąższ. Pokrójcie owoc na kawałki i dodajcie do reszty składników.

4. Dodajcie borówki i porwane na mniejsze kawałki listki mięty.

5. Na koniec – pestki granatu, które najłatwiej wydobędziecie, przytrzymując połówkę owocu dłonią od jego wewnętrznej strony energicznie uderzając łyżką w twardą skórę. Żeby nie zachlapać siebie ani kuchni, najlepiej zrobić to nad dużym, głębokim naczyniem.

6. Sok z owoców w pełni zastępuje dressing. Wymieszajcie wszystkie składniki i gotowe.