- 10 moreli
- 10 śliwek węgierek
- średniej wielkości ananas
- 2 białe brzoskwinie
- 1 zwykła brzoskwinia
- 250 g borówek amerykańskich
- pół granatu
- 1 spora kiść zielonych winogron
- 1 jabłko
- 3 śliwki 'Hermany'
- 2 duże czerwone śliwki
- garść listków mięty
Sałatka bardzo owocowa.
Lato to dobra pora na przyrządzanie sałatek owocowych. W tym przypadku wykorzystałem wszystko, co akurat miałem pod ręką.
To tylko przepis wyjściowy, który można (a nawet trzeba) modyfikować według własnego uznania, zarówno jeśli chodzi o ilość, jak i dobór konkretnych owoców.
1. Do miski wrzućcie pokrojone morele, śliwki, brzoskwinie i jabłko.
2. Dodajcie przekrojone na połówki winogrona.
3. Odetnijcie od ananasa górną część z liśćmi oraz spód, a następnie nożem oddzielcie skórę od miąższu. Obranego ananasa przekrójcie wzdłuż na ćwiartki, a następnie usuńcie twardszy środek, zostawiając sam miękki i słodki miąższ. Pokrójcie owoc na kawałki i dodajcie do reszty składników.
4. Dodajcie borówki i porwane na mniejsze kawałki listki mięty.
5. Na koniec – pestki granatu, które najłatwiej wydobędziecie, przytrzymując połówkę owocu dłonią od jego wewnętrznej strony energicznie uderzając łyżką w twardą skórę. Żeby nie zachlapać siebie ani kuchni, najlepiej zrobić to nad dużym, głębokim naczyniem.
6. Sok z owoców w pełni zastępuje dressing. Wymieszajcie wszystkie składniki i gotowe.
ach, wygląda super smacznie.
hm, chyba mam jakiś problem z dodawaniem tutaj komentarzy…
nie wiem, czy się nie powtórzę.
zjadabym, zdjęcia super. :)
ja pewnie dodałabym więcej mięty.
Zostałeś nominowany u mnie na blogu: http://smerfetka79.blogspot.com/2012/09/versatile-blogger-award.html
pozdrawiam serdecznie
Piękna, musi być pyszna!!!
Zdrowe słodkie:) pycha, zwłaszcza latem