Za oknem za chwilę zrobi się szaro-buro, tym bardziej zatem warto uzupełnić kuchenne wyposażenie o artykuły w żywych, poprawiających nastrój barwach. Pomoże Wam w tym Decorto.pl – nowy wymiar wnętrza!
Decorto.pl to sklep, w którym można znaleźć cały szereg nietuzinkowych, nowoczesnych, przyjemnych dla oka produktów wyposażenia wnętrz – od kuchni i łazienki, przez bar, po biuro i ogród.
W naszym nowym konkursie macie okazję powalczyć o 3 praktyczne, a zarazem atrakcyjne wizualnie przedmioty:
– po pierwsze, sztućce Furio w komplecie 24-sztuk (I nagroda). Ich proste kształty oraz końcówki uwieńczone kontrastowym kolorem (tu: w wybranym przez Was limonkowym) przyciągają uwagę. Sztućce cieszyły się znaczącym zainteresowaniem ze strony uczestników targów Home Decor w Poznaniu. Marka Vialli Design, bo o niej tu mowa, zaprezentowała sztućce Furio jako jedną ze swych propozycji na sezon jesień/zima 2012. Sztućce oferowane są w efektownym, białym stojaku:
Zestaw dla 6 osób zawiera 6 łyżek obiadowych, 6 widelców obiadowych, 6 noży obiadowych, 6 łyżeczek do herbaty. Sztućce wykonane zostały z najwyższej jakości stali nierdzewnej, a ich rękojeści – z tworzywa.
– po drugie i trzecie, praktyczna nowość marki Vialli Design, która lada dzień trafi do sprzedaży: rękawice kuchenne z gumową powłoką od wewnętrznej strony, zapewniającą skuteczniejszą ochronę przed poniesieniem niechcianych obrażeń w kuchni ;-). Rękawice dostępne są w dwóch kolorach: limonkowym (II nagroda) i czerwonym (III nagroda).
By wziąć udział w konkursie, wystarczy:
– należeć do grona fanów Faceta i kuchni oraz Decorto.pl na facebooku, oraz
– pod postem o konkursie na fanpage Faceta i kuchni na facebooku napisać, jaka jest Wasza ulubiona potrawa zaliczana do finger food, oraz – dlaczego akurat ta?
W konkursie nagrodzone zostaną 3 wybrane przez Faceta odpowiedzi.
Konkurs trwa od dziś, tj. od 5 września do 12 września br. Nazwiska laureatów zostaną opublikowane na blogu w sobotę – 15 września.
Pełny regulamin konkursu poniżej:
1. Organizatorem konkursu jest Szymon Kubicki, właściciel bloga ‘Facet i kuchnia’. Partnerem konkursu i sponsorem nagród jest sklep internetowy Decorto.pl, pełen fajnych artykułów wyposażenia domowego.
2. Konkurs organizowany jest na obszarze Rzeczypospolitej Polskiej w dniach od 05.09.2012 r. do 12.0.2012 r.
3. Zadaniem uczestników konkursu jest dołączyć do grona fanów Facet i kuchnia oraz Decorto.pl na Facebooku oraz dodać pod postem o konkursie na facebooku Faceta i kuchni wpis z odpowiedzią na pytanie, jaka jest Wasza ulubiona potrawa zaliczana do finger food i dlaczego akurat ta? ;-)
4. W konkursie nagrodzonych zostanie 3 uczestników, których odpowiedzi zostaną wybrane przez organizatora. Pierwsza nagroda w konkursie to 24-elementowy zestaw sztućców FURIO (Vialli Design), natomiast 2 nagrody dodatkowe (nagrody pocieszenia) to nietuzinkowe rękawice kuchenne Vialli Design w kolorze limonkowym (II nagroda) oraz czerwonym (III nagroda). Wysyłka nagród zostanie zrealizowana przez sponsora.
5. Informacja o wynikach konkursu zostanie opublikowana na stronie bloga Facet i kuchnia w dniu 15 września br.
6. Warunkiem otrzymania nagrody jest przesłanie przez laureata konkursu pełnych danych kontaktowych (imię, nazwisko i adres zamieszkania wraz z kodem pocztowym) w ciągu 5 dni roboczych od dnia opublikowania na blogu informacji o wynikach.
7. Zwycięzcy konkursu wyrażają zgodę na opublikowanie ich danych osobowych (imienia i nazwiska) na stronie bloga Facet i kuchnia.
8. Podanie nieprawdziwych lub niekompletnych danych osobowych (tj. imienia, nazwiska, adresu zamieszkania) stanowi podstawę odmowy wydania nagrody.
9. Nagroda może zostać przyznana wyłącznie osobie, która spełni wszystkie warunki konkursu, określone w Regulaminie.
10. Nagroda nieodebrana ulega przepadkowi.
11. Niniejszy Regulamin stanowi jedyny dokument, określający zasady konkursu.
Facet i kuchnia oraz Decorto.pl życzą dobrej zabawy!
Finger food czyli przekąska na kęs jeden,
Ale mogłabym takich zjeść i siedem,
Jest Mini tarta z pomidorem z dodatkiem twarożku koziego,
Ona zawsze podnosi Moje ego,
Bo nie dość że szybka i łatwa w przygotowaniu,
Pozostawia mych gości w ciągłym uśmiechaniu!
Pysznie zapieczona rozbudza zmysły,
Jeden gryz i wszystkie złe myśli się rozprysły!
Przygotowuję ją nie tylko na party wieczorne,
Lecz także dla dzieci bo ich krzyki o nie są potworne,
Każdy je uwielbia i ja sama też,
Bo gdy je gryzę czuję się ze coś dobrego jesz!
Pomidorek koktajlowy faszerowany musem z koziego sera i szpinaku – pyszny, na imprezę idealny, tylko szybciutko się kończą bo można je …przedawkować:P
Grisini w każdej postaci, z szynką parmeńską i melonem, z sosami różnymi im różniej tym chrupiącej;)
Bardzo fajny pomysł z candy :) zapraszam na mój funpage oraz bloga:))
A to nie trzeba na Facebooku napisać??? na wszelki wypadek piszę i tu (zakochałam się w nagrodach :-))
ja uwielbiam szparagówkę panierowaną w jajku i bułce – trochę z tym roboty bo każdy szparagówkowy paluszek trzeba zamoczyć w jajku i obtoczyć w bułce i usmażyć na chrupiąco – ale warto wyglądają świetnie i do tego cudnie smakują – taki szparagówkowy paluszek z wierzchu chrupiący a w środku rozpływający się w ustach ;-) mmmm
Finger food – Jeden kęs
Ja jem
trochę tu trochę tam
Ulubione dżemy z sobą mam
a to na chlebku
a to na bułce
Ale i zdarzy się
że kupię ciastka pełnoziarniste
I już uradowana jestem w mig!
Witam,
Finger food, jak wiadomo są to potrawy na jeden kęs. Dla mnie najlepszą potrawą są mini krakersy podane z pasą z łososia,a na niej dekoracyjnie ułożone zioła. Prosto, smacznie, efektownie.
Finger food jak wiadomo to potrawa na jeden kęs. Moją ulubioną są krakersy podawane z pastą z łososia przyprawione,a jednocześnie ozdobione ziołami. Prosto,szybko, smacznie i efektownie.
Krakersy z pastą łososiową :)
Wędzonego łososia drobniutko szatkuję, dodaję jedno całe jajko ugotowane na twardo i łyżkę majonezu. To wszystko blenderuję i nakładam na prostokątne krakersy. Szybkie i pyszne. Robię na każdą imprezę – znika błyskawicznie.
:)
Popularne koreczki
Małe bocconcini, kawałki lososia, korniszonki, oliwki i wiele innych produktów, które można połączyć za pomocą specjalnego patyczka sprawdzają się, bo nie brudzą rąk, spożywamy bez użycia sztućców i talerzy. Ta formuła podania i spożywania jest o tyle wygodną, że podczas towarzyskich spotkań nasi goście mogą swobodnie korzystać z przyjemności rozmowy i zabawy nie odrywając się od stołu. Lub na odwrót ;-) Nie odrywając się od jedzenia możemy czerpać z uroków zabawy. A naszych gości nie rozprasza poszukiwanie wolnego miejsca na używany talerzyk.I dlatego lubię popularne koreczki Finger Food :)
Uwielbiam wszystko co zawinięte w chrupiący boczek:
Zielone szparagi,suszone śliweczki lub suszony pomidorek.
Łatwe,szybkie i dosłownie na jeden kęs.
Jeśli miałabym wybrać moje ulubione danie finger food na pewno wybrałabym mini pizze na kawałkach tortilli, to jest to co najbardziej lubię robić, oczywiście nie przepadam za kupnym ciastem do pizzy samej nie chce mi się z nim specjalnie bawić, zwłaszcza, że przecież przed każdą imprezą same z siebie mamy masę rzeczy do roboty, jeszcze tylko brakuje nam zagniatania i wałkowania ciasta. Od dawien dawna zastąpiłam takie właśnie ciasto pizzowe po prostu zwykłą tortillą. Płaty tortilli są do kupienia w większości dużych sklepów, marketów i delikatesów. Co prawda nie powinniśmy nawet przez ułamek sekundy patrzeć na ich skład, bo aż słabo się robi, ale kawałek tortilli z foli przecież ani nas, ani naszych gości nie zabije. Przynajmniej moi są wytrzymali ;) A mini pizza zawsze ale to zawsze się sprawdza czy to podczas imprez dla dorosłych, czy dla dzieci. Jej wielkim niewątpliwie plusem jest to, że równie dobrze smakuje na zimno jak i na ciepło więc w upalne dni podajemy ją na zimno i jest fantastycznie orzeźwiającym, warzywnym małym dankiem. Bo gdy nie dodamy mięsa będzie świetną propozycją dla wegetarian.
Gdy niespodziewnaie koleżanka twoja ma wpaść na winko,
A twoja lodówka jakby czystkę przeszła przed chwilką.
Ty nie trać zimnej krwi,ale do sąsiadów pukaj drzwi,
Od każdego pożyczaj ile tylko do torby pomieścisz.
Ja tak kiedyś właśnie zorganizowałam super imprezę,
Znajomi pomogli robić pyszne mini przekąski,smaczne i świeże.
Na krakersach smarowali pastę jajeczną i łosiosiową,
Na to maleńkie ogóreczki,pomidorki od pani Maciejowej.
A jak ktoś chciał to dekorował sobie na koniec oliwką,
Dostałam je od zaprzyjażnionej pani Moniki spod ,,6”.
W ramach pomocy sąsiedzkiej przytargałam śliwki w occie,
To akurat zaraz po korniszonach był hit imprezy na mojej chacie.
W torbie skarbów odnalazłam też pasztet z dzika,
Dała go pani Zenia miła żona pewnego zapalonego leśnika.
Ale oprócz pasztetu były kurki w occie marynowane,
Na nasze mini krakersowe kanapki nadawały sie wspaniale.
Jak krakersy się skończyły,to bagietka poszła w obieg,
Na niej też układaliśmy wszystko na co kto miał ochotę.
Taki powinien być według mnie sens finger food,
Wesoło w miłej grupie z pustej niby lodówki zajadasz się za dwóch…
Moją ulubioną potrawą zaliczaną do finger food są roladki „prawie sushi” :) Na placku tortilla pikantnym rozsmarowuje serek czosnkowy lub warzywny na brzeg tortilli kładę wędzonego łososia i świeży ogórek.Można też pokombinować z szynką,serem i kiszonym ogórkiem.Tortille rolujemy,wkładamy do lodówki a jak się dobrze schłodzi kroimy w cienkie kawałki jak sushi:) nakłuwamy na małe wykałaczki i mamy świetne danie na jeden kęs.Polecam bo naprawdę pycha.