• kilka kromek dowolnego, dobrego chleba
  • kilka plasterków szynki
  • kilka plasterków żółtego sera
  • pomidor
  • trochę rukoli
  • 2 łyżki majonezu
  • 3-4 łyżeczki śmietany 18%
  • trochę kaparów
  • pieprz
  • ostra mielona papryka

Stali czytelnicy bloga wiedzą, że z majonezem nie jest mi po drodze.

Przyszło mi jednak przygotować zdatny do spożycia posiłek z jego wykorzystaniem, w związku z czym wymyśliłem kanapki dla kumpla. Adresatem tego przepisu jest mecenas Krzysiek, który nie tylko w majonezie gustuje, ale – co za zrządzenie losu – jego ulubiony majonez to ni mniej, ni więcej – „Kielecki” właśnie.

1. W miseczce wymieszajcie majonez ze śmietaną, pieprzem i papryką

2. Na kromkach ułóżcie szynkę, ser, plaster pomidora i trochę rukoli

3. Polejcie kanapkę sosem majonezowym i dodajcie kilka kaparów.

Smacznego 🙂

Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka