Sałatka z bobem i fasolką szparagową.

Wszystko, co najlepsze latem, w jednej pysznej sałatce: chrupki zielony bób i bezwłóknista francuska fasolka szparagowa, aromatyczne malinówki, słodkie pomidorki koktajlowe, kwiaty cukinii i świeże zioła z domowej uprawy. Takich sałatek pochłaniamy w sezonie nieskończone ilości, ponieważ warzywami z jednej strony naprawdę można się najeść, a z drugiej nie sposób się nimi znudzić 🙂 

Jak w każdej sałatce, proporcje poszczególnych składników są umowne, zmieniaj je więc dowolnie, wedle własnego uznania. W razie potrzeby, pomidorki koktajlowe zastąp większą porcją innych pomidorów, na przykład kolorowych. Podobnie z ziołami, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać – przykładowo – koperek czy kolendrę. Czerwoną cebulę marynuję w soku z limonki, ponieważ lubimy ją w takiej (łagodniejszej) formie, ale nie jest to niezbędne – jeżeli wolisz, dodaj ją na surowo.

Sałatka z bobem i fasolką szparagową

Sałatka z bobem i fasolką szparagową – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 1 kg surowego bobu (ok. 600 g po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
  • 3 duże garście zielonej fasolki szparagowej
  • 2 duże garście pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
  • duży pomidor malinowy, pokrojony na kawałki
  • czerwona cebula
  • 2 limonki
  • pół pęczka dymki z dość dużymi cebulkami
  • 2 łyżki listków oregano
  • łyżka listków tymianku
  • 3 kwiaty cukinii porwane na kawałki (opcjonalnie)
  • płatki z kilku różowych chabrów (opcjonalnie)
  • oliwa extra vergine
  • sól i pieprz (opcjonalnie)

Sałatka z bobem i fasolką szparagową – PRZEPIS:

  1. Pokrój cebulę w cienkie półtalarki, przełóż do małej miski i zalej sokiem z limonek, odstaw.
  2. Ugotuj bób (ok. 3 minuty – Jak gotować i mrozić bób?) i obierz ze skórki. Ugotuj fasolkę szparagową i ostudź pod zimną bieżącą wodą. Długie strąki fasolki przekrój na połówki.
  3. W misce wymieszaj bób, pokrojoną fasolkę szparagową, pomidorki koktajlowe, pokrojony pomidor malinowy, kwiaty cukinii porwane na kawałki i cebulę wraz z sokiem z limonki.
  4. Dodaj świeże zioła (oregano, tymianek), posiekaną dymkę i oliwę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Na koniec posyp płatkami chabrów, gotowe!

Sałatka z bobem i fasolką szparagową

Sałatka z bobem i fasolką szparagową