Sałatka z bobem i fasolką szparagową.
Wszystko, co najlepsze latem, w jednej pysznej sałatce: chrupki zielony bób i bezwłóknista francuska fasolka szparagowa, aromatyczne malinówki, słodkie pomidorki koktajlowe, kwiaty cukinii i świeże zioła z domowej uprawy. Takich sałatek pochłaniamy w sezonie nieskończone ilości, ponieważ warzywami z jednej strony naprawdę można się najeść, a z drugiej nie sposób się nimi znudzić 🙂
Jak w każdej sałatce, proporcje poszczególnych składników są umowne, zmieniaj je więc dowolnie, wedle własnego uznania. W razie potrzeby, pomidorki koktajlowe zastąp większą porcją innych pomidorów, na przykład kolorowych. Podobnie z ziołami, nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać – przykładowo – koperek czy kolendrę. Czerwoną cebulę marynuję w soku z limonki, ponieważ lubimy ją w takiej (łagodniejszej) formie, ale nie jest to niezbędne – jeżeli wolisz, dodaj ją na surowo.
Sałatka z bobem i fasolką szparagową – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 1 kg surowego bobu (ok. 600 g po ugotowaniu i obraniu ze skórki)
- 3 duże garście zielonej fasolki szparagowej
- 2 duże garście pomidorków koktajlowych, przekrojonych na pół
- duży pomidor malinowy, pokrojony na kawałki
- czerwona cebula
- 2 limonki
- pół pęczka dymki z dość dużymi cebulkami
- 2 łyżki listków oregano
- łyżka listków tymianku
- 3 kwiaty cukinii porwane na kawałki (opcjonalnie)
- płatki z kilku różowych chabrów (opcjonalnie)
- oliwa extra vergine
- sól i pieprz (opcjonalnie)
Sałatka z bobem i fasolką szparagową – PRZEPIS:
- Pokrój cebulę w cienkie półtalarki, przełóż do małej miski i zalej sokiem z limonek, odstaw.
- Ugotuj bób (ok. 3 minuty – Jak gotować i mrozić bób?) i obierz ze skórki. Ugotuj fasolkę szparagową i ostudź pod zimną bieżącą wodą. Długie strąki fasolki przekrój na połówki.
- W misce wymieszaj bób, pokrojoną fasolkę szparagową, pomidorki koktajlowe, pokrojony pomidor malinowy, kwiaty cukinii porwane na kawałki i cebulę wraz z sokiem z limonki.
- Dodaj świeże zioła (oregano, tymianek), posiekaną dymkę i oliwę. W razie potrzeby dopraw solą i pieprzem, wymieszaj. Na koniec posyp płatkami chabrów, gotowe!