- 1 duży burak
- 200 g sera LOR
- 100 g rukoli
- oliwa extra vergine
- ocet balsamiczny
- krem balsamiczny (glassa balsamiczna Monini)
- pieprz
Ser LOR wytwarzany jest w Turcji i na Cyprze, powstaje z serwatki pozostałej po produkcji sera Halloumi. Podobnie, jak Halloumi, LOR można kupić na allegro. Ser nadaje się zarówno do dań na ciepło, jak i do sałatek.
1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 200 stopni i upieczcie buraka (nie obierajcie go ze skóry!), aż zmięknie. Czas pieczenia uzależniony będzie od jego wielkości (u mnie: 45 – 60 minut). Buraka można upiec dzień wcześniej, tak by wieczorem bądź rano nie tracić już na to czasu.
2. Opłukaną i wysuszoną rukolę rozłóżcie na talerzach, a na niej ułóżcie plastry sera. Skropcie wszystko oliwą extra vergine.
3. Pokrójcie buraka w cienkie plastry i ułóżcie na wierzchu sałatki. Dodajcie jeszcze trochę oliwy i octu balsamicznego.
4. Całość doprawcie sporą ilością pieprzu i udekorujcie kremem balsamicznym.
bardzo prosty, acz smakowity.
ach!
juz jak ty cos wymyslisz to tylko usiasc i plakac-z glodu:)
wygląda bardzo smakowicie i elegancko:)