• 1 duży burak
  • 200 g sera LOR
  • 100 g rukoli
  • oliwa extra vergine
  • ocet balsamiczny
  • krem balsamiczny (glassa balsamiczna Monini)
  • pieprz

Ser LOR wytwarzany jest w Turcji i na Cyprze, powstaje z serwatki pozostałej po produkcji sera Halloumi. Podobnie, jak Halloumi, LOR można kupić na allegro. Ser nadaje się zarówno do dań na ciepło, jak i do sałatek.

1. Rozgrzejcie piekarnik do temperatury 200 stopni i upieczcie buraka (nie obierajcie go ze skóry!), aż zmięknie. Czas pieczenia uzależniony będzie od jego wielkości (u mnie: 45 – 60 minut). Buraka można upiec dzień wcześniej, tak by wieczorem bądź rano nie tracić już na to czasu.

2. Opłukaną i wysuszoną rukolę rozłóżcie na talerzach, a na niej ułóżcie plastry sera. Skropcie wszystko oliwą extra vergine.

3. Pokrójcie buraka w cienkie plastry i ułóżcie na wierzchu sałatki. Dodajcie jeszcze trochę oliwy i octu balsamicznego.

4. Całość doprawcie sporą ilością pieprzu i udekorujcie kremem balsamicznym.