Santomas Antonius Cabernet Sauvignon.
Słoweńska część Istrii to z jednej strony Adriatyk, malownicze wybrzeże i nadmorskie miasta z Portoroz, Piran, Koper i Izola na czele, a z drugiej – bardziej w głąb lądu – wkomponowane w górzysty krajobraz leniwe wioski zalane słońcem, gdzie życie toczy się niespiesznym rytmem. Nieważne, gdzie się zatrzymasz, wszędzie odpoczniesz, nacieszysz oczy pocztówkowymi krajobrazami, a do tego… znajdziesz znakomite wina i piękne winnice. Bogate tradycje winiarskie regionu sięgają czasów rzymskich.
Istniejący od drugiej połowy XIX wieku Santomas z siedzibą w maleńkiej zabytkowej wiosce Šmarje (gmina Koper), liczącej niespełna 1000 mieszkańców jest relatywnie dużym, jak na lokalne warunki, słoweńskim producentem z subregionu winiarskiego Slovenska Istra (będącego częścią Primorska). Region ten obejmuje swoim zasięgiem winnice położone głównie na wzgórzach nad słoweńskim wybrzeżem Adriatyku. Należąca do rodziny Glavina posiadłość Santomas wzięła nazwę od wzmianki w książce Topographie de tous les vignobles z 1832 roku, w której A. Julien, pisarz i podróżnik z czasów napoleońskich odnotował, że najlepsze wina z okolic miasta Koper nazywały się Santomas. Dziś na straży filozofii rodzinnej winnicy stoi przedstawiciel piątego pokolenia winiarzy i obecny właściciel, Ludvik Nazarij Glavina, król Refosco AD 2021, którego Antonius Refosco 2015 okrzyknięto najlepszym Refosco słoweńskiej części Istrii. Należy do niego blisko 7 ha gajów oliwnych, porośniętych miejscowymi odmianami Belica i Leccino oraz nieco ponad 25 ha winnic o zróżnicowanym terroir, ulokowanych w różnych partiach regionu. Każda lokalizacja to unikalny mikroklimat, kształtowany przez warunki glebowe, położenie względem poziomu morza, wilgotność powietrza, nasłonecznienie, etc., a tym samym specyficzny charakter poszczególnych upraw. Tym, co łączy wszystkie winnice, jest flisz i magiczny wpływ klimatu śródziemnomorskiego oraz przyjęta strategia, tj. odpowiedzialne podejście do rolnictwa, zrównoważona produkcja przyjazna środowisku, biodynamika, ręczne zbiory i minimalne użycie siarki. Winnice obsadzone są krzewami w wieku od 10 do 50 lat, głównie rodzimych odmian typowych dla słoweńskiej Istrii. Dominują Refošk i istryjska Malvazija, będące jednocześnie najpopularniejszymi winami na tym obszarze, a wśród szczepów międzynarodowych pojawiają się m.in. Merlot, Cabernet Sauvignon i Syrah. Winiarnia produkuje około 80 000 butelek rocznie, a poza tym w najlepszych latach butelkuje swoje Grande Cuvée dojrzewające w 4,5 litrowych butlach Rehoboam (=6 standardowych flaszek).
Santomas Antonius to jedna z ciekawszych słoweńskich interpretacji Cabernet Sauvignon. Wino dojrzewa 2 lata w nowych barriques z francuskiego dębu, a następnie rok w butelce. Ma piękny nasycony ciemny rubinowy kolor. W bukiecie fiołki, czarny pieprz, ciemno palona kawa, lukrecja i czekolada. Na podniebieniu pełne, wyczuwalne są nuty skórzane, espresso, w tle mocno dojrzała kompotowa wiśnia. Wytrawne, wyraziście garbnikowe, z wysoką kwasowością i dość trwałym finiszem. Wino stworzone dla miłośników mocnych tanin, a przy tym niesamowicie pijalne, szczególnie o tej porze roku. Bardzo dobry Cabernet.
Nazwa: Santomas Antonius Cabernet Sauvignon 2014
Kraj: Słowenia
Region: Slovenska Istra
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczep: 100% Cabernet Sauvignon
Moc: 14,5%
Wino kupisz w be-wines.com
Be-wines.com to sklep internetowy z Ljubljany ze wspaniale zróżnicowanym asortymentem najbardziej uznanych słoweńskich win, także tych od niszowych producentów, którzy robią świetną robotę, a niekoniecznie pchają się na afisze. Znajdziesz tu wysokiej jakości wina białe, czerwone i pomarańczowe, szeroki wybór win naturalnych, certyfikowanych win organicznych oraz bąbelki.