Smażony ryż z jajkiem i kimchi.
Ryż smażony w woku to azjatycki patent na błyskawiczne i proste danko z ugotowanego, najlepiej wczorajszego ryżu. Ma komplet cech przepisu na każdą okazję. Tak przyrządzony ryż możesz zjeść na śniadanie (jako bardziej wypasioną jajecznicę), lunch lub kolację – jest pyszny, sycący i rozgrzewający, szczególnie z dodatkiem pikantnego kimchi.
Do ryżu dodaję doskonałe kimchi z białej rzodkwi, które bez trudu możesz zrobić samodzielnie w domu, oraz grzybki shimeji, które w tego typu połączeniach (shimeji, jajko, warzywa, ryż) sprawdzają się idealnie. W braku shimeji, zastąp je innymi grzybami (choćby boczniakami czy brązowymi pieczarkami, które można kupić dosłownie wszędzie). Jeśli nie przepadasz za kolendrą, użyj dymki – oprósz nią gotowe danie. Celowo nie dodaję soli ani żadnych dodatkowych ostrych przypraw – komplet smaków zapewnia kimchi, które spełnia tu rolę głównej przyprawy. Ryż smażę w woku, ale głęboka patelnia lub rondel sprawdzą się równie dobrze.
Smażony ryż z jajkiem i kimchi – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 4 jajka (zerówka, wolny chów)
- 150 g tajskiego ryżu jaśminowego (basmati też będzie OK)
- ok. 120 g kimchi z białej rzodkwi lub innego (kimchi z dyni albo z rzodkiewki też będzie super)
- pół dużego fenkułu (kopru włoskiego)
- 150 g grzybków shimeji (białych lub brązowych – wszystko jedno)
- 1/3 dużego pęczka kolendry
- łyżeczka nasion kolendry, roztartych w moździerzu
- olej do smażenia
Smażony ryż z jajkiem i kimchi – PRZEPIS:
- Ugotuj ryż bez soli (nie solę wody, ponieważ kimchi jest wystarczająco słone), odcedź i odstaw do wystudzenia. Najlepiej użyć tu ryżu gotowanego dzień wcześniej.
- Przygotuj pozostałe składniki. Odetnij twardszą końcówkę fenkułu, po czym posiekaj fenkuł dość cienko i przełóż do miski. Do osobnej miski przełóż posiekane kimchi z rzodkwi. Posiekaj łodyżki kolendry. Wbij jajka do małej miski i wymieszaj.
- Natłuść i mocno rozgrzej wok, po czym na średnim ogniu podsmaż grzybki shimeji, aż wyraźnie zaczną się rumienić. Gotowe shimeji zdejmij z woka.
- W razie potrzeby dodaj trochę oleju, wrzuć do woka fenkuł i chwilę podsmaż, mieszając, a następnie dodaj łodyżki kolendry.
- Podsmażaj, aż fenkuł i kolendra zmiękną, po czym dodaj kimchi. Smaż przez około minutę, po czym ponownie dodaj do woka grzybki, a także ugotowany wcześniej ryż i rozgniecioną w moździerzu kolendrę.
- Wymieszaj i smaż przez chwilę, aż ryż się ogrzeje, po czym wlej jajka. Smaż, mieszając, przez kilkanaście sekund, aż jajka się zetną. Dodaj listki kolendry (dużo!) i podawaj od razu.