Sałatka z kopru włoskiego i gruszki.
Koper włoski i gruszka to świetne połączenie, więc jeżeli jeszcze go nie znasz, spróbuj koniecznie. Nie byłbym sobą, gdybym nie dodał tu jakiegoś dobrego sera, ale nie jest to konieczne. Suszona gruszka w sałatce to dodatkowy wariant głównego składnika, a przy okazji inna struktura i bardziej skoncentrowany gruszkowy smak.
Zawsze, kiedy suszę jabłka lub gruszki na chipsy, nie marnuję ani krzty i zużywam wszystkie plasterki, również te najmniejsze. Są między innymi fajnym dodatkiem do sałatek – wystarczy drobno je posiekać, a otrzymany chrust zużywać jako chrupką i naturalnie słodką posypkę.
Do krojenia fenkułu i gruszek używam mandoliny Zyle. To bardzo praktyczna nowość w ofercie Ronic, dzięki której możesz pięknie i błyskawicznie kroić warzywa i owoce. Używając krajalnicy przygotujesz plastry i słupki warzyw lub owoców do suszenia, frytki do smażenia, pokroisz warzywa na zupę lub posiekasz je do sałatki – szybko i idealnie, a co najważniejsze bez ryzyka zacięcia, ponieważ krajalnicę skonstruowano tak, by chronić użytkownika przed przypadkowym zranieniem – elementem zestawu jest m.in. bezpieczny uchwyt na warzywa i owoce. Więcej info o krajalnicy znajdziesz tutaj, a w tym sklepie zamówisz ją teraz online aż o 30% taniej!
Sałatka z kopru włoskiego i gruszki – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- ok. 50 g musztardowca (lub rukoli)
- trochę dojrzewającego sera (u mnie: Pecorino Montanaro)
- gruszka Lukasówka (lub inna)
- 1 mały koper włoski (fenkuł) albo pół dużego
- kilka plasterków suszonej gruszki (przepis na chipsy z gruszki) plus trochę drobnych i mniej atrakcyjnych kawałków suszonych gruszek do posiekania (na chrust); zamiennie możesz użyć suszonych jabłek
- 2 łyżki listków świeżej kolendry lub mięty
- sok z jednej limonki
- 3 łyżeczki mirinu
- oliwa extra vergine
Sałatka z kopru włoskiego i gruszki – PRZEPIS:
- Posiekaj fenkuł na mandolinie Zyle i przełóż do miski. Wlej sok z limonki oraz mirin i wymieszaj.
- Gruszkę pokrój w cienkie plastry (tu również używam mandoliny), a następnie plastry pokrój w słupki i dodaj do miski z fenkułem. Odstaw na kwadrans.
- W dwu głębszych talerzach ułóż liście musztardowca i skrop je oliwą. Dodaj trochę sera (pokruszonego albo w kilku większych kawałkach).
- Do miski z fenkułem i gruszką dodaj listki kolendry i wymieszaj. Dopraw pieprzem. Przełóż porcje kopru z gruszką na talerze z musztardowcem i Pecorino. Dodaj po kilka plasterków suszonej gruszki.
- Drobno posiekaj odłożone wcześniej mniejsze ścinki suszonych gruszek i tak powstałym chrustem posyp sałatkę.