Książka przekazana zostanie laureatowi wraz z zawartą w niej spersonalizowaną dedykacją od Gavina Baxtera.

O Gavinie Baxterze miałem okazję pisać całkiem niedawno – w związku z prowadzonymi przez niego w Olsztynie warsztatami o grillowaniu barramundi.

Gavin Baxter to australijski szef kuchni, z bogatym, dwudziestoletnim doświadczeniem, zdobywanym w pięciogwiazdkowych hotelach, ekskluzywnych restauracjach i luksusowych jachtach. Od zeszłego roku Gavin rezyduje w Polsce – jest prowadzącym szefem kuchni w restauracjach, należących do stołecznego hotelu Marriott, gdzie miał okazję gotować między innymi dla znanego wszystkim ;-) Baracka Obamy.

Gavin Baxter w ciągu swej wieloletniej kariery kilka razy opłynął świat, zwiedził wszystkie kontynenty, by poznać i zasmakować regionalnych kuchni. Odwiedził najbardziej znane i mniej znane targi świata, które z czasem stały się jego naturalnym otoczeniem. Po latach spędzonych na morzu, osiadł w Polsce, gdzie mieszka z żoną Polką i dwiema córkami. Jak twierdzi, jest zafascynowany tutejszymi regionami od Podkarpacia po Pomorze.

O książce:

W czasach żywności genetycznie modyfikowanej, targi przeżywają prawdziwy renesans, stanowiąc źródło świeżych, ekologicznych produktów i lokalnych specjałów. Szefowie kuchni najlepszych restauracji z całego świata czerpią z nich inspiracje, tworząc menu dla swych gości. Ludzie z pasją kulinarną zawsze znajdą sposobność, by podczas podróży odwiedzić lokalne targowiska i poczuć tam prawdziwą lokalną kulturę, obserwując zwyczaje miejscowych, podpatrując, co jedzą i co kupują.

Smaki świata” Evity de Gor i Gavina Baxtera (wyd. G+J Polska, 2011) to niezwykły dwujęzyczny przewodnik kulinarny, który dostarczy czytelnikom niezapomnianych wrażeń. To wyjątkowa podróż, która zaczyna się w sercu odwiedzonych miast, pozwala poznać niepowtarzalny klimat targowisk Francji, Włoch, Brazylii, Indonezji, Japonii czy Australii. Książka zawiera również sporo fajnych przepisów na nietuzinkowe dania. Jednym słowem: warto!

Rozlosujemy ją wśród osób, które odpowiedzą na następujące pytanie:

Czym różni się barramundi ze sztucznej hodowli od ryby żyjącej na wolności, w dzikim i nieokiełznanym oceanie?

Odpowiedzi przesyłajcie emailem na kontakt@facetikuchnia.com.pl w terminie do poniedziałku 10 września do godz. 23:59. W tytule emaila wpisujcie „BARRA”, a w treści podajcie swoje imię, nazwisko i adres do wysyłki nagrody. Wyniki zostaną opublikowane na stronie bloga w niedzielę 16 września. Wysyłka nagrody będzie realizowana przez GetPublic.

Swój egzemplarz książki dostałem na warsztatach, jeden przepis zdążyłem już nawet sprawdzić – polecam!

WYNIKI KONKURSU: książkę otrzymuje Pan