- 250g świeżego makaronu tagliolini
- 2 cukinie
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
- parmezan
- papryczka chilli
Szybkie i sycące danie, z wykorzystaniem zaledwie trzech składników.
1. Podzielcie cukinię wzdłuż na ćwiartki, wytnijcie gniazda nasienne i posiekajcie warzywo na grubsze plasterki.
2. W głębokim rondlu duście cukinię wraz z pieprzem, rozgniecionymi i drobno posiekanymi ząbkami czosnku oraz posiekaną papryczką chilli, aż zmięknie (ok. 8-10 minut), co jakiś czas mieszając.
3. W tym czasie, ugotujcie makaron w osolonej wodzie, zgodnie z czasem podanym na opakowaniu.
4. Gotowy makaron przełóżcie do rondla z cukinią i dokładnie wymieszajcie.
5. Zdejmijcie rondel z ognia, zetrzyjcie ok. garści parmezanu i jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszajcie.
6. Przełóżcie porcje na talerze, doprawcie pieprzem, a na wierzch zetrzyjcie jeszcze trochę parmezanu.
Smacznego!
Zdjęcia: Małgorzata Napiórkowska-Kubicka
Makaron, my love