Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii.
Najlepsze tarty powstają przypadkiem. Było tak. Kupiłem kwiaty cukinii do sałatki. Zrobiłem sałatkę, zapomniałem o kwiatach. Kwiatów żal, pomyślałem więc, że upiekę tartę, tylko jakąś inną, ponieważ przepisów na tartę z kwiatami cukinii opublikowałem już sześć… Zajrzałem do lodówki, a tam jamon iberico de cebo i świeżo otwarty Parmigiano Reggiano. Co jeszcze? Dwie brzoskwinie, kupione na targu dzień wcześniej, z których ostatecznie w tarcie zmieściła się jedna, i gotowe! Tarta na spontanie, upieczona z tego, co akurat było pod ręką, smakuje jak marzenie. Jak zawsze, polecam gotować i improwizować!
Uwagi:
- Bezglutenowe kruche ciasto – bez zmian, czyli wedle tej samej ultra łatwej receptury, co zwykle; jeżeli chcesz użyć mąki pszennej, najlepiej skorzystaj z innego przepisu na ciasto. Mój przepis służy łatwemu i szybkiemu przygotowaniu ciasta bez glutenu
- W razie potrzeby dodaj dowolny inny ser, który ładnie się topi
- Śmietany – jak zwykle – używam wegańskiej (Creamo 15% lub 18%), ponieważ jest niezawodna dosłownie do wszystkiego. Tutaj zapewnia doskonałą konsystencję i idealnie łączy się z jajkami, więc w razie czego polecam taki zestaw. Tradycyjna kwaśna śmietana (18% lub tłustsza) też sprawdzi się świetnie.
Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii – SKŁADNIKI na 6 porcji:
(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm)
Na kruche ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej (używam mąki Elovena)
- 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g półtłustego twarogu
- 100 g zimnego niesolonego masła
- łyżka suszonego tymianku
- pół łyżeczki soli Maldon
Plus
- ghee lub masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie
- 80 g Parmigiano Reggiano, świeżo startego
- 60 g Prosciutto di Parma
- jedna duża brzoskwinia
- 6 kwiatów cukinii, bez łodyżek
- 200 g śmietany 18% (używam vegan Creamo, może być też tradycyjna kwaśna śmietana)
- 5 jajek (zerówki, wolny chów)
- 3-4 łyżki listków tymianku
- łyżeczka pieprzu voatsiperifery roztartego w moździerzu (albo pół łyżeczki zielonego pieprzu)
Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii – PRZEPIS:
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu ziół i przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli – tak jak ja – używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Formę do tarty natłuść ghee lub masłem.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Przełóż ciasto do formy, usuń nadmiar. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 15-20 minut.
- W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, zetrzyj ser na tarce i przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij w misce na jednolitą masę, dodaj listki tymianku oraz pieprz i wymieszaj.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, spód tarty posyp świeżo startym Parmigiano Reggiano, dodaj Prosciutto di Parma, a na szynce ułóż kwiaty cukinii i pokrojoną w ósemki brzoskwinię, po czym zalej nadzienie tarty jajkami rozbełtanymi wcześniej ze śmietaną i tymiankiem.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 40-45 minut. Gotową tartę odstaw na 5-10 minut, by nieco odpoczęła.
- Podawaj na gorąco albo na zimno, skropioną oliwą extra vergine – w każdym wariancie smakuje doskonale. Świetnie sprawdza się jako śniadanie następnego dnia po pieczeniu (bez podgrzewania), wstawiona na noc do lodówki.
Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.