Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii.

Najlepsze tarty powstają przypadkiem. Było tak. Kupiłem kwiaty cukinii do sałatki. Zrobiłem sałatkę, zapomniałem o kwiatach. Kwiatów żal, pomyślałem więc, że upiekę tartę, tylko jakąś inną, ponieważ przepisów na tartę z kwiatami cukinii opublikowałem już sześć… Zajrzałem do lodówki, a tam jamon iberico de cebo i świeżo otwarty Parmigiano Reggiano. Co jeszcze? Dwie brzoskwinie, kupione na targu dzień wcześniej, z których ostatecznie w tarcie zmieściła się jedna, i gotowe! Tarta na spontanie, upieczona z tego, co akurat było pod ręką, smakuje jak marzenie. Jak zawsze, polecam gotować i improwizować!

Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii

Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii

Uwagi:

  • Bezglutenowe kruche ciasto – bez zmian, czyli wedle tej samej ultra łatwej receptury, co zwykle; jeżeli chcesz użyć mąki pszennej, najlepiej skorzystaj z innego przepisu na ciasto. Mój przepis służy łatwemu i szybkiemu przygotowaniu ciasta bez glutenu
  • W razie potrzeby dodaj dowolny inny ser, który ładnie się topi
  • Śmietany – jak zwykle – używam wegańskiej (Creamo 15% lub 18%), ponieważ jest niezawodna dosłownie do wszystkiego. Tutaj zapewnia doskonałą konsystencję i idealnie łączy się z jajkami, więc w razie czego polecam taki zestaw. Tradycyjna kwaśna śmietana (18% lub tłustsza) też sprawdzi się świetnie.

Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii – SKŁADNIKI na 6 porcji:

(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 20 cm)

Na kruche ciasto

  • 100 g mąki owsianej bezglutenowej (używam mąki Elovena)
  • 50 g skrobi ziemniaczanej bezglutenowej
  • 125 g półtłustego twarogu
  • 100 g zimnego niesolonego masła
  • łyżka suszonego tymianku
  • pół łyżeczki soli Maldon

Plus

  • ghee lub masło do natłuszczenia formy

Na nadzienie

  • 80 g Parmigiano Reggiano, świeżo startego
  • 60 g Prosciutto di Parma
  • jedna duża brzoskwinia
  • 6 kwiatów cukinii, bez łodyżek
  • 200 g śmietany 18% (używam vegan Creamo, może być też tradycyjna kwaśna śmietana)
  • 5 jajek (zerówki, wolny chów)
  • 3-4 łyżki listków tymianku
  • łyżeczka pieprzu voatsiperifery roztartego w moździerzu (albo pół łyżeczki zielonego pieprzu)

Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii – PRZEPIS:

  1. Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu ziół i przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli – tak jak ja – używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmie dosłownie 20 sekund).
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  3. Formę do tarty natłuść ghee lub masłem.
  4. Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Przełóż ciasto do formy, usuń nadmiar. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na około 15-20 minut.
  5. W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, zetrzyj ser na tarce i przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę ubij w misce na jednolitą masę, dodaj listki tymianku oraz pieprz i wymieszaj.
  6. Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, spód tarty posyp świeżo startym Parmigiano Reggiano, dodaj Prosciutto di Parma, a na szynce ułóż kwiaty cukinii i pokrojoną w ósemki brzoskwinię, po czym zalej nadzienie tarty jajkami rozbełtanymi wcześniej ze śmietaną i tymiankiem.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 40-45 minut. Gotową tartę odstaw na 5-10 minut, by nieco odpoczęła.
  8. Podawaj na gorąco albo na zimno, skropioną oliwą extra vergine – w każdym wariancie smakuje doskonale. Świetnie sprawdza się jako śniadanie następnego dnia po pieczeniu (bez podgrzewania), wstawiona na noc do lodówki.

Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.

Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii

Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii

Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii

Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii

Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii

Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii

Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii

Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii

Tarta z prosciutto, brzoskwinią i kwiatami cukinii