Tarta ze szparagami i pomidorami.
Jeszcze jedna tarta na wiosnę. I znów prosto. Szparagi i pomidorki. Tyle, ile forma pomieści.
Uwagi:
- Bezglutenowe kruche ciasto bez zmian, czyli wedle tej samej ultra łatwej receptury, co zwykle; jeżeli chcesz użyć mąki pszennej, najlepiej skorzystaj z innego przepisu na ciasto. Mój przepis służy łatwemu i szybkiemu przygotowaniu ciasta bez glutenu
- W razie potrzeby dodaj dowolny inny ser, który ładnie się topi
- Śmietany – jak zwykle – używam wegańskiej (Creamo 15%), ponieważ jest niezawodna dosłownie do wszystkiego. Tutaj zapewnia doskonałą konsystencję i idealnie łączy się z jajkami, więc w razie czego polecam taki zestaw. Tradycyjna śmietana też sprawdzi się świetnie.
Tarta ze szparagami i pomidorami – SKŁADNIKI na 6 porcji:
(na formę do tarty z wyjmowanym dnem o średnicy 24 cm)
Na kruche ciasto
- 100 g mąki owsianej bezglutenowej
- 50 g mąki (lub skrobi) ziemniaczanej bezglutenowej
- 125 g zimnej ricotty (lub półtłustego twarogu)
- 100 g zimnego niesolonego masła
- przyprawy roztarte w moździerzu: łyżeczka suszonego tymianku, łyżeczka zielonego pieprzu, łyżeczka soli (używam różowej himalajskiej)
Plus
- ghee lub masło do natłuszczenia formy
Na nadzienie
- 10-12 zielonych szparagów (końcówki odłamane)
- ok. 15 pomidorków daktylowych, przekrojonych na pół
- 2 łyżki listków tymianku
- 150 g świeżo startego sera, który ładnie się zapieka (u mnie: Ortler)
- 200 g śmietany (używam vegan Creamo 15%, może być też tradycyjna śmietana o zawartości 18% lub 30% tłuszczu)
- 4 jajka (zerówki, wolny chów)
- przyprawy: pół łyżeczki za’ataru, łyżeczka pieprzu voatsiperifery (albo pół łyżeczki czarnego pieprzu), szczypta soli (u mnie: morska z miętą i cytryną)
Tarta ze szparagami i pomidorami – PRZEPIS:
- Przygotuj szparagi i pomidorki – odłam zdrewniałe końcówki, opłucz i osusz szparagi. Pomidorki daktylowe przekrój na pół.
- Przygotuj kruche ciasto wg tego przepisu. Pamiętaj o dodaniu przypraw. Ciasto możesz wyrobić ręcznie lub w robocie kuchennym (jeżeli używasz niezawodnego Magimixa, wyrobienie ciasta zajmuje dosłownie 20 sekund).
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180°C (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- Natłuść ghee lub masłem formę do tarty.
- Schłodzone ciasto ułóż na dużej desce wyłożonej papierem do pieczenia lub silikonową matą do pieczenia, lekko rozpłaszcz i rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Przełóż ciasto do formy, usuń nadmiar. Spód nakłuj widelcem i wstaw do piekarnika na 15 minut.
- W czasie, gdy ciasto będzie się podpiekać, zetrzyj ser na grubej tarce i przygotuj krem śmietanowo-jajeczny. Jajka i śmietanę wraz z przyprawami ubij w misce na jednolitą masę. Dodaj tymianek, wymieszaj.
- Gdy ciasto się podpiecze, wyjmij je z piekarnika, spód tarty posyp świeżo startym serem, ułóż szparagi i pomidorki, po czym zalej je jajkami rozbełtanymi wcześniej ze śmietaną.
- Wstaw do piekarnika i piecz na środkowym poziomie przez ok. 35 minut. Gotową tartę odstaw na 5 minut, by nieco odpoczęła.
- Podawaj na gorąco albo na zimno, skropioną oliwą extra vergine – w każdym wariancie smakuje doskonale. Świetnie sprawdza się jako śniadanie następnego dnia po pieczeniu (bez podgrzewania), wstawiona na noc do lodówki.
Sprawdź też inne łatwe przepisy na bezglutenowe tarty i quiche.