- dowolna mieszanka zielonych sałat (rukola, roszponka, sałata rzymska, mix bianco i rosso, młoda botwinka, etc.)
- kawałek wędzonego łososia (ok. 150-200 g)
- 1 opakowanie jaj przepiórczych (18 sztuk)
- pieprz
- oliwa extra vergine
- ocet balsamiczny
- glassa balsamiczna (krem balsamiczny) Monini do dekoracji
Połączenie wędzonego łososia i jajek sprawdza się znakomicie.
Zaszalejcie i użyjcie jaj przepiórczych (można użyć też kurzych). Sałatkę można przygotować na osobnych talerzach, albo, jak w tym przypadku, na dużym, podłużnym półmisku.
Jaja przepiórcze ugotujcie na twardo (zgodnie z czasem podanym na opakowaniu – ok. 3-4 minuty). Na półmisek wyłóżcie warstwę zieleniny, na niej rozłóżcie pokrojonego w cienkie plasterki łososia oraz przekrojone na pół, ugotowane jajka. Całość posypcie świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną pietruszką. Skropcie obficie oliwą oraz octem balsamicznym. Całość udekorujcie zagęszczonym balsamico.