• 1 mała dynia piżmowa (Butternut) albo 1/2 dużej
  • 3 twarde słodkie jabłka (tu: Rubin)
  • ok. 80-100 g dobrego sera
  • 2-3 łyżki creme fraiche (40%) lub dobrej gęstej śmietany
  • ok. 100 ml naturalnego jogurtu bez cukru
  • kilka gałązek świeżego majeranku lub tymianku
  • gałka muszkatołowa
  • pieprz

Zapiekanka z jabłek i dyni piżmowej.

Dynia świetnie sprawdza się w zapiekankach, a o smakowych walorach pieczonych jabłek nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Przy okazji, dynia i jabłko doskonale do siebie pasują (sprawdź też przepis na ZUPĘ Z DYNI I JABŁEK).

Jak zwykle używam tu dyni piżmowej, która jest moim zdaniem królową dyń. Nie tylko ze względu na smak, ale także nieograniczone możliwości kulinarnych zastosowań (ZOBACZ). Taką dynię można między innymi bardzo łatwo pokroić w cienkie plasterki, nie trzeba też zawracać sobie głowy usuwaniem skórki.

Plasterki powinny być jak najcieńsze, wtedy można zapiekać je surowe. Do tego celu wręcz stworzony jest szeroki nóż do sera. Jeśli takiego nie posiadasz, możesz dynię pokroić nożem. Jeśli plasterki wydadzą ci się grubsze, możesz wcześniej dynię obgotować przez kilka minut we wrzątku. Wtedy będziesz mieć gwarancję, że warzywo zmięknie podczas pieczenia.

Sos przygotowałem z mieszanki jogurtu naturalnego i creme fraiche, czyli 40% gęstej francuskiej śmietany, wytwarzanej bez jakichkolwiek sztucznych dodatków. Sosu nie potrzeba dużo, ma po prostu nieco oblepić składniki zapiekanki, które jednak nie powinny w nim pływać. Jeśli wolisz, możesz użyć samej śmietany.

Użyj dobrego miękkiego sera, który ładnie się roztopi i zrumieni. Ja wykorzystałem tu ser wędzony (ZOBACZ), który nadał całości dodatkowego smaku i aromatu.

Zapiekanka jablko dynia L_03

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.

2. Dynię podziel na części ułatwiające krojenie (jeśli używasz połowy butternuta, lepiej sprawdzi się jej podłużna część bez gniazda nasiennego – wtedy wystarczy przekroić dynię wzdłuż na dwie połowy. Pokrój je na jak najcieńsze plasterki. Najlepiej użyć do tego celu noża do sera (ZOBACZ). Przełóż plasterki dyni do miski.

3. Jabłka obierz ze skóry, przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i nożem pokrój na dość cienkie cząstki. Dodaj do dyni.

4. Dodaj sporo świeżych listków majeranku lub tymianku.

5. Wymieszaj śmietanę z jogurtem, dodaj sporo pieprzu i gałki muszkatołowej.

6. Przelej sos do miski z dynią i jabłkiem i dokładnie wszystko wymieszaj, tak by plasterki dokładnie pokryły się sosem (ZOBACZ).

7. Przełóż wszystko do natłuszczonego naczynia do zapiekania i posyp wierzch świeżo startym serem (ZOBACZ).

8. Wstaw do piekarnika na ok. 35-40 minut.

Smacznego!

Zapiekanka jablko dynia L_05

Zapiekanka jablko dynia L_09