Zapiekany makaron z porami i serem.

To bardzo prosta zapiekanka, której głównym bohaterem jest słodkawy i miękki duszony por.

Można użyć dowolnego rodzaju makaronu oraz dowolnego sera. Ja wykorzystałem tym razem twardy grecki ser kefalotyri, ale spokojnie możecie zastąpić go innym twardym serem, choćby parmezanem.

Zapiekany makaron z porami i serem – SKŁADNIKI na 4 porcje:

  • ok. 700 g porów (waga po usunięciu brzydszych zielonych liści)
  • 150 g makaronu
  • ok. 70 g sera kefalotyri
  • trochę ziela angielskiego i kolendry
  • pieprz, sól
  • podsuszany tymianek

Zapiekany makaron z porami i serem – PRZEPIS:

  1. Ugotuj makaron wg przepisu na opakowaniu (al dente). Gotowy makaron odcedź i przelej zimną wodą.
  2. Rozgrzej piekarnik do temp. 200 stopni.
  3. Pokrój pory w grube plastry. Użyłem tu porów odmiany Jolant, które są delikatniejsze od porów najczęściej dostępnych na straganach. Taki por również sprawdzi się dobrze, wcześniej warto jednak usunąć brzydsze zielone liście i dokładniej przepłukać warzywo w wodzie, by usunąć zanieczyszczenia.
  4. W garnku, który nadaje się również do zapiekania (albo w głębokiej patelni) rozgrzej trochę oleju i masła, po czym wrzuć pory. Mieszaj przez chwilę, aż warzywa równomiernie pokryją się tłuszczem, po czym dodaj sól, roztarte w moździerzu kolendrę, ziele angielskie i pieprz.
  5. Przykryj garnek pokrywą i duś do momentu, aż por zmięknie. Co jakiś czas mieszaj, tak by warzywa nie przypaliły się.
  6. Gdy por będzie gotowy, dodaj makaron i tymianek. Wymieszaj.
  7. Wierzch zapiekanki posyp startym serem kefalotyri i wstaw do pieca na ok. 20 minut.
  8. Podawaj od razu.

Smacznego!

Zapiekany makaron

Zapiekany makaron