Carbonara z truflą.

Była sobie pasta alla carbonara, a później przyszli Francuzi i zdemolowali ją śmietaną ;-) Jak wiadomo, do Francji mamy słabość, ale w temacie carbonary nie ma co ukrywać, że tak to w skrócie wyglądało. A świat, co gorsza, uwierzył i wersja śmietanowa przyćmiła tę autentyczną made in Italy. Trudno to zrozumieć, biorąc pod uwagę, że finalnie powinien liczyć się przede wszystkim smak, a carbonara z samym jajkiem – bez śmietany – smakuje nieporównanie lepiej jej umorusana konkurencja, ale cóż. Jest jak jest.

Mączne makarony z tłustymi dodatkami, takie jak carbonara z jajkiem i parmezanem, najlepiej smakują wtedy, kiedy robi się zimno, wietrznie i deszczowo. To czas, kiedy przypominam sobie o makaronach innych niż tylko warzywne. Te z cukinii, marchwi czy dyni są lekkie, smakują wspaniale i świetnie łączą się z wieloma składnikami, ale z drugiej strony nic tak nie pasuje do borowików jak złote, mięsiste, jajeczne pappardelle. Albo jak fusilli do kremowej carbonary, której wcale nie trzeba przyrządzać tylko na bazie spaghetti, bucatini, tagliatelle i innych długich makaronów. Fusilli, z uwagi na swój charakterystyczny kształt świetnie chłonie jajeczny sos.

Jeżeli jesienno-zimowa aura Cię męczy, pamiętaj, że posiłki takie jak opisany poniżej pozwalają całkiem nieźle niwelować ów stan.

Carbonara z truflą

Carbonara z truflą

Carbonara z truflą – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200 g makaronu (tu: bezglutenowe fusilli z mąki ryżowej)
  • 1 jajko (zerówki, wolny wybieg)
  • 1 żółtko (zerówki, wolny wybieg)
  • ok. 30 g świeżo startego parmezanu
  • 2 łyżki listków świeżego tymianku
  • 2 duże szczypty czarnego pieprzu utłuczonego w moździerzu
  • ok. 10-15 g czarnej trufli

Carbonara z truflą – PRZEPIS:

  1. Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie.
  2. W tym czasie zetrzyj na tarce parmezan i dodaj do niego listki tymianku.
  3. Do osobnej dużej miski wbij jajko i żółtko, dodaj pieprz i wymieszaj.
  4. Gdy makaron będzie gotowy, odcedź go i natychmiast przełóż do miski z jajkami. Dokładnie i szybko wymieszaj wszystko, tak by jajka ścięły się pod wpływem temperatury makaronu i dobrze go oblepiły, a jednocześnie nie przemieniły się w jajecznicę. To bardzo ważne.
  5. Dodaj parmezan i wymieszaj. Podziel makaron na porcje.
  6. Na wierzch każdej porcji zestrugaj po kilkanaście plasterków czarnej trufli.

Sprawdź też inne przepisy: #CARBONARA

Carbonara z truflą