Bób w sosie pomidorowym.
Bób i pomidory to bardzo zgrany duet, dlatego motywem przewodnim kolejnego sezonowego przepisu są właśnie te produkty.
Jakość pomidorów ma – jak zawsze – znaczenie kluczowe, a przewaga lata nad zimą polega między innymi na tym, że możesz potraktować tę wskazówkę poważnie i rozejrzeć się za tymi najlepszymi: aromatycznymi, dojrzewającymi w słońcu, pełnymi smaku. Bawole serce, Gargamel, Malinówka (taka jak kiedyś, nie z marketu) czy pomidory gruszkowe sprawdzą się tu doskonale. Jeżeli sos ma rzucać na kolana, użyj do niego dojrzałych letnich pomidorów. Masz jak w banku, że odwdzięczy się wyjątkowym smakiem.
Uwagi:
- Długie gotowanie sprawia, że woda odparowuje, sos gęstnieje, nabiera mocy i intensywności.
- Tradycyjnie już używam Pimentonu, który jest dla mnie jedną z podstawowych przypraw w kuchni. Pimenton dodaje smaku i pogłębia kolor sosu. Najprościej przywieźć go z Hiszpanii, ale też coraz łatwiej kupić w Polsce, a w razie potrzeby zastąp go mieloną papryką (słodką i ostrą).
- Jeżeli chcesz, do sosu możesz dodać świeży czosnek, a także użyć innych ziół i przypraw niż proponowane przeze mnie.
Spróbuj też fasolki szparagowej w sosie z malinówek i duszonego kopru włoskiego w pomidorach.
Bób w sosie pomidorowym – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- 1 kg bobu (waga przed ugotowaniem i obraniem ze skórki)
- ok. 1 kg pomidorów malinowych lub innych o aromatycznym i smacznym miąższu
- biała cebula lub duża szalotka
- łagodny Pimenton – 1 łyżeczka
- pikantny Pimenton – pół łyżeczki
- pieprz – pół łyżeczki, rozgnieciony w moździerzu
- fenkuł (koper włoski) – pół łyżeczki, rozgnieciony w moździerzu
- kolendra (nasiona) – pół łyżeczki, rozgnieciona w moździerzu
- sól roztarta w moździerzu
- mięta – listki z kilku gałązek
- bazylia – listki z kilku gałązek (może być tajska lub zwykła)
- natka pietruszki – mała garść listków
- czarny czosnek – 2-3 ząbki (opcjonalnie)
- oliwa extra vergine
Bób w sosie pomidorowym – PRZEPIS:
- Pomidory obierz ze skórki i pokrój na kawałki.
- Do głębokiej patelni wlej trochę oliwy i podduś posiekaną cebulę do momentu, aż zacznie mięknąć.
- Dodaj pomidory. Gotuj bez przykrycia na niedużym ogniu przez około 30 minut (w razie potrzeby trochę dłużej), co jakiś czas mieszając i rozgniatając kawałki pomidorów drewnianą łyżką. Po kilku minutach dodaj sól, czarny czosnek i obydwa rodzaje Pimentonu.
- W tym czasie ugotuj bób (3-4 minuty, czytaj też: Jak gotować bób?), ostudź pod zimną bieżącą wodą i obierz ze skórki.
- Gdy sos odparuje i nabierze gęstości, a wszystkie kawałki pomidorów rozpadną się, dodaj pozostałe przyprawy oraz ugotowany i obrany wcześniej bób. Gotuj całość przez kolejne 5 minut. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj posiekane zioła i podawaj.
Sprawdź też inne przepisy z bobem.