Lody agrestowe – lekkie i puszyste jak chmurka.
Kremowe lody agrestowe, które będą jednocześnie w 100% roślinne (sorbetowe), słodkie, bez cukru i tylko z trzech składników? Proszę bardzo!
Proporcje owoców do śmietanki lub jogurtu możesz kształtować w miarę swobodnie, dodając więcej lub mniej jednego ze składników i w rezultacie uzyskując – w zależności od przyjętej metody – lody mniej lub bardziej owocowe lub kremowe. Jeżeli chcesz dosłodzić deser owocami, dodaj białe brzoskwinie (jak tutaj) lub banany.
Lody agrestowe – SKŁADNIKI na ok. 16 gałek:
- 700 g czerwonego agrestu (zielony też może być, wtedy kolor gotowych lodów będzie bladozielony)
- 400 g śmietanki kokosowej (albo jogurtu greckiego, jeżeli nie zależy Ci na tym, by deser był roślinny)
- 120 g erytrytolu (albo cukru kokosowego – pamiętaj, że cukier kokosowy wpłynie na kolor lodów, ponieważ ma barwę karmelu)
- do dekoracji: świeża mięta
Z podanych proporcji uzyskasz ok. 1200 ml masy na lody, która wystarcza na dwie tury przygotowania lodów w maszynce Zyle. Masę możesz przechować w lodówce do następnego dnia.
Lody agrestowe – PRZEPIS:
- Przygotuj masę na lody: agrest umyj (nie musisz usuwać ewentualnych szypułek i ogonków), przełóż do kielicha blendera, dodaj śmietanę kokosową lub jogurt i zmiksuj wszystko na gładko. Używam blendera molekularnego Ronic Zyle LED II, który ma taką moc, że w 4 minuty miksuje agrest z pestkami i szypułkami na jedwabisty mus, dzięki czemu gotowe lody mają idealną konsystencję. Świetnie radzi sobie też z większymi wyzwaniami, np. z miksowaniem ciecierzycy na mąkę.
- Wstaw masę na lody do lodówki, najlepiej na całą noc, by dobrze się schłodziła.
- Po schłodzeniu masy możesz postąpić dwojako. –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i mieszaj zgodnie z instrukcją. W maszynce Zyle proces przygotowania lodów trwa ok. 120-150 minut, w zależności od rodzaju i ilości lodów, które chcesz przygotować. Maszynka wypakowana po brzegi pracuje (czyli miesza i chłodzi lody) dłużej. W przypadku lodów agrestowych nastawiłem tryb hard. –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4-6 razy w odstępach ok. 45-60 min.
- Lody podaj jak chcesz, na przykład z miętą i agrestem.
- Technicznie rzecz biorąc, lody z tego przepisu są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki (owoce, wegańska śmietana kokosowa, erytrytol lub cukier).
W ten sam sposób możesz zrobić lody z zielonego agrestu:
Maszynka do lodów Zyle
Maszynka do lodów Zyle o pojemności 1 litra ma te same zalety, co poprzednia mniejsza wersja – jest bardzo prosta, intuicyjna i wygodna w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć maszynkę w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard. Nowa maszynka Zyle, choć nieco powiększona, wciąż pozostaje jednym z najmniejszych i najzgrabniejszych automatów do lodów, co sprawia, że nie tylko nie zagraca kuchni, ale stanowi jej niewątpliwą ozdobę.
Teraz obydwie maszynki do lodów Zyle (małą lub dużą) kupisz o 200 zł taniej! Sprawdź: oferta specjalna Ronic.
Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?
Argumentów jest wiele, dlatego ograniczę się do tych, które uważam za najbardziej istotne. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:
- lody naturalne masz (naprawdę!) w zasięgu ręki – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość pozostawia wiele do życzenia,
- nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
- w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz lodowe i sorbetowe desery,
- nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
- w kwestii smaków ogranicza Cię tylko wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 1-2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
- alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.