Pieczone kwiaty cukinii z ryżem pomidorowym.

Prosta, sezonowa, pełna smaku zapiekanka z kwiatów cukinii, ryżu Camargue i słodkich malinówek. Za sprawą soku z pomidorów ryż nabiera kolorów i fajnego, bogatego smaku. Kwiatów celowo w tym przepisie nie nadziewam, dzięki czemu danie jest lżejsze i lepiej dopasowane do upalnej letniej pogody (przepisy na kwiaty z nadzieniem znajdziesz m.in. tu: kwiaty z owczym serem, kwiaty z kaszą jaglaną i ziołami, kwiaty z ricottą, rodzynkami i miodem, kwiaty duszone w pomidorach, kwiaty nadziewane quinoa).

Dzikie szparagi nie są niezbędne, ale za każdym razem, kiedy widzę je u Majlertów, nie potrafię powstrzymać się od zakupu. Jeżeli nie masz gdzie ich zdobyć, po prostu je pomiń. Bazylia i mięta to klasyczny zestaw ziół do pomidorów, ale nie ma przeszkód, by użyć innych, na przykład tymianku czy oregano. Jeżeli postanowisz sięgnąć po tymianek, listki dodaj bezpośrednio do ryżu, bez wyciskania wraz z pomidorami. Pamiętaj, że wyciskanie soku z ziół wydobywa z nich mocne, wyraziste smaki, dlatego warto uważać, by nie przesadzić z proporcjami. Jeżeli masz pod ręką ciemnozielone odmiany mięty o zdecydowanym smaku, lepiej dodaj jej mniej niż więcej.

W miarę możliwości nie używaj zwykłych pomidorów – w tej zapiekance najlepiej sprawdzą się aromatyczne odmiany o pysznym miąższu, np. malinowe, Bawole Serce lub Gargamel. W sezonie na pomidory liczy się pełny smak.

Pieczone kwiaty cukinii z ryżem pomidorowym

Pieczone kwiaty cukinii z ryżem pomidorowym

Pieczone kwiaty cukinii z ryżem pomidorowym

Pieczone kwiaty cukinii z ryżem pomidorowym

Pieczone kwiaty cukinii z ryżem pomidorowym – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • 200 g ryżu (tu: prowansalski pełnoziarnisty ryż z Camargue)
  • 2-3 duże pomidory (malinowe, Gargamel lub Bawole Serce)
  • 3 gałązki mięty
  • mała garść listków bazylii, u mnie bazylia tajska (może być zwykła)
  • 12 kwiatów cukinii (żeńskich – z cukinkami)
  • pęczek dzikich szparagów
  • 1-2 cukinie mini (w zależności od wielkości)
  • łyżeczka czarnego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • 1 papryczka piri piri, roztarta w moździerzu
  • sól roztarta w moździerzu
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości

Pieczone kwiaty cukinii z ryżem pomidorowym – PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedź i odstaw, by odciekł.
  2. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C.
  3. W wyciskarce wolnoobrotowej Wartmann wyciśnij sok z pokrojonych na kawałki pomidorów oraz listków mięty i bazylii.
  4. W misce wymieszaj ryż ze świeżo wyciśniętym sokiem pomidorowym, po czym dodaj przyprawy i większość mini cukinii pokrojonych w plasterki. Niewykluczone, że nie zużyjesz całego soku – dodaj go tyle, by dobrze nawilżył ryż (ryż nie powinien pływać w soku z pomidorów).
  5. Naczynie do zapiekania natłuść oliwą i przełóż do niego ryż.
  6. Na wierzchu ułóż kwiaty cukinii, lekko wgniatając je w ryż. Dodaj pozostałe plasterki mini cukinii, a na wierzchu ułóż dzikie szparagi.
  7. Całość skrop oliwą i wstaw do piekarnika na ok. 35-40 minut. Gdy kwiaty cukinii i dzikie szparagi ładnie się zrumienią, a Ty uznasz, że chcesz podpiec zapiekankę nieco dłużej, przykryj naczynie folią aluminiową lub papierem do pieczenia.

Sprawdź też: Wyciskarka wolnoobrotowa Wartmann – recenzja

Niezależnie od tego, co planujesz kupić w e-sklepie Ronic pamiętaj, że kod FACETIKUCHNIA daje Ci dodatkowe 5% zniżki na wszystko i łączy się z innymi rabatami. Rabat działa na pełną wartość koszyka – za wszystko, co kupisz, zapłacisz mniej!

Pieczone kwiaty cukinii z ryżem pomidorowym

Pieczone kwiaty cukinii z ryżem pomidorowym

Pieczone kwiaty cukinii z ryżem pomidorowym

Pieczone kwiaty cukinii z ryżem pomidorowym

Pieczone kwiaty cukinii z ryżem pomidorowym

Pieczone kwiaty cukinii z ryżem pomidorowym