Far Breton z rodzynkami.
Far Breton z rodzynkami to doskonały budyniowy deser prosto z Bretanii, który świetnie sprawdza się także w roli dekadenckiego śniadania. Zimową porą, raz na jakiś czas warto zacząć dzień od takiego przepisu. Miksujesz składniki, wstawiasz na noc do lodówki, rano zalewasz ciastem owoce, pieczesz i gotowe.
Far to po prostu bretońskie określenie flana, czyli słodkiego mleczno-jajecznego deseru z ciasta, które do złudzenia przypomina ciasto na inne pokrewne desery, takie jak flaugnarde czy clafoutis. W Bretanii klasycznym dodatkiem do Far Breton są suszone śliwki uprzednio namoczone w armaniaku (smakują mistrzowsko), które niekiedy bywają zastępowane przez Francuzów właśnie rodzynkami. Upieczony Far Breton powinien mieć mocno spieczoną skórkę i kremowy budyniowy środek.
Far Breton z rodzynkami – SKŁADNIKI na 6-8 porcji:
Na brytfankę o wymiarach 28 x 22 cm
- ok. 150 g rodzynek
- ok. 80-100 ml likieru z gorzkich pomarańczy Cointreau (albo whisky, koniaku, brandy, armaniaku, calvadosu, wódki, ciemnego rumu lub… śliwowicy)
- 500 ml pełnotłustego świeżego mleka (nie UHT!)
- 4 jajka (zerówki, wolny chów, rozmiar L)
- ok. 60 g erytrytolu (albo cukru, jeżeli używasz); erytrytol to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie
- 60 g roztopionego ghee / masła (może być solone lub niesolone, Bretończycy często używają solonego, co daje fajny efekt)
- tonka, roztarta w moździerzu lub starta na tarce
- 1/8 łyżeczki soli
- 90 g mąki owsianej bezglutenowej (lub dowolnej innej)
- miękkie masło i odrobina mąki do natłuszczenia i oprószenia naczynia, w którym będzie się piekł Far Breton
Far Breton z rodzynkami – PRZEPIS:
- Do małego rondla dodaj rodzynki i alkohol. Podgrzewaj na średnim ogniu, kilkukrotnie mieszając, do momentu, aż owoce wchłoną większość płynu. Przykryj, zdejmij z ognia i odstaw do ostudzenia. Najwygodniej jest przygotować rodzynki dzień wcześniej (np. wieczorem) i odstawić do rana w temperaturze pokojowej.
- Jeżeli nie chcesz używać alkoholu, zalej rodzynki wrzątkiem, przykryj i odstaw na noc.
- Przygotuj ciasto: mleko, jajka, erytrytol (lub cukier), roztopione masło (lekko ostudzone), wanilię (lub tonkę), sól i mąkę dodaj do kielicha blendera i zmiksuj na idealnie gładkie ciasto. Wstaw do lodówki na co najmniej cztery godziny albo na całą noc. Ciasto najlepiej przygotować dzień wcześniej.
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 200º C.
- Obficie natłuść masłem dno i boki naczynia do zapiekania (nie używaj form z wyjmowanym dnem – ciasto będzie przeciekać). Dodatkowo, możesz oprószyć naczynie mąką i strzepać jej nadmiar.
- Na dnie naczynia ułóż nasączone wcześniej rodzynki.
- Wymieszaj łyżką schłodzone ciasto, po czym zalej nim owoce i piecz ok. 35-40 minut, aż wierzch mocno się zrumieni.
- Odstaw do całkowitego ostygnięcia, podziel na porcje i podawaj.
- Far Breton świetnie się przechowuje: możesz upiec go nawet 2-3 dni przed podaniem i przechowywać w lodówce. Przed podaniem pozostaw w temperaturze pokojowej, najlepiej przez ok. godzinę, by nabrał budyniowej konsystencji.