Bakłażany z mozzarellą.
Bakłażany z mozzarellą to lekko podkręcona wersja najpyszniejszych bakłażanów, jakie widział świat: berenjenas fritas con miel, czyli smażonych bakłażanów z miodem.
Obok kilku tyleż bazowych, co obowiązkowych elementów tego prostego dania, tj. obtoczonych w mące i smażonych plastrów bakłażana, miodu oraz soli na talerz trafiły jeszcze wspaniała kremowa mozzarella di bufala i super soczyste kwaskowate czerwone porzeczki. Mozzarella dodaje kremowej nuty, a w połączeniu ze słodko-słonym bakłażanem smakuje wprost bajecznie. Z kolei, porzeczki wnoszą sporo świeżości i przełamują mocną słodycz miodu. Bardzo polecam przez cały rok, koniecznie sprawdź ten przepis!
Bakłażany z mozzarellą – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 3 bakłażany (u mnie: 2 małe i jeden większy)
- 3-4 łyżki dowolnej mąki bezglutenowej (u mnie: z prosa, może być również np. mąka z ciecierzycy, ryżowa, gryczana, etc.)
- oliwa extra vergine
- 2 x Mozzarella di bufala
- 4 łyżeczki miodu (u mnie: kasztanowy)
- 10-12 kiści czerwonej porzeczki (zimą świetnie sprawdzą się pestki granatu)
- 2 duże szczypty kwiatu soli (może być też zwykła sól gruboziarnista)
Bakłażany z mozzarellą – PRZEPIS:
- Bakłażany pokrój w dość cienkie (ok. 4-5 mm) plastry. Małe bakłażany kroję wzdłuż, by uzyskać ciekawszy kształt.
- Plastry bakłażana obtocz w mące.
- Na dużej patelni rozgrzej oliwę i usmaż plastry bakłażana na złoto z obydwu stron.
- Usmażone plastry przekładaj kolejno na papierowy ręcznik, by odsączyć nadmiaru tłuszczu. Smaż partiami, aż usmażysz całość.
- Podziel bakłażany na porcje. Rozerwij kule mozzarelli i ułóż na talerzach. Skrop całość miodem, oprósz solą i dodaj porzeczki, gotowe!