Bimbache La Raya 2020 DO El Hierro.
Bimbache Vinícola to mikro projekt winiarski uruchomiony 2018 roku na El Hierro. Stoją za nim Rayco Fernández i Silvia Viot, ci sami, którzy w 2017 roku założyli winiarnię Puro Rofe na Lanzarote. Z uwagi na powiązania osobowe, Bimbache można uznać za coś na kształt filii Puro Rofe (obydwie inicjatywy działają w ramach jednej spółki Valientes Vinos), tym bardziej, że przedsięwzięcie to prowadzone jest niejako z doskoku, a założyciele pojawiają się w Bimbache wtedy, gdy wymagają tego okoliczności (cykl życia winnic, winiarnia, etc.). Nazwa projektu – Bimbache – nawiązuje do tradycyjnego określenia pierwotnych mieszkańców El Hierro.
Dla tych, którzy nie wiedzą: El Hierro to cudna, najmniejsza (tylko 278 km2), najbardziej wysunięta na południowy zachód, a co najważniejsze najrzadziej odwiedzana górzysta wulkaniczna wysepka w archipelagu Kanarów o wyjątkowej kulturze i dość krwawej historii (przed hiszpańską konkwistą Kanary zamieszkiwali żyjący w symbiozie z naturą Guanche), która do dziś pozostaje zaciszną magiczną krainą, nietkniętą pazerną łapą masowej turystyki. El Hierro jest symbolem spokoju i wyizolowania w jak najlepszym tego słowa znaczeniu, a przy okazji stanowi też nieskończone źródło urokliwych zakątków i siedlisko wyjątkowej kultury. Od 2000 r. cała wyspa – podobnie zresztą jak azorska Graciosa – ma status Rezerwatu Biosfery Unesco. Oznacza to między innymi, że El Hierro korzysta wyłącznie z odnawialnych źródeł energii i jest w pełni samowystarczalna energetycznie, a wszystkie produkowane tu jedzonka (w tym przede wszystkim wina i sery) powstają w ultra czystym organicznym środowisku. Choć jest to najmniejsza (zamieszkana) wyspa w archipelagu Kanarów, wyróżnia ją niezwykła bioróżnorodność genetyczna winnic. El Hierro to autentyczny winiarski raj i rezerwat unikalnych rodzimych odmian o niezwykle bogatej różnorodności gleb i mikroklimatów. Bimbache produkuje rzemieślnicze wina w niskich nakładach, ma własną ekologiczną winnicę, a poza tym, jak wielu innych wyspiarskich producentów, korzysta ze wsparcia drobnych lokalnych plantatorów winorośli.
La Raya 2020 powstało z mieszanki późno zbieranych, mocno dojrzałych winogron białych odmian endemicznych dla El Hierro, z Verijadiego Blanco i Listán Blanco na czele, dopełnionych Gual, Baboso Blanco i Forastera Blanca. Winifikacja w skrócie: uprawa na glebie wulkanicznej, owoce z ręcznego zbioru, delikatne tłoczenie i naturalna fermentacja na rodzimych drożdżach, dojrzewanie 18 miesięcy na osadzie w dębowych beczkach, butelkowane bez filtracji i klarowania.
Za La Raya z rocznika 2020 odpowiada enolog Pablo Matallana, który jakiś czas temu zakończył współpracę z duetem Fernández-Viot. To wino o złoto-bursztynowej barwie, orzechowo-ziołowym aromacie, niezwykłej koncentracji i głębi smaku. Pełne, bogate, złożone, bardzo wyraziste, z zaznaczoną słoną nutą w tle i długim posmakiem dojrzałych żółtych owoców. Mocne i pyszne, z zastrzeżeniem, że dla nieoswojonych z wulkanicznym stylem win z Kanarów może okazać się sporym wyzwaniem.
Nazwa: Bimbache La Raya 2020
Kraj: Hiszpania
Region: Islas Canarias, El Hierro
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczepy: mieszanka białych odmian z przewagą Verijadiego Blanco i Listán Blanco (Palomino)
Moc: 15,5%
Produkcja: około 500 butelek
Wino kupiliśmy tutaj