Bimbache La Raya 2020 DO El Hierro.

Bimbache La Raya 2020 El Hierro

Bimbache La Raya 2020 El Hierro

Bimbache Vinícola to mikro projekt winiarski uruchomiony 2018 roku na El Hierro. Stoją za nim Rayco Fernández i Silvia Viot, ci sami, którzy w 2017 roku założyli winiarnię Puro Rofe na Lanzarote. Z uwagi na powiązania osobowe, Bimbache można uznać za coś na kształt filii Puro Rofe (obydwie inicjatywy działają w ramach jednej spółki Valientes Vinos), tym bardziej, że przedsięwzięcie to prowadzone jest niejako z doskoku, a założyciele pojawiają się w Bimbache wtedy, gdy wymagają tego okoliczności (cykl życia winnic, winiarnia, etc.). Nazwa projektu – Bimbache – nawiązuje do tradycyjnego określenia pierwotnych mieszkańców El Hierro.

Dla tych, którzy nie wiedzą: El Hierro to cudna, najmniejsza (tylko 278 km2), najbardziej wysunięta na południowy zachód, a co najważniejsze najrzadziej odwiedzana górzysta wulkaniczna wysepka w archipelagu Kanarów o wyjątkowej kulturze i dość krwawej historii (przed hiszpańską konkwistą Kanary zamieszkiwali żyjący w symbiozie z naturą Guanche), która do dziś pozostaje zaciszną magiczną krainą, nietkniętą pazerną łapą masowej turystyki. El Hierro jest symbolem spokoju i wyizolowania w jak najlepszym tego słowa znaczeniu, a przy okazji stanowi też nieskończone źródło urokliwych zakątków i siedlisko wyjątkowej kultury. Od 2000 r. cała wyspa – podobnie zresztą jak azorska Graciosa – ma status Rezerwatu Biosfery Unesco. Oznacza to między innymi, że El Hierro korzysta wyłącznie z odnawialnych źródeł energii i jest w pełni samowystarczalna energetycznie, a wszystkie produkowane tu jedzonka (w tym przede wszystkim wina i sery) powstają w ultra czystym organicznym środowisku. Choć jest to najmniejsza (zamieszkana) wyspa w archipelagu Kanarów, wyróżnia ją niezwykła bioróżnorodność genetyczna winnic. El Hierro to autentyczny winiarski raj i rezerwat unikalnych rodzimych odmian o niezwykle bogatej różnorodności gleb i mikroklimatów. Bimbache produkuje rzemieślnicze wina w niskich nakładach, ma własną ekologiczną winnicę, a poza tym, jak wielu innych wyspiarskich producentów, korzysta ze wsparcia drobnych lokalnych plantatorów winorośli.

La Raya 2020 powstało z mieszanki późno zbieranych, mocno dojrzałych winogron białych odmian endemicznych dla El Hierro, z Verijadiego Blanco i Listán Blanco na czele, dopełnionych Gual, Baboso Blanco i Forastera Blanca. Winifikacja w skrócie: uprawa na glebie wulkanicznej, owoce z ręcznego zbioru, delikatne tłoczenie i naturalna fermentacja na rodzimych drożdżach, dojrzewanie 18 miesięcy na osadzie w dębowych beczkach, butelkowane bez filtracji i klarowania.

Za La Raya z rocznika 2020 odpowiada enolog Pablo Matallana, który jakiś czas temu zakończył współpracę z duetem Fernández-Viot. To wino o złoto-bursztynowej barwie, orzechowo-ziołowym aromacie, niezwykłej koncentracji i głębi smaku. Pełne, bogate, złożone, bardzo wyraziste, z zaznaczoną słoną nutą w tle i długim posmakiem dojrzałych żółtych owoców. Mocne i pyszne, z zastrzeżeniem, że dla nieoswojonych z wulkanicznym stylem win z Kanarów może okazać się sporym wyzwaniem.

Nazwa: Bimbache La Raya 2020
Kraj: Hiszpania
Region: Islas Canarias, El Hierro
Rodzaj: białe, wytrawne
Szczepy: mieszanka białych odmian z przewagą Verijadiego Blanco i Listán Blanco (Palomino)
Moc: 15,5%
Produkcja: około 500 butelek
Wino kupiliśmy tutaj

Bimbache La Raya 2020 El Hierro

Bimbache La Raya 2020 El Hierro

Bimbache La Raya 2020 El Hierro

Bimbache La Raya 2020 El Hierro