- 200 g makaronu bucatini
- 200 g brokułu gałązkowego
- parmezan
- oliwa extra vergine
- pieprz, sól
Bucatini z brokułem gałązkowym i parmezanem.
To bardzo proste i szybkie danie. Brokuł gałązkowy świetnie się prezentuje, a dzięki swym wydłużonym pędom doskonale komponuje się z dłuższym makaronem, na przykład z bucatini.
Nie usuwaj liści z pędu brokułu (za wyjątkiem tych najbrzydszych), bowiem podczas podsmażania ich na patelni nabiorą świetnego aromatu.
PRZEPIS:
1. Podgotuj na parze brokuły, aż staną się dość miękkie i sprężyste (co zajmie kilka minut).
2. W tym samym czasie ugotuj makaron wg czasu podanego na opakowaniu.
3. Na patelni rozgrzej nieco masła i oleju i podsmaż brokuły, aż staną się całkiem miękkie i przesiąkną aromatem masła.
4. Dodaj makaron i przez chwilę podsmażaj całość, mieszając, tak by składniki dobrze się połączyły.
5. Rozłóż porcje na talerzach, dopraw pieprzem, utrzyj tyle parmezanu, ile lubisz i skrop potrawę dobrą oliwą extra vergine.
ach, jaki cudowny blog.
nigdy nie widziałam takiego brokuła jeszcze, ale szalelnie mi się podoba.
Mój ulubiony brokuł