• 200 g makaronu bucatini
  • 200 g brokułu gałązkowego
  • parmezan
  • oliwa extra vergine
  • pieprz, sól

Bucatini z brokułem gałązkowym i parmezanem.

To bardzo proste i szybkie danie. Brokuł gałązkowy świetnie się prezentuje, a dzięki swym wydłużonym pędom doskonale komponuje się z dłuższym makaronem, na przykład z bucatini.

Nie usuwaj liści z pędu brokułu (za wyjątkiem tych najbrzydszych), bowiem podczas podsmażania ich na patelni nabiorą świetnego aromatu.

PRZEPIS:

1. Podgotuj na parze brokuły, aż staną się dość miękkie i sprężyste (co zajmie kilka minut).

2. W tym samym czasie ugotuj makaron wg czasu podanego na opakowaniu.

3. Na patelni rozgrzej nieco masła i oleju i podsmaż brokuły, aż staną się całkiem miękkie i przesiąkną aromatem masła.

4. Dodaj makaron i przez chwilę podsmażaj całość, mieszając, tak by składniki dobrze się połączyły.

5. Rozłóż porcje na talerzach, dopraw pieprzem, utrzyj tyle parmezanu, ile lubisz i skrop potrawę dobrą oliwą extra vergine.

Bucatini z brokułem gałązkowym_10

Bucatini z brokułem gałązkowym_02