Cataplana z dynią.

To dziesiąty przepis na wspaniałą wegańską cataplanę*, w której klasycznie dodawane do niej ziemniaki zastąpiłem dynią piżmową, czyli butternutem. Dzięki temu ten pyszny roślinny gulasz zyskał jeszcze więcej koloru i nieco inny smak. Plasterki dyni nie mogą być ani zbyt grube (powinny ugotować się w ciągu 20 minut), ani zbyt cienkie (po ugotowaniu nie powinny się rozpadać). Dynia piżmowa jest tu kluczowym składnikiem, dlatego jeżeli chodzi o pozostałe warzywa, ograniczyłem się do papryki, cebuli i obowiązkowych w cataplanie pomidorów. Na wierzch cataplany dorzuciłem też ostatnie fasolki czerwonego bobu karmazynowego z ogrodu, na które nie miałem innego pomysłu – ugotowały się idealnie. Potrawy, a w szczególności same warzywa gotowane w cataplanie mają w sobie coś wyjątkowego. Zachowują idealną strukturę, pełnię smaku i aromatu oraz cudnie intensywny kolor. Dla mnie to prawdziwa roślinna kuchnia w pełnym tego słowa znaczeniu.

Z pozostałej części dyni (tej z gniazdem nasiennym), pokrojonej w ten sam sposób, możesz ugotować na przykład taki prosty warzywny gulasz.

*Cataplana to charakterystyczne, zamykane na klipsy miedziane naczynie, przypominające muszlę. Działa jak tradycyjny antyczny szybkowar, w którym potrawy gotują się błyskawicznie. Dzięki naturalnie zawartej w warzywach wodzie i niewielkiej ilości dodanych płynów (wino czyni cuda) składniki w praktyce gotują się na parze. W rezultacie, z jednej strony idealnie miękną, a z drugiej zachowują zarówno kształt (nie rozpadają się), jak i pełnię skondensowanego smaku i aromatu. Cataplana to także nazwa potrawy przyrządzanej w tym naczyniu (podobnie jak paella i paellera).

Cataplana z dynią

Cataplana z dynią

Cataplana z dynią

Cataplana z dynią – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:

  • pół niedużej dyni Butternut (część bez gniazda nasiennego)
  • 2 duże cebule
  • pomidory malinowe – 2-3 sztuki w zależności od wielkości
  • kolorowe papryki – 2-3 sztuki
  • 2 garście listków bazylii (u mnie: tajska, może być również zwykła)
  • łyżeczka czarnego lub zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
  • kilka szczypt mielonej wędzonej papryki Chipotle
  • sól Maldon (morska)
  • chlust oliwy extra vergine
  • trochę białego wytrawnego wina (tu: Blazic Friulano)
  • garść białych kwiatków szczypiorku czosnkowego

Cataplana z dynią – PRZEPIS:

  1. Butternut obierz ze skórki, odetnij część bez gniazda nasiennego i przekrój ją wzdłuż na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości dyni).
  2. Pokrój dynię w plasterki. Jeżeli użyjesz robota kuchennego Magimix (duża misa i tarcza S4), zajmie to dosłownie chwilę.
  3. Pomidory pokrój w plastry, a cebulę w talarki. Paprykę posiekaj w cienkie paski.
  4. W cataplanie ułóż kolejno warstwami pokrojone w plastry pomidory, a na nich talarki cebuli. Na cebuli ułóż warstwę z plasterków dyni. Posyp dynię mieloną wędzoną papryką chipotle, pieprzem i solą, po czym rozłóż na niej pozostałą cebulę, połowę posiekanej papryki i połowę listków bazylii.
  5. Ułóż kolejną warstwę z dyni (dopraw w taki sam sposób, jak wyżej) oraz paprykę i bazylii. Wlej wino oraz dolej chlust oliwy.
  6. Zamknij cataplanę i gotuj przez 20 minut. 
  7. Zdejmij cataplanę z ognia i odczekaj 2-3 minuty, zanim ją otworzysz. Warzywa podziel na porcje, skrop oliwą i posyp kwiatkami szczypiorku czosnkowego.

UWAGA: Kod rabatowy FACETIKUCHNIA działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Cataplana z dynią

Cataplana z dynią

Cataplana z dynią

Cataplana z dynią