Cataplana z dynią.
To dziesiąty przepis na wspaniałą wegańską cataplanę*, w której klasycznie dodawane do niej ziemniaki zastąpiłem dynią piżmową, czyli butternutem. Dzięki temu ten pyszny roślinny gulasz zyskał jeszcze więcej koloru i nieco inny smak. Plasterki dyni nie mogą być ani zbyt grube (powinny ugotować się w ciągu 20 minut), ani zbyt cienkie (po ugotowaniu nie powinny się rozpadać). Dynia piżmowa jest tu kluczowym składnikiem, dlatego jeżeli chodzi o pozostałe warzywa, ograniczyłem się do papryki, cebuli i obowiązkowych w cataplanie pomidorów. Na wierzch cataplany dorzuciłem też ostatnie fasolki czerwonego bobu karmazynowego z ogrodu, na które nie miałem innego pomysłu – ugotowały się idealnie. Potrawy, a w szczególności same warzywa gotowane w cataplanie mają w sobie coś wyjątkowego. Zachowują idealną strukturę, pełnię smaku i aromatu oraz cudnie intensywny kolor. Dla mnie to prawdziwa roślinna kuchnia w pełnym tego słowa znaczeniu.
Z pozostałej części dyni (tej z gniazdem nasiennym), pokrojonej w ten sam sposób, możesz ugotować na przykład taki prosty warzywny gulasz.
*Cataplana to charakterystyczne, zamykane na klipsy miedziane naczynie, przypominające muszlę. Działa jak tradycyjny antyczny szybkowar, w którym potrawy gotują się błyskawicznie. Dzięki naturalnie zawartej w warzywach wodzie i niewielkiej ilości dodanych płynów (wino czyni cuda) składniki w praktyce gotują się na parze. W rezultacie, z jednej strony idealnie miękną, a z drugiej zachowują zarówno kształt (nie rozpadają się), jak i pełnię skondensowanego smaku i aromatu. Cataplana to także nazwa potrawy przyrządzanej w tym naczyniu (podobnie jak paella i paellera).
Cataplana z dynią – SKŁADNIKI na 2-4 porcje:
- pół niedużej dyni Butternut (część bez gniazda nasiennego)
- 2 duże cebule
- pomidory malinowe – 2-3 sztuki w zależności od wielkości
- kolorowe papryki – 2-3 sztuki
- 2 garście listków bazylii (u mnie: tajska, może być również zwykła)
- łyżeczka czarnego lub zielonego pieprzu, roztartego w moździerzu
- kilka szczypt mielonej wędzonej papryki Chipotle
- sól Maldon (morska)
- chlust oliwy extra vergine
- trochę białego wytrawnego wina (tu: Blazic Friulano)
- garść białych kwiatków szczypiorku czosnkowego
Cataplana z dynią – PRZEPIS:
- Butternut obierz ze skórki, odetnij część bez gniazda nasiennego i przekrój ją wzdłuż na połówki lub ćwiartki (w zależności od wielkości dyni).
- Pokrój dynię w plasterki. Jeżeli użyjesz robota kuchennego Magimix (duża misa i tarcza S4), zajmie to dosłownie chwilę.
- Pomidory pokrój w plastry, a cebulę w talarki. Paprykę posiekaj w cienkie paski.
- W cataplanie ułóż kolejno warstwami pokrojone w plastry pomidory, a na nich talarki cebuli. Na cebuli ułóż warstwę z plasterków dyni. Posyp dynię mieloną wędzoną papryką chipotle, pieprzem i solą, po czym rozłóż na niej pozostałą cebulę, połowę posiekanej papryki i połowę listków bazylii.
- Ułóż kolejną warstwę z dyni (dopraw w taki sam sposób, jak wyżej) oraz paprykę i bazylii. Wlej wino oraz dolej chlust oliwy.
- Zamknij cataplanę i gotuj przez 20 minut.
- Zdejmij cataplanę z ognia i odczekaj 2-3 minuty, zanim ją otworzysz. Warzywa podziel na porcje, skrop oliwą i posyp kwiatkami szczypiorku czosnkowego.