Zidarich Teran 2015 Venezia Giulia IGP.

Zidarich Teran 2015

Zidarich Teran 2015

Zidarich Teran 2015

Zidarich Teran 2015

Zidarich Teran 2015

Zidarich Teran 2015

„Wino to dar natury. Wystarczy zrobić je z winogron i zabutelkować”.

Każdemu miłośnikowi win z Carso nazwisko Zidarich i jego unikalna Vitovska są doskonale znane. Teran jest ciut trudniejszy, ale nie mniej interesujący. Winnica Benjamina Zidaricha – Azienda Agricola Zidarich – istnieje od 1988 roku, liczy 8 hektarów i produkuje około 28 000 butelek wina rocznie. Zidarich znajduje się w subregionie Carso, w małej gminie Prepotto zamieszkałej przez ledwie kilkaset osób, tuż przy włosko-słoweńskiej granicy między górami a Adriatykiem, w regionie Friuli-Venezia Giulia. Carso to również nazwa bogatego w minerały, rdzawego kamienistego podłoża charakterystycznego dla tej krainy. Zidarich ma w Carso mocno kamieniste i niełatwe w uprawie gleby, dzięki którym wytwarza bardziej mineralne i wyraziste wina, a stosowane przez niego metody (bardzo niskie plony, użycie dużych slawońskich botti) zapewniają jeszcze większą koncentrację i intensywność win.

Zidarich, podobnie jak Joško Gravner, Dario Prinčič czy Stefano Novello, wierzy w winorośl i unikalne krasowe terroir, bioróżnorodność, ekologię, biodynamikę, ręczne zbiory, spontaniczną fermentację na rdzennych drożdżach w otwartych zbiornikach, wina bez dwutlenku siarki i oraz butelkowanie przy pełni księżyca, czyli po prostu w winiarstwo skrajnie naturalne, zgodne z ideą vini veri, czyli win prawdziwych. W 2009 roku, po ośmiu latach pracy, Benjamin ukończył nową piwnicę o powierzchni około 1200 m kwadratowych, w znacznej mierze wykutą w skale i zbudowaną zgodnie z ekologicznym podejściem, czyli przy użyciu lokalnych zasobów. Autorem projektu jest Paolo Meng. Piwnica ma głębokość 20 metrów i liczy pięć pięter. Cały proces produkcji wina, od winifikacji przez dojrzewanie po przetwarzanie, jak również degustacje odbywają się w różnych częściach nowego obiektu. Salę degustacyjną zlokalizowano na najwyższym poziomie, skąd można cieszyć się widokiem na okoliczne winnice i Adriatyk na horyzoncie.

Teran (Terrano) to rodzimy czerwony szczep typowy dla Carso, tradycyjnie obecny na niewielkim obszarze, obejmującym włosko-słoweńskie Carso/Kras oraz słoweńską i chorwacką części Istrii. Nazwa tej odmiany została po raz pierwszy udokumentowana w roku 1390. Teran jest również jedną z najbardziej bogatych w polifenole (antocyjany) odmian winogron na świecie. Zawartość alkoholu w winach z Terrano co do zasady nie przekracza 12%.   

Zidarich Teran 2015 reprezentuje klasyczną linię Zidarich z czarną etykietą (Linea Classica). Powstaje z owoców Terrano z późnego zbioru, dojrzewa 2 lata w dużych slawońskich botti. Wino charakteryzuje się intensywną rubinową barwą z fioletowym odcieniem i czystym owocowym aromatem porzeczek, żurawiny, jeżyn i leśnych jagód. W smaku wytrawne, pikantne, bardzo świeże, wyraziście owocowe z lekko ziemistą i solankową nutą. Dzikie zioła, owoce jałowca i lukrecja na podniebieniu dodają złożoności. Doskonała żywiołowa kwasowość i mineralna tekstura zapewniają rześkość i lekkość. Benjamin Zidarich jak mało kto wie, jak obchodzić się z tym niełatwym w obróbce szczepem. Wino zaskakuje świetnie wyważoną równowagą, łączy złożoność, energię i moc tanin w spójną i po prostu pyszną całość. Żywe, energetyczne, a przy tym zaokrąglone Terrano. Wyjątkowe i na swój sposób ekstremalne, dlatego dla niektórych może okazać się za trudne. Dla nas w każdym razie to znakomite wino, po które z przyjemnością sięgniemy jeszcze nie raz. Bardzo dobre zarówno solo, jak i do lekkiej roślinnej kuchni oraz prostych przekąsek w rodzaju dojrzewających serów czy prosciutto San Daniele. 

Nazwa: Zidarich Teran 2015
Kraj: Włochy
Region: Friuli-Venezia Giulia, Carso
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczep: 100% Teran (Terrano)
Moc: 12%
Wino kupiliśmy we Włoszech

Zidarich Teran 2015

Zidarich Teran 2015

Zidarich Teran 2015