Zidarich Teran 2015 Venezia Giulia IGP.
„Wino to dar natury. Wystarczy zrobić je z winogron i zabutelkować”.
Każdemu miłośnikowi win z Carso nazwisko Zidarich i jego unikalna Vitovska są doskonale znane. Teran jest ciut trudniejszy, ale nie mniej interesujący. Winnica Benjamina Zidaricha – Azienda Agricola Zidarich – istnieje od 1988 roku, liczy 8 hektarów i produkuje około 28 000 butelek wina rocznie. Zidarich znajduje się w subregionie Carso, w małej gminie Prepotto zamieszkałej przez ledwie kilkaset osób, tuż przy włosko-słoweńskiej granicy między górami a Adriatykiem, w regionie Friuli-Venezia Giulia. Carso to również nazwa bogatego w minerały, rdzawego kamienistego podłoża charakterystycznego dla tej krainy. Zidarich ma w Carso mocno kamieniste i niełatwe w uprawie gleby, dzięki którym wytwarza bardziej mineralne i wyraziste wina, a stosowane przez niego metody (bardzo niskie plony, użycie dużych slawońskich botti) zapewniają jeszcze większą koncentrację i intensywność win.
Zidarich, podobnie jak Joško Gravner, Dario Prinčič czy Stefano Novello, wierzy w winorośl i unikalne krasowe terroir, bioróżnorodność, ekologię, biodynamikę, ręczne zbiory, spontaniczną fermentację na rdzennych drożdżach w otwartych zbiornikach, wina bez dwutlenku siarki i oraz butelkowanie przy pełni księżyca, czyli po prostu w winiarstwo skrajnie naturalne, zgodne z ideą vini veri, czyli win prawdziwych. W 2009 roku, po ośmiu latach pracy, Benjamin ukończył nową piwnicę o powierzchni około 1200 m kwadratowych, w znacznej mierze wykutą w skale i zbudowaną zgodnie z ekologicznym podejściem, czyli przy użyciu lokalnych zasobów. Autorem projektu jest Paolo Meng. Piwnica ma głębokość 20 metrów i liczy pięć pięter. Cały proces produkcji wina, od winifikacji przez dojrzewanie po przetwarzanie, jak również degustacje odbywają się w różnych częściach nowego obiektu. Salę degustacyjną zlokalizowano na najwyższym poziomie, skąd można cieszyć się widokiem na okoliczne winnice i Adriatyk na horyzoncie.
Teran (Terrano) to rodzimy czerwony szczep typowy dla Carso, tradycyjnie obecny na niewielkim obszarze, obejmującym włosko-słoweńskie Carso/Kras oraz słoweńską i chorwacką części Istrii. Nazwa tej odmiany została po raz pierwszy udokumentowana w roku 1390. Teran jest również jedną z najbardziej bogatych w polifenole (antocyjany) odmian winogron na świecie. Zawartość alkoholu w winach z Terrano co do zasady nie przekracza 12%.
Zidarich Teran 2015 reprezentuje klasyczną linię Zidarich z czarną etykietą (Linea Classica). Powstaje z owoców Terrano z późnego zbioru, dojrzewa 2 lata w dużych slawońskich botti. Wino charakteryzuje się intensywną rubinową barwą z fioletowym odcieniem i czystym owocowym aromatem porzeczek, żurawiny, jeżyn i leśnych jagód. W smaku wytrawne, pikantne, bardzo świeże, wyraziście owocowe z lekko ziemistą i solankową nutą. Dzikie zioła, owoce jałowca i lukrecja na podniebieniu dodają złożoności. Doskonała żywiołowa kwasowość i mineralna tekstura zapewniają rześkość i lekkość. Benjamin Zidarich jak mało kto wie, jak obchodzić się z tym niełatwym w obróbce szczepem. Wino zaskakuje świetnie wyważoną równowagą, łączy złożoność, energię i moc tanin w spójną i po prostu pyszną całość. Żywe, energetyczne, a przy tym zaokrąglone Terrano. Wyjątkowe i na swój sposób ekstremalne, dlatego dla niektórych może okazać się za trudne. Dla nas w każdym razie to znakomite wino, po które z przyjemnością sięgniemy jeszcze nie raz. Bardzo dobre zarówno solo, jak i do lekkiej roślinnej kuchni oraz prostych przekąsek w rodzaju dojrzewających serów czy prosciutto San Daniele.
Nazwa: Zidarich Teran 2015
Kraj: Włochy
Region: Friuli-Venezia Giulia, Carso
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczep: 100% Teran (Terrano)
Moc: 12%
Wino kupiliśmy we Włoszech