Ceviche z przegrzebków.

Ceviche – wspaniała przystawka z ultra świeżej ryby lub owoców morza, krótko marynowanych („gotowanych” na zimno) w soku z cytrusów.

Świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy dodaje nieco słodyczy, ale nie dominuje nad kwasem limonek. Dopełnienie całości oliwą wysokiej jakości to wisienka na torcie. Tym razem, do ceviche podałem (osobno) więcej dodatków, które świetnie pasują do lekko słonych przegrzebków. Podana w takiej formie dodatkowa porcja awokado czy szalotki świetnie się sprawdza – dzięki temu każdy może dopełnić ceviche wedle własnego uznania.

Uwagi:

  • Przegrzebki pokrój dowolnie – w plasterki lub w dość dużą kostkę (schłodzone w lodówce łatwiej się kroją)
  • W ten sam sposób możesz przygotować i podać ceviche z ryby – sprawdź też przepis na ceviche z halibuta

Ceviche z przegrzebków - genialna przystawka z owoców morza

Ceviche z przegrzebków - genialna przystawka z owoców morza

Ceviche z przegrzebków - genialna przystawka z owoców morza

Ceviche z przegrzebków - genialna przystawka z owoców morza

Ceviche z przegrzebków – genialna przystawka z owoców morza – SKŁADNIKI na 2 spore porcje:

Ceviche

  • 15 dużych świeżych przegrzebków (ok. 500 g)
  • 2 pomarańcze, organiczne i niewoskowane
  • 15-20 limonek
  • 2 szalotki
  • papryczka chilli
  • garść posiekanych listków kolendry
  • dymka
  • oliwa extra vergine jak najlepszej jakości
  • 2 szczypty pieprzu (u mnie: Red Kampot, roztarty w moździerzu)
  • sól morska roztarta w moździerzu

Dodatki

  • bataty (ok. 500 g), oliwa extra vergine, sól, pieprz, papryczka piri piri
  • awokado
  • pół czerwonej papryki
  • 2 szalotki
  • 3 łyżki listków kolendry

Ceviche z przegrzebków – genialna przystawka z owoców morza – PRZEPIS:

  1. Przygotuj bataty. W tym celu rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Obrane ze skórki bataty pokrój w plastry lub na kawałki (w zależności od kształtu i wielkości). Przełóż do miski, wlej trochę oliwy i dodaj przyprawy (sól, pieprz, papryczka piri piri) roztarte w moździerzu. Dokładnie wymieszaj, po czym rozłóż plastry batatów na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do piekarnika na około godzinę.
  2. W tym czasie zetrzyj skórkę z jednej pomarańczy i przełóż skórkę do miski.
  3. Wyciśnij sok z limonek i pomarańczy (w tym z tej ze startą skórką). Jeżeli użyjesz robota Magimix z przystawką do soku z cytrusów, uporasz się z tym zadaniem w kilka chwil. Magimix wyposażony w dwie nakładki różnej wielkości (duża – idealna do pomarańczy, grejpfrutów i dużych cytryn, mała – do limonek i małych cytryn) wyciska cały sok z połówki cytrusa w dosłownie 3 sekundy (funkcja działa w trybie PULSE).
  4. Drobno posiekaj szalotki i papryczkę chilli (możesz usunąć pestki, ja zostawiam).
  5. Wyjmij przegrzebki z lodówki, pokrój je w plastry i przełóż do miski ze skórką z pomarańczy (pkt 2). Dodaj posiekane szalotki i chilli oraz wlej sok z cytrusów. Sok powinien całkowicie przykryć przegrzebki. Dodaj dużą szczyptę soli. Przykryj miskę i wstaw do lodówki na ok. 20 minut.
  6. Gotowe przegrzebki odcedź z soku wraz z dodatkami z zalewy i przełóż do drugiej miski. Sok nie będzie już potrzebny. Dodaj trochę świeżej szalotki i listki kolendry. Wymieszaj.
  7. Przegrzebki wraz z dodatkami ułóż na talerzach w pojedynczej warstwie, skrop oliwą jak najlepszej jakości, posyp posiekaną dymką i pieprzem.
  8. Ceviche podaj z upieczonymi wcześniej batatami i innymi dodatkami, np. z awokado pokrojonym w kostkę, posiekaną szalotką, czerwoną papryką i listkami kolendry.  

Ceviche z przegrzebków - genialna przystawka z owoców morza

Ceviche z przegrzebków - genialna przystawka z owoców morza

Ceviche z przegrzebków - genialna przystawka z owoców morza

Ceviche z przegrzebków - genialna przystawka z owoców morza

Ceviche z przegrzebków - genialna przystawka z owoców morza

Ceviche z przegrzebków - genialna przystawka z owoców morza

Ceviche z przegrzebków - genialna przystawka z owoców morza

Ceviche z przegrzebków - genialna przystawka z owoców morza