Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem.
Jeszcze jeden przepis na ciasteczka owsiane, czy – jak kto woli – owsiankę na wynos. Kruche, lekko maślane i bardzo mało słodkie. Jeżeli lubisz owsiane ciastka, w których słodkiego smaku niemal trzeba się domyślać, ten przepis jest dla Ciebie. Zabierz je ze sobą wszędzie, dokądkolwiek chcesz – na spacer, w podróż, do pracy i do szkoły.
Przepis jest tak szybki i łatwy, że z pieczeniem ciastek poradzi sobie absolutnie każdy. Pół godziny i gotowe! Ciastka nie zawierają cukru ani glutenu.
Uwagi:
- Zamiast erytrytolu możesz dodać cukier (w takim wypadku 25 g cukru w zupełności wystarczy)
- Jeżeli nie wykluczasz z diety glutenu, możesz użyć dowolnych płatków owsianych i mąki z dowolnych zbóż (bez certyfikatu gluten free)
Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem – SKŁADNIKI na 15 sztuk:
- 120 g płatków owsianych bezglutenowych
- 30 g mąki owsianej bezglutenowej (świetnie sprawdza się też mąka jaglana)
- 50 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
- 2 jajka (rozmiar M, zerówki, wolny chów)
- 100 g masła klarowanego lub ghee, rozpuszczonego i przestudzonego
- 3 kopiaste łyżki ziarna słonecznika
Ciastka owsiane ze słonecznikiem – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- Rozpuść na patelni masło (lub ghee) i odstaw, by nieco przestygło.
- W misce wymieszaj widelcem jajka z erytrytolem do pełnego połączenia składników.
- Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło (lub ghee), wymieszaj do pełnego połączenia składników.
- Dodaj mąkę i płatki owsiane, wymieszaj. Na koniec dodaj słonecznik i wmieszaj go w masę, by składniki dobrze się połączyły. Powstanie bardzo gęste i lepkie ciasto.
- Przy pomocy łyżki wykładaj porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odstęp między ciastkami – w trakcie pieczenia mogą odrobinę się „rozpłynąć”, zwiększając objętość.
- Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut (grzanie góra – dół, bez termoobiegu).
- Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę, by nieco przestygły.
Pysznie wyglądają te ciasteczka. Właśnie takiego przepisu szukałam na tłusty czwartek :)
Dobry wybór:-)
Upieczone, zjedzone.
Pycha! Jak dla mnie super takie prawie niesłodkie, ale jeśli ktoś spodziewa się słodkich ciasteczek owsianych, polecam z całego serca te: https://www.facetikuchnia.com.pl/ciastka-owsiane-ze-slonecznikiem/