Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem.

Jeszcze jeden przepis na ciasteczka owsiane, czy – jak kto woli – owsiankę na wynos. Kruche, lekko maślane i bardzo mało słodkie. Jeżeli lubisz owsiane ciastka, w których słodkiego smaku niemal trzeba się domyślać, ten przepis jest dla Ciebie. Zabierz je ze sobą wszędzie, dokądkolwiek chcesz – na spacer, w podróż, do pracy i do szkoły.

Przepis jest tak szybki i łatwy, że z pieczeniem ciastek poradzi sobie absolutnie każdy. Pół godziny i gotowe! Ciastka nie zawierają cukru ani glutenu.

Uwagi:

  • Zamiast erytrytolu możesz dodać cukier (w takim wypadku 25 g cukru w zupełności wystarczy)
  • Jeżeli nie wykluczasz z diety glutenu, możesz użyć dowolnych płatków owsianych i mąki z dowolnych zbóż (bez certyfikatu gluten free)

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem – SKŁADNIKI na 15 sztuk:

  • 120 g płatków owsianych bezglutenowych
  • 30 g mąki owsianej bezglutenowej (świetnie sprawdza się też mąka jaglana)
  • 50 g erytrytolu (to naturalny zamiennik cukru, który zawiera ZERO kalorii, więcej przeczytasz o nim w tym wpisie); zamiast erytrytolu możesz dodać cukier
  • 2 jajka (rozmiar M, zerówki, wolny chów)
  • 100 g masła klarowanego lub ghee, rozpuszczonego i przestudzonego
  • 3 kopiaste łyżki ziarna słonecznika

Ciastka owsiane ze słonecznikiem – PRZEPIS:

  1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
  2. Rozpuść na patelni masło (lub ghee) i odstaw, by nieco przestygło.
  3. W misce wymieszaj widelcem jajka z erytrytolem do pełnego połączenia składników.
  4. Dodaj rozpuszczone i przestudzone masło (lub ghee), wymieszaj do pełnego połączenia składników.
  5. Dodaj mąkę i płatki owsiane, wymieszaj. Na koniec dodaj słonecznik i wmieszaj go w masę, by składniki dobrze się połączyły. Powstanie bardzo gęste i lepkie ciasto.
  6. Przy pomocy łyżki wykładaj porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Zachowaj odstęp między ciastkami – w trakcie pieczenia mogą odrobinę się „rozpłynąć”, zwiększając objętość.
  7. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 20 minut (grzanie góra – dół, bez termoobiegu).
  8. Upieczone ciastka wyjmij z piekarnika i przełóż na kratkę, by nieco przestygły.

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem