- 3 jajka
- 1/2 szklanki mąki z prosa (może być także kasztanowa, gryczana lub teff)
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1/2 łyżeczki mielonego ziela angielskiego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- 2,5 łyżki nierafinowanego bio oleju kokosowego (lub masła)
- 1 jabłko
- 1 limonka lub 1/2 cytryny
- 1/2 granatu
- 2 łyżki miodu
- 50 ml calvadosu (opcjonalnie)
- garść listków świeżej mięty
Dutch Baby z jabłkiem i granatem. Nazywam to danie wyższą formą naleśnika, ale tak naprawdę to dość zwykły naleśnik. Różnica tkwi w sposobie przyrządzania.
Dutch Baby pieczony jest w piekarniku, a przez to smakuje zupełnie inaczej.
Ten deser, który ja dość często serwuję na śniadanie, narodził się w Ameryce Północnej (oczywiście w wersji z mąką pszenną) i miał wziąć swą nazwę od przyrządzających go imigrantów, którzy przypłynęli z Europy.
Dzięki temu, że ciasto wlewane jest do bardzo gorących naczynek i od razu z powrotem ląduje w piecu, ciasto naleśnikowe figlarnie wyrasta, przyjmując niekiedy bardzo ciekawe formy.
Za każdym razem wygląda inaczej, choćby w zależności od rodzaju użytej mąki bezglutenowej i bardzo szybko po wyjęciu z pieca opada. Smakuje wprost wybornie!
Można podawać go w wersji najprostszej, np. tylko z cukrem pudrem albo z dodatkiem dowolnych owoców (w zależności od sezonu). Na ciepło lub na zimno. Jak chcesz!
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
2. Wstaw do piekarnika na 10 minut dwa naczynia do zapiekania o wymiarach 17×17 cm. W razie potrzeby możesz użyć jednego większego, o dowolnym kształcie.
3. Pokrój jabłko (ze skórką) w niewielką kostkę i przełóż do miski z sokiem z limonki. Wymieszaj. Dzięki temu jabłko nie zbrązowieje, a sok wzbogaci później smak sosu.
4. Dodaj do miski jajka i nieco je roztrzep. Wlej mleko, dodaj pastę waniliową oraz cynamon, ziele angielskie, gałkę muszkatołową i sól. Dodaj przesianą przez sito mąkę. Dokładnie wymieszaj, aż składniki dobrze się połączą.
5. Dodaj większość (ok. 2 łyżek) roztopionego na patelni oleju kokosowego. Wymieszaj.
6. Wyciągnij naczynia z piekarnika, wlej do nich resztę roztopionego oleju i ostrożnie przechyl je w każdą stronę, tak by tłuszcz dokładnie pokrył dno i ścianki.
7. Do każdego naczynia wlej połowę ciasta i wstaw do piekarnika na 5 minut. Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz naleśniki jeszcze przez ok. 10 minut (w razie potrzeby nieco dłużej).
8. W tym czasie na patelni podduś jabłka wraz z pozostałym w misce sokiem z limonki. Gdy jabłka zaczną mięknąć wlej calvados, a gdy zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, dodaj miód. Duś jabłka, aż zmiękną całkowicie, ale się nie rozpadną. Dodaj grubo posiekaną lub porwaną w palcach na mniejsze kawałki miętę.
9. Gotowe naleśniki podawaj z porcją jabłek wraz z sosem z patelni i pestkami granatu.
Smacznego!
Ziele angielskie ? Taka zachcianka czy podbija on jakieś smaki ? :-)
Zdecydowanie podbija smaki. Jak każda przyprawa:-)
Pyszny przepis na śniadanie, zrobię sobie takie:)
Doskonały i udał mi się za pierwszym razem :) a jestem raczej beztalenciem kulinarnym ;)
Omnomnom kto mi taki zrobi?!
Smakuje wybornie, bardzo fajny przepis, pozdrawiam, Asia
Robię dziś na śniadanie, z porzeczkami:) miłego dnia!
Świetna rzecz na śniadanie