El Mozo Wines 2021 El Cosmonauta y El Viaje en El Tiempo.

El Mozo Wines 2021 El Cosmonauta y El Viaje en el Tiempo

El Mozo Wines 2021 El Cosmonauta y El Viaje en el Tiempo

Baskijska winiarnia El Mozo Wines/Bodegas Compañon Arrieta, za którą stoi dziś José Mauleón, to rodzinny projekt o blisko 80-letniej historii, oparty na tradycyjnej, zrównoważonej, certyfikowanej organicznej uprawie winorośli i w pełni naturalnej produkcji wina. Obejmuje 9 hektarów starych winnic położonych na 18 małych działkach zlokalizowanych w Lanciego (bask. Lantziego, Alava), silnie zróżnicowanych orograficznie (wysokość npm, gleba, nasłonecznienie) i w przeważającej większości posadzonych jeszcze przez rodziców i dziadków obecnych właścicieli, niektóre ponad 70 lat temu.

Z El Mozo zetknęliśmy się po raz pierwszy w Euskadi w 2017, przypadkiem trafiając na baskijskiej prowincji na niskonakładową (tylko 1000 butelek) wspaniałą białą rioję El Cosmonauta en El Barranco de Agua (90% Malvasía Riojana, 10% Viura), a chwilę później – w Gironie – na organiczne, nisko interwencyjne, nietuzinkowe górskie Tempranillo Malaspiedras. Z kolei rioję El Cosmonauta y El Viaje en El Tiempo (dosł. Kosmonauta i podróż w czasie, 666 butelek) znaleźliśmy w Walencji. Trudno trafić na te wina nawet w samej Hiszpanii, ale jak widać da się, warto więc być czujnym. 

Rioja El Cosmonauta powstaje z owoców z mikro winnicy Monte Viñaspre (pow. 3500 m2), która znajduje się na wysokości 612 m npm, na północny wschód od Lanciego. Parcela charakteryzuje się typową czerwoną gliniasto-wapienną glebą, bogatą w żelazo. Monte Viñaspre to jedna z najlepszych działek El Mozo, obsadzona jeszcze przez dziadka Teodoro Mauleón w latach 40 ubiegłego stulecia klasyczną dla Lanciego mieszanką czerwonych i białych odmian: Tempranillo, Garnacha, Viura, Malvasia i Torrontés (Turruntés). Prawie pół działki zajmują trzy białe szczepy, a resztę wypełniają Garnacha i Tempranillo.

Winifikacja w skrócie: organiczna uprawa winorośli oparta na minimalnej interwencji, zbiór gron i cały proces przetwarzania w winnicy wykonywany ręcznie, wszystkie czerwone i białe odmiany, tj. Tempranillo, Garnacha, Viura, Malvasía i Torrontés (w proporcji 60% czerwonych do 40% białych) winifikowane razem bez kontroli temperatury, maceracja półwęglowa (100% całych kiści z łodygami), dojrzewanie w dębie, zero siarczynów i innych sztucznych dodatków.

Efekt? Bardzo udane awangardowe ‚clarete’ o intensywnym aromacie dojrzałych ciemnych owoców (śliwka, malina, jeżyna, truskawka) ze skórką pomarańczy, odrobiną limonki i ziołową nutą. Świeże, rześkie (mimo swoich 14,5%) i soczyste, o miękkich taninach, świetnej kwasowości, mineralnej teksturze i z subtelnie pikantnym taninowym posmakiem. Najlepsze lekko schłodzone. Nietuzinkowa, eksperymentalna, odważnie inna świetna młoda rioja z charakterem, przydałoby się więcej win z regionu w takim stylu. 

Nazwa: Cosmonauta y El Viaje en El Tiempo
Kraj: Hiszpania
Region: DOCa Rioja – Rioja Alavesa
Rodzaj: wytrawne, czerwone
Szczepy: mieszanka z pola Tempranillo, Garnacha, Viura, Malvasía i Turruntés
Moc: 14,5%
Produkcja 666 butelek

El Mozo Wines 2021 El Cosmonauta y El Viaje en el Tiempo

El Mozo Wines 2021 El Cosmonauta y El Viaje en el Tiempo

El Mozo Wines 2021 El Cosmonauta y El Viaje en el Tiempo