Hiszpania – co jeść – 10+ kulinarnych hitów. Subiektywnie.

Hiszpania – co jeść?

Andaluzja, Asturia, Galicja, Katalonia, Kastylia, Kraj Basków, Rioja, Murcja, Walencja… Niezależnie od regionu są w Hiszpanii jedzonka, które w różnych odsłonach serwuje się właściwie wszędzie, jak kraj długi i szeroki. Bez większego wysiłku znajdziesz je w restauracjach, na targach i w barach tapas/pintxos, pod jednym wszakże warunkiem: używaj karty dań w lokalnym języku, a unikniesz nieporozumień. Pierwsze z brzegu huevos rotos bywają tłumaczone na milion sposobów, a to może tylko niepotrzebnie namieszać w głowie. W oryginalnym menu – wbrew pozorom – najłatwiej się odnaleźć 🙂

Sprawdź też inne wpisy w kategorii: Hiszpania

Huevos rotos

Jak Hiszpania, to ziemniaki i jajka. Huevos rotos (dosłownie: rozbite jaja) to jajka smażone w głębokim tłuszczu tak, by żółtko pozostało płynne, podawane na krótko smażonych ziemniakach. Dodatki bywają różne, na przykład bellota (jak na pierwszym zdjęciu – z Gerony), serrano, chorizo albo nawet – w bardziej fikuśnym wariancie – fois gras (jak na drugim zdjęciu – z Sewilli). Uproszczona wersja smażonych ziemniaków to niezawodne patatas bravas.

Hiszpania - co jeść

Hiszpania - co jeść

Pimientos de Padrón

Klasyka i banał czyli najsłynniejsze hiszpańskie papryczki z Galicji. Smażone na oliwie i hojnie oprószone solą Padróns podadzą Wam w większości barów tapas/pintxos w Hiszpanii. Pimientos de Padrón są gorsze niż kokaina, ponieważ nie ma absolutnie żadnego argumentu przeciw temu, by bez pamięci się nimi opychać. Możesz zamówić do nich dowolne wytrawne wino, pasuje niemal każdy szczep w każdej temperaturze 😉

Hiszpania - co jeść

Hiszpania - co jeść

Boquerones

Boquerones to sardele marynowane w occie z przyprawami (czyli w winegrecie). Taki sposób obróbki sprawia, że są delikatniejsze, bardziej mięsiste i łagodniejsze w smaku niż anchoas. Genialne!

Hiszpania - co jeść

Morcilla (pudin negro)

Kaszanka z ryżem (zamiast kaszy). Czysta, bez zbędnych dodatków, w większości regionów naturalnie bezglutenowa (za wyjątkiem Andaluzji, gdzie lepiej uważać). Najsmaczniejszą podadzą Wam w Kraju Basków i w Katalonii.

Hiszpania - co jeść

Plato de quesos

Deska serów jako deser, przystawka, tapas/pintxos, danie główne – każdy region i niemal każdy lokal w temacie serów ma mnóstwo do zaoferowania, dlatego warto je zamawiać wszędzie, gdzie i kiedy tylko jest okazja. W ten sposób najprościej za jednym podejściem poznać kilka unikatów, jak np. Payoyo z Kadyksu, Gamoneu DOP i El Teyedu z Asturii, Torta del Casar, Idiazabal i cały szereg innych.

Hiszpania - co jeść

Hiszpania - co jeść

Tortilla de patatas

Kolejna ziemniaczana klasyka – po huevos rotos i patatas bravas – to grubaśny omlet ziemniaczany, którego bazę stanowią ziemniaki i jajka, a możliwych dodatków jest nieskończona ilość. Dorsz (bacalao), ośmiornica (pulpo), szynka (jamon), chorizo, sepia, różniste warzywa… Najlepiej smakuje klasyczna wersja, ale innych też warto próbować. Choćby po to, by z przyjemnością wracać do omletu-bazy. Ziemniaki, jaja, talerzyk, widelczyk i jesteś w raju.

Hiszpania - co jeść

Hiszpania - co jeść

Hiszpania - co jeść

Paella

Paella negra, paella de mariscos (marinera), paella de pollo, paella de verduras… Paella na milion sposobów. Słynna potrawa na bazie ryżu podsmażanego i gotowanego na charakterystycznej patelni z dwoma uchwytami (zwanej paellera lub po prostu paella) wywodzi się z Walencji, ale podają ją wszędzie, od Asturii po Andaluzję.

Hiszpania - co jeść

Hiszpania - co jeść

Jamon iberico

Jamon znaczy szynka. De bellota, de cebo de campo, de cebo, puro i tak dalej. Wśród szynek jamón ibérico istnieje kilka odrębnych klas jakości, co bezpośrednio przekłada się na cenę. Klasy bazują na dwóch podstawowych czynnikach decydujących o jakości finalnego produktu. To sposób żywienia zwierząt w okresie montanera (przed ubojem czyli od października do lutego) oraz czystości krwi świń iberyjskich. Im lepsze (i droższe), tym smaczniejsze i piękniejsze.

Hiszpania - co jeść

Hiszpania - co jeść

Cecina

Lekko wędzona suszona wołowina. Smakuje wspaniale, a podawana jest zwykle najprościej jak się da, czyli w postaci cienkich plasterków. Jedyny dodatek, jakiego potrzebuje, to wysokiej jakości oliwa.

Hiszpania - co jeść

Mojama

Znakomita, solona i suszona w naturalnych warunkach (czyli w słońcu, na wietrze) polędwica z tuńczyka, o której więcej pisaliśmy tutaj.

Hiszpania - co jeść

Castañas asadas

Pieczone kasztany, czyli najlepszy street food ever. Po prostu. Dobra pora na gorące kasztany (i osmalone od kasztanów paluszki) jest zawsze. Przed kolacją, po kolacji, gdzieś pomiędzy, w środku nocy i w samo południe.

Hiszpania - co jeść

Pescados y mariscos, czyli ryby i owoce morza

Wszelakie. Zasada – z drobnymi wyjątkami – jest prosta: ryby i owoce morza im są droższe, tym lepsze. A im ich więcej, tym lepiej 🙂 Grillowane, smażone, pieczone, surowe. W cieście albo bez ciasta.

Hiszpania - co jeść

Hiszpania - co jeść

Hiszpania - co jeść

Churros y porras con chocolate

Churros i porras podawane w towarzystwie gorącej gorzkiej czekolady. Tak naprawdę liczy się przede wszystkim jedyna w swoim rodzaju hiszpańska gęsta gorąca czekolada (Caliente), która smakuje wyjątkowo dobrze, ale churros też jakoś nie chcą stracić na popularności. Póki co, są niekwestionowanym hitem, chociaż trudno orzec czemu. Jakieś pomysły? 😉

Hiszpania - co jeść

Hiszpania - co jeść

cdn.