- sałata rzymska
- 4 jajka
- dwie garście orzechów włoskich
- pół cytryny
- oliwa extra vergine
- solidna łyżeczka musztardy Dijon
- kilka łyżeczek musztardy francuskiej
Jajka z orzechami włoskimi na sałacie rzymskiej.
Jajka z orzechami włoskimi na sałacie rzymskiej to bardzo smaczne połączenie.
PRZEPIS:
- Opłukane i wysuszone w suszarce do sałaty liście porwij na mniejsze kawałki i rozłóż na talerzach.
- Ugotowane wcześniej na twardo jajka pokrój na ćwiartki i rozłóż na sałacie.
- Każdą porcję posyp garścią orzechów włoskich.
- Na dressing wymieszaj w miseczce sok z połowy cytryny (w razie potrzeby więcej), oliwę i musztardę w takich proporcjach, by uzyskać pożądaną ilość dość rzadkiego sosu. Polej sałatkę, dopraw pieprzem i, w razie potrzeby, solą.
Witam
Podoba mi się ta sałatka i z chęcią spróbuję tylko proszę o wskazówkę, gdzie mogę znaleźć musztardę dijon? Należy ją bezwzględnie dodać?
Do dressingu można użyć dowolnej musztardy; Dijon ma lekko pikantny i kwaskowy smak. Dostępna jest w marketach i delikatesach (różne marki, od Kamisa po Maille), ale najlepiej użyć oryginalnego francuskiego produktu.
Wielkanocna:)