Jajka smażone z shimeji i sałatką z dressingiem z tahini.

Smażone jajka i prosta sezonowa warzywna sałatka z sosem na bazie tahini to zestaw, który sprawdza się o każdej porze dnia (i nocy) przez okrągły rok. Warzywa możesz dobierać dowolnie, dressing doprawiać po swojemu, a jajka smażyć tak jak chcesz. Zrób klasyczny omlet albo nawet jajecznicę, metoda nie ma znaczenia. Liczy się końcowy efekt, czyli świetny sycący posiłek gotowy w dosłownie kilka chwil.

Grzybki nie są niezbędne, ale znakomicie uzupełniają smak całości. A poza tym tak się składa, że shimeji bardzo lubią się z jajkami (i patelnią). Mocno podsmażone uwalniają moc umami. Smaż grzybki shimeji dotąd, aż całe ładnie się zrumienią. Niedosmażone (surowe/półsurowe) są gumowate i niesmaczne. Wspaniale smakują też usmażone w jajecznej tempurze na głębokim tłuszczu.

W braku shimeji (są dostępne np. w Hali Mirowskiej lub online) zastąp je dowolnymi innymi grzybami (prawdziwki, rydze, pieczarki, boczniaki).

Pasty tahini możesz użyć ciemnej (z prażonego sezamu) lub jasnej (z nieprażonego). Ciemna tahini ma bardziej wyrazisty smak; ja lubię obydwie.

Jajka smażone z shimeji

Jajka smażone z shimeji

Jajka smażone z shimeji i sałatką z dressingiem z tahini – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Jajka:

  • 4 jajka (zerówki, wolny wybieg)
  • ghee lub masło klarowane do smażenia
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz
  • 1 łyżeczka czerwonego pieprzu

Dodatki:

  • 1 łyżka tahini (pasta z sezamu)
  • 1 papryczka chilli
  • 1/2 pęczka kolendry
  • kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka
  • 1/2 łyżeczki nasion kolendry
  • 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 1 łyżeczka zataru
  • 1-2 limonki lub cytryny
  • 1 marchewka
  • 1 cukinia
  • 1 mały pęczek rzodkiewki
  • 100 g brukselki
  • 150 g grzybków shimeji (białych lub brązowych, tu: białe)
  • trochę białego sezamu

Jajka smażone z shimeji i sałatką z dressingiem z tahini – PRZEPIS:

  1. Ugotuj brukselkę (ok. 10 minut) i odstaw do ostygnięcia. Brukselka powinna zachować jędrność, nie może być przegotowana.
  2. Do miski dodaj łyżkę tahini i wlej sok z dwóch limonek. Płynu powinno być tyle, by po wymieszaniu uzyskać gładki, płynny sos.
  3. Do sosu dodaj posiekaną papryczkę chilli (możesz usunąć pestki), starty na tarce imbir, zatar, rozgniecione w moździerzu kolendrę i kmin oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
  4. Dodaj do sosu posiekane w cienkie plasterki rzodkiewki oraz marchewkę i cukinię, pokrojone obieraczką do warzyw w cienkie i długie paski. Dodaj grubo posiekane listki kolendry i wymieszaj.
  5. Przekrój brukselki na połówki i przełóż je na patelnię z rozgrzanym masłem (przecięciem do dołu). Smaż, aż ładnie się zrumienią.
  6. Zdejmij brukselki z patelni, dodaj masło i wrzuć oczyszczone grzybki shimeji. Smaż, nie mieszając zbyt często, aż mocno się zrumienią.
  7. Wbij dwa jajka do miseczki. Na mocno rozgrzaną patelnię dodaj masło, a następnie wlej jajka. Podsmaż przez chwilę, po czym widelcem rozetnij żółtka, pozwalając im się rozpłynąć. Dopraw solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i czerwonym pieprzem rozgniecionym w moździerzu. Gdy spód jajek będzie ścięty, odwróć je na drugą stronę i smaż jeszcze przez kilkanaście sekund. Odwróć ponownie i przełóż na talerz. W ten sam sposób usmaż drugą porcję jajek. Możesz również usmażyć obydwie porcje równocześnie.
  8. Jajka podaj z porcją sałatki, brukselki oraz grzybów. Całość posyp listkami kolendry i sezamem.

Powyższy przepis przygotowałem dla magazynu Kuchnia (publikacja w nr 04-05/2019)

Jajka smażone z shimeji

Jajka smażone z shimeji