Szparagowe risotto z martini.

Raz na kilka/kilkanaście tygodni lubię przyrządzić risotto, dlatego zawsze mam w domu zapas ryżu carnaroli. To proste, klasyczne danie ma w sobie coś ujmująco kojącego; już sam proces przygotowania w jakiś magiczny sposób działa na mnie relaksująco. Spokój, harmonia, składnikowy umiar. Risotto to – co do zasady – jasne reguły gry i proste składniki, które za każdym razem dają wspaniały – choć inny – rezultat. Tak smakuje comfort food. Ryż niepostrzeżenie przeistacza się z surowego w ugotowany, wspaniale chłonąc przy tym smaki z patelni, a poszczególne składniki łączą się w spójną, idealnie skomponowaną całość.

Sprawdź też inne przepisy ze szparagami.

Szparagowe risotto z martini

Szparagowe risotto z martini – SKŁADNIKI na 2 porcje:

  • 200 g ryżu carnaroli lub arborio
  • pół fenkułu (kopru włoskiego)
  • ok. 12 zielonych szparagów
  • kieliszek (ok. 150 ml) martini extra dry (albo białego wytrawnego wina)
  • duża szczypta soli roztartej w moździerzu (używam różowej himalajskiej)
  • łyżeczka czarnego pieprzu, rozgniecionego w moździerzu
  • mała garść listków bazylii
  • oliwa extra vergine (albo masło – w klasycznej wersji)
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego albo wody

Szparagowe risotto z martini – PRZEPIS:

  1. Usuń zdrewniałą końcówkę z połówki fenkułu (kopru włoskiego). Fenkuł drobno posiekaj. Szparagi pokrój na kawałki i przełóż do miski.
  2. W głębokiej patelni rozgrzej trochę oleju, po czym dodaj posiekany fenkuł. Smaż przez kilka minut aż zacznie mięknąć, a następnie wsyp na patelnię ryż. Smaż, mieszając, przez 2-3 minuty, aż ziarna ryżu staną się częściowo przejrzyste.
  3. Wlej martini (albo wino). Mieszaj do momentu, aż wino odparuje, a zapach alkoholu przestanie być wyczuwalny, po czym wlej pierwszą porcję gorącego bulionu lub wrzątku.
  4. Gotuj risotto przez około 18-20 minut lub nieco dłużej, nieustannie mieszając i dolewając kolejną porcję gorącego bulionu za każdym razem, gdy poprzednia zostanie wchłonięta przez ryż.
  5. Około 4 minut przed końcem gotowania dodaj szparagi.
  6. Dopraw risotto solą i pieprzem, dodaj bazylię, wlej trochę oliwy lub dodaj masło i wymieszaj. Podawaj od razu.

Szparagowe risotto z martini