Prawdziwe, dobrej jakości kakao to niezłe źródło magnezu, chromu, wapnia i flawonoidów.

Kakao KAOKA to organiczne, odtłuszczone kakao bez dodatku cukru, wytwarzane z ziaren kakao, pochodzących z upraw ekologicznych. Nadaje się nie tylko do przygotowywania gorących, rozgrzewających napojów, ale jest też świetnym dodatkiem m.in. do wypieków, czy – jeśli ktoś lubi bawić się w domowego czekoladnika – na przykład trufli.

Trufle póki co pozostały w sferze planów; zamiast tego, kakao wykorzystałem do:

a) wypieku aromatycznego chleba czekoladowego:

Chleb wyszedł świetnie, przepis znajdziecie TUTAJ.

b) przyrządzenia gęstego, wytrawnego kakao:

Porcja dla 2 osób: do ok. 200 ml gorącego mleka (2 %) dodajcie 2 kopiaste łyżki kakao, 1 płaską łyżkę czekolady pitnej KAOKA i szczyptę soli. Mieszajcie, aż do całkowitego rozpuszczenia.

c) błyskawicznego, gorzkiego, bardzo kakaowego koktajlu na bazie jogurtu:

Porcja dla 2 osób: zmiksujcie w blenderze 400 ml jogurtu naturalnego bez cukru i 2 łyżki kakao. Jeśli ktoś woli słodsze koktajle, może dodać nieco miodu lub cukru.

Podsumowując, kakao KAOKA to dobry produkt. Jest mocno wytrawne, aromatyczne, smaczne, choć nie tak wyjątkowe, jak organiczne kakao z ziaren Criollo, które, moim zdaniem, pod każdym względem nie ma sobie równych (więcej o tym produkcie niebawem).

Ocena: 80/100

Produkt wytwarzany z zachowaniem zasad fairtrade
Karton o poj. 250 g
Cena: ok. 36 zł
Skład: kakao w proszku o obniżonej zawartości tłuszczu