Kasza gryczana z jajkiem.

Kasza gryczana (ale też komosa ryżowa i ryż) smażona z jajkiem to nasze bazowe wakacyjne śniadanie, które doskonale sprawdza się przed górskimi trasami. Wygląda najczęściej tak, jak na poniższym obrazku:

Kasza gryczana z jajkiem

Poniższy przepis to lekko zmodyfikowana wersja tego śniadania. Na wakacjach zwykle nie dodaję suszonych pomidorów, ale za to często – zwłaszcza w Hiszpanii i Portugalii – podaję kaszę np. z sardynkami z puszki. Na urlopie nie zawsze jest też czas na sałatki, muszą wystarczyć pokrojone pomidory lub awokado albo jakieś inne słodkie owoce (pomarańcze, banany, brzoskwinie, etc.). W warunkach domowych kasza z jajkiem świetnie sprawdza się przed treningiem lub po prostu jako szybki obiad. Najbardziej lubię przyrządzać ją z niepalonej kaszy gryczanej, która idealnie komponuje się z jajkiem. Równie dobrze sprawdza się tu quinoa oraz brązowy ryż. Do tego jeszcze tylko dowolne świeże zioła, przyprawy i gotowe!

Kasza gryczana z jajkiem

Kasza gryczana z jajkiem

Kasza gryczana z jajkiem – SKŁADNIKI na 2 porcje:

Kasza 

  • 200 g niepalonej kaszy gryczanej (białej)
  • 6 jajek
  • 15 suszonych pomidorów (suchych, nie w oliwie)
  • duża garść listków kolendry lub koperku
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu rozgniecionego w moździerzu
  • oliwa extra vergine

Sałatka

  • 2 garście pomidorków koktajlowych 
  • 3 żółte pomidory
  • 6 mini papryk w różnych kolorach albo 1-2 zwykłe
  • kilka mini ogórków albo 1 zwykły
  • mała garść koperku
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz (w razie potrzeby)

Kasza gryczana z jajkiem – PRZEPIS:

  1. Ugotuj kaszę gryczaną (12-15 minut od momentu wrzucenia kaszy do wrzątku).
  2. W tym czasie przygotuj sałatkę: posiekaj paprykę i ogórki, pomidorki przekrój na pół. Dodaj posiekany koperek i przyprawy wedle uznania. Wymieszaj z oliwą i przełóż do miseczek.
  3. W głębszej patelni podsmaż kaszę na oliwie przez kilka minut. Posiekaj pomidory i dodaj do kaszy.
  4. Jajka wymieszaj w małej misce. Możesz doprawić je solą, choć suszone pomidory już są mocno słone.
  5. Dopraw kaszę pieprzem i wlej jajka. Smaż, mieszając, aż się zetną. Na koniec dodaj posiekaną kolendrę.
  6. Przełóż kaszę z jajkiem do misek, skrop oliwą, podawaj z sałatką.

Kasza gryczana z jajkiem

Kasza gryczana z jajkiem

Kasza gryczana z jajkiem