- 200 g grubo mielonej mąki kokosowej lub wiórków kokosowych (może być pół na pół)
- 60 g organicznego nierafinowanego oleju kokosowego
- 3 białka (z jaj z wolnego wybiegu)
- 40 g nierafinowanego cukru pudru
Kokosanki FIT. Na oleju kokosowym i z małą ilością cukru.
Kokosanki zdrowsze od klasycznych!
To kokosanki FIT czyli ciasteczka kokosowe uzdrowione – z nierafinowanym olejem kokosowym zamiast masła i znacznie ograniczoną ilością cukru – dodaję go tylko 40 g na 200 g grubo mielonej mąki kokosowej lub wiórków kokosowych. Dzięki temu kokosanki są słodkie, ale nie przesłodzone – dominuje w nich aromat i smak kokosa. To jedne z najprostszych i najszybszych ciastek na świecie – tylko cztery składniki, chwila pracy i gotowe!
Kokosanki upieczone wg tego przepisu są idealne – zwarte, kształtne, chrupiące z zewnątrz oraz miękkie i wilgotne w środku. Ostrzegam: znikają błyskawicznie, więc jeśli planujesz je jako poczęstunek dla gości, upiecz podwójną, a nawet potrójną porcję :-) Ciastko w przekroju: ZOBACZ.
Z podanych proporcji otrzymasz ok. 26 małych ciastek – na jeden raz :-)
Sprawdź też:
- KOKOSTOPPAR
- Inne przepisy na doskonałe zdrowe BEZGLUTENOWE CIASTKA
Kokosanki FIT – PRZEPIS:
- Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni C.
- W małym rondlu roztop olej kokosowy i przelej do miski z wiórkami kokosowymi. Dokładnie wymieszaj i odstaw do ostygnięcia (ZOBACZ).
- Białka ze szczyptą soli ubij blenderem ręcznym* na sztywną masę, po czym – nadal ubijając – stopniowo dodaj cukier (ZOBACZ). Ubijaj do pełnego połączenia składników (ubite białka z cukrem powinny być idealnie gładkie, lśniące i sztywne – powinny trzymać się miski po odwróceniu jej do góry dnem).
- Ubite białka wmieszaj delikatnie szpatułką do wystudzonych wiórków kokosowych.
- Na blasze rozłóż papier do pieczenia. Kokosową masę formuj przy pomocy małej gałkownicy do lodów (ZOBACZ) albo zwykłej łyżki i układaj na blasze. Kokosanki możesz układać blisko siebie – nie zwiększą objętości.
- Piecz 10 minut – u mnie 5 minut grzanie góra-dół, po czym 5 minut tylko od góry. Upieczone odstaw do ostygnięcia (ZOBACZ).
- Podczas pieczenia nie przejmuj się zrumienieniem ciastek na krańcach, spody gotowych kokosanek powinny wyglądać tak: ZOBACZ.
*Używam blendera Braun Multiquick 9 – ZOBACZ. Funkcja ubijania sprawdziła się bez zarzutu, blender w błyskawicznym tempie ubił białka na sztywno.
Wpis powstał we współpracy z dystrybutorem marki Braun.
To jest super przepis. :)
Rewelacja! Uwielbiam kokosanki ❤️❤️❤️
Idealne, kokosanki to moje ulubione ciasteczka, więc przetestuję przepis już w sobotę. Wszystkie składniki mam i zapał do działania też! :D
PS. Zdjęcie ciasteczek na łyżkach jest doskonale pomyślane, brawo!
Dzięki! :-)
Wspaniałe chrupałabym :P
:-)
Czy cukier można zastąpić ksylitolem? :)
Tak, ale warto pamiętać, że ksylitol ma właściwości przeczyszczające, w związku z czym należy jeść go z umiarem;-)
Rewelacja! Świeżo upieczone są tak fantastyczne, że z 20 kulek pochłonęłam w godzinę aż 12 :D Dziś będę biegać 2x dłużej, mam nadzieję, że to wystarczy!!! :O
:P smacznego!
Pycha!!!!! Mialam polowe wiorek, wiec druga polowa to orzechy wloskie, migdaly,slonecznik I sezam. Nakladalam lyzeczeka na oplatki (komunikanty)…przepyszne :-) :-) :-) :-) :-)
:-) :-) :-)
Teraz bede Twoim czestym goscie :-) dziekuje za przepis….pierwszy raz ubijalam jajka na parze…super doswiadczenie….no I 10min wytrzymalam :-) pozdrawiam.
Przybyłam, zrobiłam, zwyciężyłam ( sama ze soba, żeby nie zjeść od razu). Pyszne, trochę mi od folii nie chciały odejść, ale podważyłam i voila! Fajne, szybkie wilgotne, zrobiłam z połowy składników, wyszło 12 sztuk. Ale ale, ma pytanko: ile to cudo może mieć kalorii?
Jedno ciastko to ok. 60 kcal – pod warunkiem, że użyjesz mąki kokosowej o zawartości węglowodanów max. 19g na 100g produktu. Kokosanki z wiórków kokosowych będą trochę tłustsze i w rezultacie bardziej kaloryczne.
Cudne ciasteczka, smak nie do opisania. Dziś zrobiłam próbę generalną przepisu, będę je piec w sobotę na święta, by były jak najświeższe. To najdoskonalsze kokosanki jakie kiedykolwiek jadłam (i piekłam). A rozmiar mają jak stworzony do chrupania :))))))))))
Rewelacyjne, najlepsze jakie jadłem!!!!!!!
Dziękuję za cudny przepis. Jestem już po 2 próbach kokosanek, za każdym razem wychodzą przepyszne, dlatego wczoraj ostatecznie zdecydowałam, że zamiast baby wielkanocnej, której i tak nigdy nikt nie je, bo ciężka, bo puste kalorie, bo sama mąka i cukier…:D zrobię te małe, śliczne, lekkie kokosanki, które w dodatku są FIT, więc każdy chętnie się na nie skusi. Pozdrawiam serdecznie i życzę spokojnych, pysznych Świąt!:)
Siostra upiekła mi te ciastka na urodziny, ale najlepszym prezentem jest fakt, że poznałam Pana bloga :D
Dzięki;-) Witamy na pokładzie!:-)
Przepyszne, nie można przestać jeść :O
Witam :) a jeśli chciałabym zamienić cukier puder na ksylitol to ile miałabym go wsypać? :)
Proponuję spróbować z 30g.
A czy można dać 100g mąki i 100g wiórków?
Tak
Robiłam z maki kokosowej, czy to normalne ze się rozpadają po upieczeniu? (Nie jestem w stanie jej wsiąść w tekę)
Nie. To bardzo łatwy przepis, którego generalnie nie można zepsuć. Nie wiem, jak Ci się to udało;-) Może mąka była zbyt drobno mielona, albo zbyt wilgotna i nie wchłonęła białek? Białko działa jak sklejka. Odstawiłaś je do ostygnięcia czy sprawdzałaś ich konsystencję zanim ostygły? Nie można ich ruszać zaraz po wyjęciu z piekarnika.
Kiedyś piekłem te ciastka jako prezenty dla uczestników pewnego eventu: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/huzior-skora-to-natura/, były pakowane do pudełek i transportowane, zniosły to bez zarzutu. Zakładam, że nie postępowałaś wg przepisu i dlatego coś poszło nie tak.
Białka z ilu jajek potrzeba???
Z trzech.
Ciekawa jestem czy da radę zrobić z aquafabą zamiast białek..
Używałem tylko raz, w innym przepisie: https://www.facetikuchnia.com.pl/index.php/clafoutis-z-winogronami-weganskie-i-bezglutenowe/
Możesz spróbować, daj znać jak wyszło;-)
Nie mam akurat oleju kokosowego, da radę z roztopionym masłem?
Tak, jak najbardziej.
A co myślisz o cukrze kokosowym?
Jeśli używam cukru, to głównie kokosowego, a konkretnie odparowanego nektaru palmy kokosowej. To najzdrwoszy i najbardziej wartościowy cukier, który tylko czasem – kiedy nie ma innego wyjścia – zastępuję organicznym nierafinowanym pudrem. Cukier kokosowy ma karmelowy kolor, więc zabarwiłby kokosanki, a z kolei fruktoza dość łatwo się pali, dlatego lepiej sprawdza się jako składnik lodów i sorbetów.
czy zamiast oleju kokosowego można dać zwykły olej ?
*masło odpada- nie mogę
Nie można. Olej kokosowy w temperaturze pokojowej ma konsystencję masła. Zwykły olej odpada.
czy moge dac zamiast cukru erytrytol ?
Nie wiem, jak taka zmiana wpłynie na konsystencję masy.
Co w tych kokosankach jest fit?
Cukier jest w zwykłym przepisie (a nierafinowanie poprawia tylko jego cenę). Podobnie jak z przymiotnikami organiczny, nierafinowany, kokosowy przy słowie olej.
Wszystko, z proporcjami cukru do pozostałych składników na czele. Zanim zadasz pytanie, przeczytaj opis: „To kokosanki FIT czyli ciasteczka kokosowe uzdrowione – z nierafinowanym olejem kokosowym zamiast masła i znacznie ograniczoną ilością cukru – dodaję go tylko 40 g na 200 g mąki kokosowej lub wiórków kokosowych. Dzięki temu kokosanki są słodkie, ale nie przesłodzone – dominuje w nich aromat i smak kokosa”.
Gros przepisów na kokosanki przewiduje co najmniej 3x więcej cukru w składzie ciastek. Wystarczy porównać receptury, zamiast czepiać się z byle powodu. Plus, przepis na kokosanki publikowałem 2,5 roku temu. Gdybym robił je dziś, niewielką ilość dodanego przeze mnie cukru zastąpiłbym w 100% erytrytolem, który jest świetnym zamiennikiem cukru i nie zawiera kalorii. Przepisy z nim znajdziesz tutaj: https://www.facetikuchnia.com.pl/tag/erytrytol/
Cześć :) Jeżeli zamiast oleju chciałabym użyć masła, to w jakiej proporcji? :)
Proporcje bez zmian, pozdrawiam
O, ja właśnie dzisiaj zrobiłam z erytrytolem dla moich cukrzykow. Polecam!
Masa nie chciała mi się kleić, wiec włożyłem masę do foremek na babeczki i tak upiekłem. Wyszły bardzo suche i rozpadające się. Użyłem domowej maki kokosowej z wiórek po produkcji mleka kokosowego jak i brązowego cukru zmielonego na prosze. Czy coś zrobiłem nie tak?
Kokosanki wyszły suche, ponieważ nie zrobiłeś ich z wiórków kokosowych, a z czegoś, co w najlepszym razie można uznać za wysuszoną na wiór odtłuszczoną mąkę kokosową. Wiórki kokosowe powstają z pełnowartościowego miąższu kokosa, który jest suszony (a nie odtłuszczany), a następnie rozdrabniany. Tak ususzone wiórki zawierają sporo tłuszczu, dlatego 100 g wiórków kokosowych zawiera co do zasady więcej kalorii niż 100 g większości orzechów. „Mąka” z odpadów po tłoczeniu mleka kokosowego nie zastąpi pełnowartościowych wiórków kokosowych, ponieważ zdecydowana większość tłuszczu i wody została z niej wytłoczona. Taki surowiec to odpad (niepełnowartościowy produkt o znikomej lub nawet zerowej wartości odżywczej), z którego nie da się zrobić pełnowartościowych kokosanek. Nie ma cudów. Nie skorzystałeś z mojego przepisu, a zrobiłeś coś wg własnego pomysłu, dlatego ciastka wyszły tak, jak wyszły. Błędem jest zmiana receptury, składników i poszczególnych czynności, a jednocześnie oczekiwanie, że rezultat będzie taki sam, jak w podanym przepisie. Btw, to bardzo prosty przepis, który zawsze się udaje. Kokosanki można formować w dowolny sposób, piec w piekarniku elektrycznym, gazowym, etc., ale wszystko to pod jednym warunkiem – stosowania się do wytycznych.
Zrobiłem kokosanki ale wyszły suche i rozpadające się . Masa po wymieszaniu z białkami nie chciała trzymać.
Użyłem brązowego cukru zmielonego na proszek, domowej maki kokosowej z wiórek po produkcji mleka kokosowego i zamiast wrzucić białka do wiórek, wrzucałem wiórki po trochę do ubitych białek.
Czy gdzieś tu popełniłem błąd ?
Kokosanki wyszły suche, ponieważ nie zrobiłeś ich z wiórków kokosowych, a z czegoś, co w najlepszym razie można uznać za wysuszoną na wiór odtłuszczoną mąkę kokosową. Wiórki kokosowe powstają z pełnowartościowego miąższu kokosa, który jest suszony (a nie odtłuszczany), a następnie rozdrabniany. Tak ususzone wiórki zawierają sporo tłuszczu, dlatego 100 g wiórków kokosowych zawiera co do zasady więcej kalorii niż 100 g większości orzechów. „Mąka” z odpadów po tłoczeniu mleka kokosowego nie zastąpi pełnowartościowych wiórków kokosowych, ponieważ zdecydowana większość tłuszczu i wody została z niej wytłoczona. Taki surowiec to odpad (niepełnowartościowy produkt o znikomej lub nawet zerowej wartości odżywczej), z którego nie da się zrobić pełnowartościowych kokosanek. Nie ma cudów. Nie skorzystałeś z mojego przepisu, a zrobiłeś coś wg własnego pomysłu, dlatego ciastka wyszły tak, jak wyszły. Błędem jest zmiana receptury, składników i poszczególnych czynności, a jednocześnie oczekiwanie, że rezultat będzie taki sam, jak w podanym przepisie. Btw, to bardzo prosty przepis, który zawsze się udaje. Kokosanki można formować w dowolny sposób, piec w piekarniku elektrycznym, gazowym, etc., ale wszystko to pod jednym warunkiem – stosowania się do wytycznych.
Robię podobne, tylko że z erytrolem. Mają jeszcze mniej kalorii.
Robię podobne, tylko że z erytrolem. Mają jeszcze mniej kalorii.
Przepis pochodzi z czasów, gdy nie używałem erytrytolu. Dziś również bym go dodał:-)
Czy tylko mi takie suche wyszły ? Robiłam na pół z mąką :/