• ok. 600 g wędzonej palii (waga ze skórą i szkieletem)
  • opakowanie (100 g) roszponki
  • 150 g ryżu tricolore (Podravka)
  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • kilka łyżek czarnych oliwek
  • 1 pęczek szczypiorku
  • pieprz
  • oliwa extra vergine
  • sok z połowy cytryny

Sałatka ryżowa z wędzoną palią.

Sałatki z wędzoną rybą zawsze są znakomite, bez względu na to, z jakim dodatkiem (kasza, ryż, kuskus, makaron) zostaną przygotowane.

W tym wypadku wykorzystałem kolorowy ryż, który urozmaicił danie. Jednocześnie, przeważający biały ryż ładnie kontrastuje z bladoróżowym mięsem palii. Można użyć tu oczywiście dowolnej ryby, najważniejsze, by nie zawierała zbyt wielu ości.

PRZEPIS:

  1. Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu, odcedź i przepłucz. Możesz też ugotować ryż wcześniej.
  2. Opłucz i wysusz roszponkę, przesyp do salaterki.
  3. Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i oliwki w całości.
  4. Z mięsa ryby usuń skórę i ości, podziel ją na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki.
  5. Posiekaj szczypiorek i dodaj do sałatki.
  6. Dodaj ryż, wlej sos na bazie soku z cytryny i oliwy, dopraw pieprzem i wymieszaj.

ryzowa salatka z palia 2

ryzowa salatka z palia 8