- ok. 600 g wędzonej palii (waga ze skórą i szkieletem)
- opakowanie (100 g) roszponki
- 150 g ryżu tricolore (Podravka)
- 300 g pomidorków koktajlowych
- kilka łyżek czarnych oliwek
- 1 pęczek szczypiorku
- pieprz
- oliwa extra vergine
- sok z połowy cytryny
Sałatka ryżowa z wędzoną palią.
Sałatki z wędzoną rybą zawsze są znakomite, bez względu na to, z jakim dodatkiem (kasza, ryż, kuskus, makaron) zostaną przygotowane.
W tym wypadku wykorzystałem kolorowy ryż, który urozmaicił danie. Jednocześnie, przeważający biały ryż ładnie kontrastuje z bladoróżowym mięsem palii. Można użyć tu oczywiście dowolnej ryby, najważniejsze, by nie zawierała zbyt wielu ości.
PRZEPIS:
- Ugotuj ryż wg przepisu na opakowaniu, odcedź i przepłucz. Możesz też ugotować ryż wcześniej.
- Opłucz i wysusz roszponkę, przesyp do salaterki.
- Dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe i oliwki w całości.
- Z mięsa ryby usuń skórę i ości, podziel ją na mniejsze kawałki i dodaj do sałatki.
- Posiekaj szczypiorek i dodaj do sałatki.
- Dodaj ryż, wlej sos na bazie soku z cytryny i oliwy, dopraw pieprzem i wymieszaj.
Gdzie można kupić taką rybę?
Kupiłem palię w makro, pozdrawiam