La Purísima Premium 2014 DO Yecla.

Założona w 1946 roku Bodegas La Purísima jest prawdopodobnie największym producentem win w apelacji DO Yecla. Spółdzielnia zrzesza około 280 rolników, a wiodącym uprawianym tu szczepem jest Monastrell. Szacowana roczna produkcja wynosi ok. 11 – 12 mln litrów wina, które w większości trafia na rynki zewnętrzne, tj. poza Hiszpanię w ramach UE (Francja, Belgia, Niemcy) oraz na eksport (Azja). Bodegas La Purísima generuje 60% udziału w sprzedaży ogółem produkcji wina z tej apelacji. Wina z La Purísima wyróżnia bardzo korzystna relacja jakości do ceny. Już za niespełna 10 EUR można kupić butelki (zobacz), które dostarczą sporo autentycznej winnej przyjemności.

Yecla, położona w południowo-wschodniej Hiszpanii, nieco w głąb lądu od strony Walencji, słynie z wyrazistych gron endemicznej dla tego regionu odmiany Monastrell, która daje skoncentrowane, charakterne wina o intensywnym aromacie i bogatym smaku. La Purísima Premium 2014 została wyprodukowana z owoców z ręcznego zbioru, pochodzących z winnic posadzonych ponad 40 lat temu. La Purísima Premium to niemal czysty Monastrell, z 5% dodatkiem Garnacha dla bogatszego smaku i gładszej struktury. Maceracja trwa 15 dni, wino dojrzewa 18 miesięcy w używanych dębowych beczkach. W kolorze ciemny rubin. Dominujące aromaty to czarna wiśnia z nutą białego pieprzu i wanilii. W ustach bogate, pełne, najpierw pojawia się soczysta dżemowa jeżyna, za chwilę ponownie wiśnia i dojrzała śliwka. Zrównoważone, dobra kwasowość, przyjemny trwały finisz z pikantną nutą. Bardzo dobre do średnio- i długo dojrzewających serów o wyrazistym smaku.

Nazwa: La Purísima Premium 2014 DO Yecla
Kraj: Hiszpania
Region: Murcia, DO Yecla
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: 95% Monastrell, 5% Garnacha
Moc: 14,5 %
Wino kupiliśmy w Piccola Italia

La Purisima Premium 2014