- 4 duże liście cykorii
- dwa sznycle z piersi indyka
- 4 jajka
- 8 plasterków sera pleśniowego
- 1 pomidor malinowy
- 4 łyżeczki kaparów
- 2 łyżeczki dobrej musztardy
- 1 limonka
- oliwa extra vergine
- sól, pieprz
- ostra mielona papryka
Zamiast pieczywa, duży liść cykorii plus dodatki w postaci indyka, jajka sadzonego oraz sera pleśniowego. Pyszna bezglutenowa kanapka, podszywająca się pod gołąbka.
Ta przekąska przypomina nieco skrzyżowanie gołąbka (wyglądem, bo zdecydowanie nie sposobem przygotowania) oraz czegoś na kształt układanego w warstwy sandwicha.
Wykorzystałem tu kawałek piersi z indyka, sadzone jajo i ser pleśniowy. To pyszna i całkiem konkretna potrawa, a przy okazji wolna od zbędnego zapychacza w postaci bułki czy innego pieczywa. Mniej kalorii i bez glutenu.
Pieczywo zastępuje w tym przypadku duży liść cykorii. Nie tej małej sprzedawanej w paczkach w marketach, tylko długiej, dłuższej nawet niż sałata rzymska. Warto takiej poszukać. Składniki możesz oczywiście układać w dowolnej kolejności, ale ser warto położyć na ciepłym kotlecie z indyka, dzięki czemu fajnie się roztopi.
Wypróbuj sam(a) i przekonaj się, jakie to dobre!:-)
PRZEPIS:
1. Od główki cykorii oddziel delikatnie – tak by nie popękały – cztery duże liście.
2. Przygotuj dressing. Do słoika dodaj musztardę, sok z limonki i niewielką ilość oliwy. Zakręć zakrętkę i dokładnie wymieszaj, potrząsając jak shakerem. To najlepszy sposób na przygotowanie tego typu dressingów.
3. Od piersi indyka odkrój dość cienkie sznycle (ewentualnie użyj gotowych). Dopraw solą, pieprzem i papryką oraz natrzyj oliwą.
4. Usmaż indyka na patelni grillowej.
5. W tym czasie na drugiej, zwykłej patelni usmaż jajka sadzone. Smaż jajka z dwóch stron, jednak po odwróceniu na drugą stronę smaż krócej, tak by białko i wierzch żółtka się ścięły, ale jednocześnie by żółtko pozostało w środku płynne.
6. Na liściu cykorii, w „dolnym” końcu ułóż połowę kotleta, dwa plasterki sera pleśniowego, plaster pomidora i jajko sadzone. Dodaj łyżeczkę kaparów i trochę sosu.
7. Zawiń całość dokładnie, podwijając boki liścia, dokładnie tak jak w przypadku gołąbka.
8. Dla dodatkowego efektu możesz przekłuć „pakunek”, tak jak sandwicha z pieczywa, wykałaczką / drewnianym patyczkiem.
9. W ten sam sposób przygotuj kolejne sandwiche.
Smacznego!
mmm… jakie to miłe zobaczyć taką pyszność z samego rana :)
palce lizać!
a zdjęcia przepiękne!
Dzięki :-)
Środek na wypasie, jadlbym jeden za drugim;-)
Super food! Mniam
Świetny pomysł na bezglutenową, ale wypasioną kanapkę
To rozumiem!!! Super śniadanie albo lunch :D
Rewelka!
Bardzo kusząca propozycja. Kto by tam chciał jeść chleb ;)
Jak dobrze, ze trafiłam na Twoja stronę! Rewelacyjne, smakowite, lekkie i zdrowe przepisy:)
Oj, jakie to dobre
Bardzo fajny sandwich, mega apetyczny
Jaka wielka cykoria :O
Podoba mi się taka kanapka. Chleb nie jest do niczego potrzebny
jestem pod wrażeniem, bardzo fajny!
Samo zdrowie :D
Świetne!
Omnomnom
Zajebiste kanapki :)
Bardzo fajna strona, pozdrawiam :)
Dzięki ;-)
Pomysłowe śniadanko. Omnomnom…
Bardzo ładna kanapka i jaki wypasiony wsad :D
Tak po prostu… Wybrać nadzienie, zawinąć i zjeść. Świetna rzecz, na pewno skorzystam z przepisu :)
Mniam
Wygląda smacznie
Ciekawe
Genialne!
Lubię to! :D
Znakomity pomysł
Fajny pomysł, ja też robię podobne
:)
Pomysłowe
Dietetycznie i z pomysłem, super kanapki
wygląda jakby były zawinięte w liście sałaty lodowej a nie cykorii ale może mi się tylko wydawać ;)
Wydaje Ci się:-) To duża cykoria, dostępna w sezonie tu: http://www.majlert.pl, pozdrawiam
Yummy
Mniam , pycha pomysł
Zabieram takie kanapki do pracy, dzięki za pomysł :)
Kanapka moich marzeń :)
Kanapka bez kanapki, wchodzę w to:D
mniam
Odchudzam się na tych kanapkach trzymaj kciuki stary
Trzymam!