• 4 duże liście cykorii
  • dwa sznycle z piersi indyka
  • 4 jajka
  • 8 plasterków sera pleśniowego
  • 1 pomidor malinowy
  • 4 łyżeczki kaparów
  • 2 łyżeczki dobrej musztardy
  • 1 limonka
  • oliwa extra vergine
  • sól, pieprz
  • ostra mielona papryka

Zamiast pieczywa, duży liść cykorii plus dodatki w postaci indyka, jajka sadzonego oraz sera pleśniowego. Pyszna bezglutenowa kanapka, podszywająca się pod gołąbka.

Ta przekąska przypomina nieco skrzyżowanie gołąbka (wyglądem, bo zdecydowanie nie sposobem przygotowania) oraz czegoś na kształt układanego w warstwy sandwicha.

Wykorzystałem tu kawałek piersi z indyka, sadzone jajo i ser pleśniowy. To pyszna i całkiem konkretna potrawa, a przy okazji wolna od zbędnego zapychacza w postaci bułki czy innego pieczywa. Mniej kalorii i bez glutenu.

Pieczywo zastępuje w tym przypadku duży liść cykorii. Nie tej małej sprzedawanej w paczkach w marketach, tylko długiej, dłuższej nawet niż sałata rzymska. Warto takiej poszukać. Składniki możesz oczywiście układać w dowolnej kolejności, ale ser warto położyć na ciepłym kotlecie z indyka, dzięki czemu fajnie się roztopi.

Wypróbuj sam(a) i przekonaj się, jakie to dobre!:-)

Kanapka w cykorii L_03

PRZEPIS:

1. Od główki cykorii oddziel delikatnie – tak by nie popękały – cztery duże liście.

2. Przygotuj dressing. Do słoika dodaj musztardę, sok z limonki i niewielką ilość oliwy. Zakręć zakrętkę i dokładnie wymieszaj, potrząsając jak shakerem. To najlepszy sposób na przygotowanie tego typu dressingów.

3. Od piersi indyka odkrój dość cienkie sznycle (ewentualnie użyj gotowych). Dopraw solą, pieprzem i papryką oraz natrzyj oliwą.

4. Usmaż indyka na patelni grillowej.

5. W tym czasie na drugiej, zwykłej patelni usmaż jajka sadzone. Smaż jajka z dwóch stron, jednak po odwróceniu na drugą stronę smaż krócej, tak by białko i wierzch żółtka się ścięły, ale jednocześnie by żółtko pozostało w środku płynne.

6. Na liściu cykorii, w „dolnym” końcu ułóż połowę kotleta, dwa plasterki sera pleśniowego, plaster pomidora i jajko sadzone. Dodaj łyżeczkę kaparów i trochę sosu.

7. Zawiń całość dokładnie, podwijając boki liścia, dokładnie tak jak w przypadku gołąbka.

8. Dla dodatkowego efektu możesz przekłuć „pakunek”, tak jak sandwicha z pieczywa, wykałaczką / drewnianym patyczkiem.

9. W ten sam sposób przygotuj kolejne sandwiche.

Smacznego!

Kanapka w cykorii L_02