Leniwe pierogi w wersji bezglutenowej z sosem truskawkowym. Superszybkie.
Bezglutenowa wersja leniwych pierogów – zawsze smacznych i bardzo szybkich w przygotowaniu – jest banalnie prosta.
Wystarczy zastąpić mąkę pszenną inną mąką bezglutenową. Doskonale sprawdzi się na przykład mąka ryżowa. Ciasto z jej dodatkiem formuje się bardzo dobrze, a gotowe kluski są sprężyste i zwarte.
Nic nie zastąpi świeżych truskawek, ale owoce zamrożone w sezonie samodzielnie (to zawsze bardzo dobry pomysł) nadadzą się do przyrządzenia sosu równie dobrze.
Leniwe pierogi – SKŁADNIKI na 2 porcje:
- 250 g twarogu półtłustego
- 1 jajko
- pół szklanki mąki ryżowej (ok. 65 g)
- sól
- ok. 250 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
Leniwe pierogi – PRZEPIS:
- Truskawki zmiksuj w blenderze na gładki sos. Jeśli wolisz, by sos był wyraźnie słodki, dodaj miód lub cukier (najlepiej z nektaru palmy kokosowej).
- Do miski wrzuć twaróg i jajko. Wymieszaj. Dodaj mąkę, szczyptę soli i wyrób ciasto. Gotowe ciasto powinno być dość lepkie.
- Odrywaj ciasto po kawałku i na oprószonej mąką dużej desce formuj z ciasta podłużne, dość cienkie „rulony”, które następnie lekko ugnieć na całej długości (np. płaską stroną noża) i pokrój na małe kawałki.
- W dużym garnku zagotuj wodę. Do wrzątku wrzucaj kluski i gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię.
- Ugotowane pierogi podaj z sosem truskawkowym.
Smacznego!
Wyglądają magicznie, uwielbiam tego rodzaju dania, ale takich kwadratowych klusek nigdy nie widziałam :P A z tym sosem komponują się idealnie :)
Dzięki:-)
Efektowna forma podania, wyglądają wręcz restauracyjnie :)
No, wystarczy, że człowiek ponarzeka trochę na wartość niektórych przysmaków, to już FiK serwuje proste, pyszne, tanie danie :-)
Zawsze do usług;-)
Zwykłe leniwe, a prezentują się tak elegancko
Zjawiskowe leniwe, gratuluję pomysłu
Ach, uwielbiam leniwe, to smak mojego dzieciństwa:) Zawsze z cukrem i z masłem, mniam
Już widzę jak mojemu dziecku trzęsą się uszy na ich widok ;) Mam ostatni woreczek truskawek w zamrażarce więc pora je wykorzystać :)
Leniwe wersja 2.0 ;) Doskonałe pod każdym względem, spróbuję podać podobnie. Dzięki za inspirację!
Chodzą za mną leniwe już od dłuższego czasu. Te wyglądają niesamowicie apetycznie!:)
A może stworzysz jakieś kluseczki bezglutenowe i bez dodatku twarogu, mleka etc? Niestety twaróg w moim wypadku odpada ;(
Polecam dla dzieci, moje jadło aż się uszki trzęsły ;)
:-) super
Świetnie podane:)
:)
Smakowały naszej trójce bardziej niż tradycyjne z mąką pszenną :)
http://mientablog.com/wp-content/uploads/2015/01/leniwemniam.jpg
Piękne zdjęcia! Taki słodziak pałaszujący pierogi to najlepsza rekomendacja:-)
dzięki :) a ile mam sprzątania po takiej wyżerce ;)
Coś za coś:D Widok bezcenny, a dzieciak przecudny:-)
Dobry przepis :)
Są pyszne, moim zdaniem znacznie lepsze niż takie same na mące pszennej. Nie jestem bezglutenowa, ale leniwe będę robić już tylko na ryżowej. Sprawdzę też jak wyjdzie z kukurydzianą, pozdrawiam
czy ktoś próbował z mąką ryżową?
Ja;-) plus kilka osób, które wypowiedziały się w komentarzach pod przepisem – zerknij. Mienta dodatkowo podała link do zdjęcia, na którym jej latorośl wcina z apetytem leniwe na mące ryżowej: http://mientablog.com/wp-content/uploads/2015/01/leniwemniam.jpg
Czy twaróg ma być mielony ? ;)
Mam chętkę poczynię :D
a i czy może być chudy ? :D
Ja używam zwykłego twarogu, najlepiej sprzedawanego na wagę na targu. Może być chudy:-)
Czy twaróg ma być mielony ?
Mam chętkę poczynię
a i czy może być chudy ?
Jakie pyszności!
Bardzo fajny pomysł, z mąką ryżową nawet lepsze niż z pszenną
Ten przepis jest na takie 2 porcje obiadowe? :)
Tak? ale w razie potrzeby można podwoić proporcje. Wszystko zależy od tego, jaki kto ma apetyt?