- 125 g bezglutenowego makaronu (tu: gryczane fusili)
- 1 duży por
- 2 jajka
- ok. 12 szprotek z puszki
- 1/3 natki pietruszki
- 1 łyżeczka pimentonu (mielona wędzona papryka)
- trochę suszonych ziół (np. tymianek lub zioła prowansalskie)
- pieprz
- sól
Zapiekanka z makaronu i pora ze szprotkami.
Użyłem tu bezglutenowego fusili (świderki) z mąki gryczanej (ZOBACZ), ale oczywiście (jak w każdym daniu z użyciem bezglutenowego makaronu) możesz zastąpić go zwykłym makaronem, jeżeli nie eliminujesz z codziennej diety glutenu.
Por w zapiekankach sprawdza się doskonale, więc także w tym przypadku musiał zdać egzamin.
Użyłem świetnych szprotek z puszki, przywiezionych z Rygi (ZOBACZ), ale spokojnie możesz wykorzystać też inne rybki. Wcześniej upewnij się tylko, że ich skład jest dla Ciebie akceptowalny.
PRZEPIS:
1. Rozgrzej piekarnik do 200 stopni.
2. Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z czasem podanym na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedź, przelej zimną wodą i zostaw do odcieknięcia.
3. Dokładnie umyty i posiekany por podsmaż na patelni, co jakiś czas mieszając, wraz ze szczyptą soli, sporą ilością pieprzu oraz pimentonem. Po 2-3 minutach wlej trochę wody i duś całość, aż por całkowicie zmięknie, a woda odparuje.
4. W misce wymieszaj makaron z porem i natką. Dodaj dwa jajka i dokładnie wymieszaj.
5. Natłuść naczynka do zapiekania (kilka małych albo jedno duże), przełóż do nich makaron z porem i ‚artystycznie’ powtykaj w nie szprotki. Możesz również po prostu wymieszać szprotki razem z makaronem i porem, i zapiec w ten sposób.
6. Wstaw do piekarnika. W przypadku zapiekania w małych naczynkach wystarczy 20-25 minut pieczenia, w innych przypadkach zapiekaj kilka minut dłużej.
Smacznego!
Świetnie to wygląda! I jakie super naczynia :)
:-)
O, coś dla mnie
Eleganckie
Fabulous!
Gdzie można kupić taki makaron?
Kupiłem tu: http://www.singluten.pl
Mniamuśne
Super danie, piękne kolorki i śliczne naczynka
Fajny sposób podania, uwielbiam szprotki, a że mieszkam nad morzem, latem wykorzystam świeże, pozdrawiam
Keep on writing, great job!
Fajne, a co z tą natką? ;-)
Punkt 4;-)
Ano jest rzeczywiście ;)
Zrobiłam, ale niezbyt nam smakowało szczerze mówiąc. Dziś robimy podejście do risotto z pieczarkami.
Następnym razem użyj lepszej jakości składników;-)
Nie, to chyba nie nasz smak po prostu. I nasz piekarnik za bardzo śpiekl zapiekankę.
Za to risotto z porem i pieczarkami (zwykłymi, bo portobello nie było) wyszło pyszne, na pewno sie jeszcze pojawi w naszej kuchni.
To szukam kolejnych przepisów do spróbowania.
Była dziś na obiad, pyszna. Użyłam hiszpańskich rybek z puszki, skład miały dobry
Bardzo ładna zapiekanka, pozdrawiam
Moja mama robiła kilka dni temu, pycha. Rybki fajnie się spiekły, tak na chrupko
Zapiekanka zapisana do zrobienia, fajowo wygląda. Robiłam już rybną z amarantusem, pycha