Lody ananasowe – wegańskie, tylko 2 składniki!

Lody ananasowe – pyszne, super kremowe, jedwabiste, roślinne, bez cukru. Wystarczą dwa składniki – świeży soczysty ananas i śmietana kokosowa.

Ananas jest doskonałym materiałem na sorbety i lody, ponieważ nie wymaga nawet dosładzania. Jego wyjątkowa soczystość i naturalnie słodki smak z lekko kwaskowatą nutą gwarantują pełen sukces! Jeżeli nie lubisz przesłodzonych deserów lodowych, ten przepis jest właśnie dla Ciebie. Tylko dwa składniki i mnóstwo przyjemności :)

Uwagi:

  • Jeżeli wolisz tradycyjne lody zamiast wegańskich, użyj zwykłej śmietany
  • Lody możesz oczywiście dosłodzić, ale naprawdę nie ma takiej potrzeby

Lody ananasowe

Lody ananasowe – SKŁADNIKI na ok. 14-16 gałek:

  • spory ananas obrany ze skóry (waga po obraniu: ok. 800-900 g)
  • 200 g śmietany kokosowej (wegańskiej) lub gęstego mleka kokosowego (w składzie powinno mieć 60-70% kokosa lub więcej)
  • do dekoracji: świeża mięta i pomarańcza podzielona na cząstki

Lody ananasowe – PRZEPIS:

  1. Przygotuj masę na lody: miąższ świeżego ananasa pokrojony w cząstki przełóż do kielicha blendera i zmiksuj na gładko, dodaj śmietanę kokosową i ponownie zmiksuj do pełnego połączenia składników. Używam blendera molekularnego Ronic Zyle LED II, który ma taką moc, że w 4 minuty miksuje świeży ananas na jedwabisty mus bez jakichkolwiek włókien, dzięki czemu gotowe lody mają idealną konsystencję. Świetnie radzi sobie też z większymi wyzwaniami, np. z miksowaniem ciecierzycy na mąkę.
  2. Tuż po zmiksowaniu ananasa ze śmietaną masa jest bardzo płynna, ma konsystencję zbliżoną do wody. Nie przejmuj się tym, ponieważ po schłodzeniu wyraźnie zgęstnieje. Wstaw masę na lody do lodówki na kilka godzin lub na całą noc, by dobrze się schłodziła.
  3. Po schłodzeniu masy możesz postąpić dwojako. –> Jeżeli masz maszynę do lodów lub sorbetierę, przełóż do niej masę na lody i mieszaj zgodnie z instrukcją. W maszynce Zyle proces przygotowania lodów trwa ok. 120-150 minut, w zależności od rodzaju i ilości lodów, które chcesz przygotować. Maszynka wypakowana po brzegi pracuje (czyli miesza i chłodzi lody) dłużej. –> Jeżeli nie masz maszyny do lodów, przełóż masę na lody do pojemnika, wygładź i wstaw do zamrażarki. Po ok. 60 minutach wyjmij masę z zamrażarki i starannie przemieszaj lub zmiksuj, by ograniczyć ilość grudek. Czynność wyjmowania z zamrażarki i mieszania lodów powtórz co najmniej 4-6 razy w odstępach ok. 45-60 min.
  4. Lody podaj z miętą i cząstkami pomarańczy.
  5. Technicznie rzecz biorąc, lody z tego przepisu są sorbetem, ponieważ zawierają wyłącznie roślinne składniki (ananas, wegańska śmietana kokosowa).

Maszynka do lodów Zyle

Maszynka do lodów Zyle o pojemności 1 litra ma te same zalety, co poprzednia mniejsza wersja – jest bardzo prosta, intuicyjna i wygodna w użyciu. Działa szybko, a dzięki automatycznej funkcji chłodzenia, wystarczy dobrać skład lodów i włączyć maszynkę w jednym z dwu dostępnych trybów – soft albo hard. Nowa maszynka Zyle, choć nieco powiększona, wciąż pozostaje jednym z najmniejszych i najzgrabniejszych automatów do lodów, co sprawia, że nie tylko nie zagraca kuchni, ale stanowi jej niewątpliwą ozdobę.

Teraz obydwie maszynki do lodów Zyle (małą lub dużą) kupisz o 200 zł taniej! Sprawdź: oferta specjalna Ronic.

Dlaczego warto wyposażyć kuchnię w maszynkę do lodów?

Argumentów jest wiele, dlatego ograniczę się do tych, które uważam za najbardziej istotne. Mając w domu maszynkę do domowej produkcji lodów:

  • lody naturalne masz (naprawdę!) w zasięgu ręki – możesz wreszcie zapomnieć o sklepowych lodowych gotowcach, których jakość pozostawia wiele do życzenia,
  • nie musisz wczytywać się w lodowe etykiety z nadzieją, że znajdziesz w końcu te jedne jedyne, czyste i bez chemii (bo i tak nie znajdziesz, takie czasy),
  • w pełni kontrolujesz dobór i jakość składników, z których robisz lodowe i sorbetowe desery,
  • nie musisz wybierać spośród palety smaków uznanych przez producenta za godne wprowadzenia na rynek, ponieważ możesz wymyślać dowolne własne – jakie tylko chcesz,
  • w kwestii smaków ogranicza Cię tylko wyobraźnia, a od pomysłu na lodowy deser do jego realizacji upływają maksymalnie 1-2 godziny, ponieważ właśnie tyle potrzebuje maszynka, by kilka składników przeobrazić w pyszny sorbet lub lody,
  • alergie przestają być przeszkodą; w domu możesz wyrabiać dowolne zimne desery z pominięciem tych czy innych produktów – Ty decydujesz. Lody wegańskie, bezglutenowe, bez cukru, bez jajek, bez mleka i wszystkie inne masz w zasięgu ręki.

Lody ananasowe

Lody ananasowe

Lody ananasowe

Lody ananasowe

Lody ananasowe

Lody ananasowe

Lody ananasowe