• 1 cały łosoś, wypatroszony i oskrobany z łusek (ok. 3 kg)
  • 2 bulwy kopru włoskiego
  • 2 małe pory (lub 1 duży)
  • 1/2 kg pomidorków koktajlowych
  • 3 limonki lub cytryny
  • 1/2 dużego pęczka koperku (lub 1 mały)
  • 1/2 dużego pęczka natki pietruszki (lub 1 mały)
  • oliwa extra vergine
  • 2 łyżeczki owoców fenkułu
  • pieprz
  • sól

Łosoś pieczony w całości to prosty, a zarazem najbardziej ekonomiczny sposób przygotowania tej ryby.

Prosty, bo całą robotę wykona za Ciebie piekarnik, a dzięki temu, że łosoś jest tłusty, trzeba się naprawdę mocno postarać, by go w piecu przesuszyć.

Ekonomiczny, ponieważ łosoś w całości jest znacznie tańszy niż w postaci filetów. Poza tym, pieczenie w całości sprawia, że jest również smaczniejszy. To doskonała opcja na obiad dla większej grupy osób, albo na uzyskanie większej ilości mięsa, które można później z powodzeniem wykorzystać w innych potrawach.

Trzykilogramowy łosoś to konkretnych rozmiarów bestia, dlatego jest prawdopodobne, że będzie wystawać z brytfanki, co jednak zdecydowanie nie powinno stanowić powodu do zmartwienia.

Może się też okazać, że w piekarniku standardowej wielkości łosoś będzie dotykać głową tylnej ścianki. By uniknąć ryzyka, że część głowy ryby przyklei się do ścianki piekarnika, owiń ją po prostu aluminiową folią do pieczenia.

Nie układaj również na rybie żadnych warzyw (możesz za to ułożyć plasterki limonki, które ładnie się skarmelizują), ponieważ w takiej temperaturze za bardzo by się zrumieniły – całość warzyw pozostaw na dnie brytfanki.

Użyłem tu moich ulubionych warzyw do ryb – pora i fenkułu. Sprawdzają się doskonale, dlatego sięgam po nie (razem albo osobno) praktycznie za każdym razem, gdy piekę ryby w całości.

Losos z pieca L_01

PRZEPIS:

1. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni.

2. Przekrój fenkuły wzdłuż na pół, usuń zdrewniałą końcówkę, posiekaj i wrzuć do dużej brytfanki do pieczenia.

3. Usuń brzydkie zielone liście pora, przekrój wzdłuż na pół, dokładnie umyj, posiekaj i dodaj do brytfanki.

4. Dodaj łyżeczkę owoców fenkułu, trochę posiekanej natki pietruszki i koperku oraz 2 pokrojone na plasterki limonki. Wlej chlust oliwy i wymieszaj (ZOBACZ).

5. Umytego łososia ułóż w brytfance na warzywach. Dopraw rybę solą i pieprzem, a do jej wnętrza włóż resztę posiekanego koperku, natki pietruszki, łyżeczkę owoców fenkułu i jedną pokrojoną na plasterki limonkę. Obok ułóż pomidorki koktajlowe. Możesz wlać do brytfanki niewielką ilość wody lub białego wina, wtedy fenkuł bardziej zmięknie. Całość skrop oliwą.

6. Wstaw brytfankę do piekarnika na ok. 50-55 minut.

Smacznego!

Losos z pieca L_04

Losos z pieca L_02