Mąka orzechowa, mąka z pestek, mąka z nasion…

Tłoczenie oleju w domowej prasie do oleju jest zero waste!

Domowa prasa do oleju tłoczy surowy olej (zobacz) z całej palety surowców oleistych, to jasne, ale na tym nie koniec! Tak naprawdę, wyciskając super zdrowe, tłoczone na zimno oleje z orzechów i nasion, uzyskujesz od razu dwa produkty. Po pierwsze, surowy olej. I po drugie, gotowy materiał na odtłuszczoną mąkę z orzechów, pestek lub nasion. Taka mąka z uwagi na zdecydowanie niższą zawartość tłuszczów (w porównaniu z surowcem wyjściowym) nadaje się m.in. do pieczenia i panierek o wiele lepiej niż pełnotłuste orzechy lub nasiona zmielone na proszek w blenderze czy robocie kuchennym.

Dlaczego tak jest? Pod wpływem obróbki cieplnej, dochodzi do częściowego utlenienia kwasów tłuszczowych zawartych w orzechach, nasionach i pestkach. Im wyższa zawartość wielonienasyconych kwasów tłuszczowych w orzechach i nasionachpoddanych działaniu wysokich temperatur, tym wyższe ryzyko ich niekorzystnego wpływu na organizm. A im mniej tłuszczu w mące orzechowej (lub z nasion), tym lepiej. Odtłuszczona mąka orzechowa jest zdrowsza, szczególnie kiedy dodajesz ją do ciast, ciasteczek, pieczonych owsianek i innych popularnych wypieków.

W zależności od rodzaju orzechów i nasion, wiórki po tłoczeniu oleju mogą mieć różną konsystencję i smak. Jedne są wyraźnie słodkawe (np. wiórki po orzechach macadamia, pekan, piniolach czy nerkowcach), inne lekko goryczkowe (jak np. wiórki po orzechach włoskich, pestkach dyni czy ziarnach słonecznika). Jedne tuż po tłoczeniu są bardziej suche, inne tłustsze, wszystkie stanowią jednak doskonałe źródło białka i błonnika. A najlepsze jest to, że używając prasy do oleju otrzymujesz je niejako przy okazji i w dodatku całkiem za darmo. Zbierasz lub kupujesz orzechy i nasiona z przeznaczeniem na olej, a dodatkowo uzyskujesz super zdrową mąkę gratis!

Mąka orzechowa

Mąka orzechowa

Mąka orzechowa

Mąka orzechowa

Mąka z wiórków po tłoczeniu oleju – jak zrobić?

Wiórki po tłoczeniu w domowej prasie Wartmann olejów z orzechów, ziaren i nasion trzeba dodatkowo podsuszyć, odstawiając je w ciepłe i suche miejsce na kilka dni albo w dehydratorze w najniższej temperaturze czyli z najsłabszą siłą nadmuchu. Suche wiórki wystarczy już tylko zmielić w blenderze lub Magimixie, zamknąć w szczelnym pudełku, a później stosować jako roślinną wysokobiałkową mąkę stanowiącą doskonały, a przy tym całkiem gratisowy składnik, który możesz zużyć w kuchni na wiele sposobów.

Mąka z wiórków po tłoczeniu oleju – co z niej zrobić?

Mąka z prasy do oleju jest doskonałym zamiennikiem mielonych orzechów lub nasion, dlatego możesz jej używać właściwie w każdym przepisie, który w składnikach ma mielone orzechy lub nasiona. Poza tym, możesz wzbogacać taką mąką muesli i jogurt, zagęszczać owsiankę (wybieraj do tego celu słodsze mąki – np. z orzechów macadamia, pekan czy pini), zupę lub gulasz.

Poniżej podaję kilka przepisów, w których odtłuszczona mąka orzechowa z prasy do oleju sprawdza się najlepiej. By przejść do wybranego przepisu, kliknij w zdjęcie.

Kod rabatowy „FACETIKUCHNIA” działa na wszystkie produkty w RONIC ONLINE i daje 5% rabatu nawet od cen już obniżonych tymczasowymi promocjami: sprawdź Rabat Ronic.

Pieczywo chrupkie z czarnuszki

Mąka orzechowa

Pieczywo chrupkie z konopi

Mąka orzechowa

Pasztet pomidorowy/dyniowy

Mąka orzechowa

Mąka orzechowa

Ciasteczka orzechowe

Mąka orzechowa

Kulki mocy

Mąka orzechowa

Jarzynowa

Mąka orzechowa

Bakaliowe batony energetyczne

Mąka orzechowa

Mąka orzechowa

Dlaczego warto tłoczyć oleje w domowej prasie do oleju – kluczowe argumenty:

  • Kontrolujesz jakość surowca – używasz orzechów i nasion z własnego ogrodu lub ze znanego i zaufanego źródła (świeżych, czystych, wysokiej jakości),
  • Kontrolujesz proces tłoczenia, dzięki czemu masz pewność, że gotowy produkt jest naturalny i niepoddawany dodatkowej obróbce, która ma na przykład przedłużyć jego przydatność do spożycia albo poprawić wygląd na sklepowej półce,
  • Zawsze masz porcję świeżego oleju. I to w takiej ilości, która pozwala użyć go wtedy, kiedy jest najsmaczniejszy i najbogatszy w składniki odżywcze (od razu albo w ciągu kilku/kilkunastu dni). Kwasy Omega-3 utleniają się z olejów dość szybko, dlatego ich długotrwałe przechowywanie mija się z celem,
  • Używasz olejów w kuchni zgodnie z zasadą jakość, nie ilość. Małe ilości oleju tłoczonego w domu to wielka zaleta, ponieważ nie gromadzisz niepotrzebnych zapasów, nie jesz większych ilości tłuszczów na siłę „żeby się nie zmarnowało”. Zamiast kupować butelkę oleju z orzechów włoskich czy czarnuszki i ryzykować, że nie zdążysz zużyć go w całości, tłoczysz na bieżąco tyle, ile potrzebujesz,
  • Kontrolujesz warunki przechowywania, zarówno surowca, jak i gotowego oleju. Tłocząc na zimno małe ilości oleju w domu masz w pełni naturalny produkt bez konserwantów, który odpowiednio przechowujesz (chroniąc go przed słońcem i wysokimi temperaturami) i zużywasz szybko, ponieważ na bieżąco „produkujesz” niewielkie ilości. Kiedy kupujesz gotowy olej, pamiętaj, że wystarczy błąd na tylko jednym z etapów drogi oleju od producenta do konsumenta (produkcja, logistyka, magazynowanie, transport, dystrybucja), by stracił on walory odżywcze albo wręcz stał się niejadalny,
  • Tłocząc olej w domu uzyskujesz wspaniały produkt, ultra aromatyczny i tak nasycony smakiem, że aż trudno to opisać!

Mąka orzechowa