Marqués de Murrieta Reserva 2016 Finca Ygay.

Marqués de Murrieta Reserva 2016 Finca Ygay Rioja DOCa

Marqués de Murrieta Reserva 2016 Finca Ygay Rioja DOCa

Marqués de Murrieta znajduje się w najbardziej wysuniętej na południe części subregionu Rioja Alta. To jakość sama w sobie, ikona, która zawsze trzyma poziom i niezmiennie zaskakuje doskonałą relacją jakości do ceny.

Historyczna, pionierska winnica Marqués de Murrieta, której początki sięgają roku 1852, jest jedną z najstarszych winnic w Rioja. Założył ją markiz de Murrieta (Don Luciano Murrieta), korzystając z okazji, czyli ziemi nadanej mu przez króla w podzięce za bliżej nieokreślone zasługi ku czci i chwale monarchii. Don Luciano Murrieta zaimportował techniki produkcji wina z Bordeaux (gdzie spędził trzy lata), pierwsze wino wyprodukował w Logroño, a w 1870 r. przeniósł się do posiadłości Ygay, która obejmuje 300 ha winnic. Posadowiony na niej zamek (Castillo de Ygay odrestaurowany w latach 2007-2014) do dziś stanowi siedzibę winnic Marqués de Murrieta. Od 1983 roku Marqués de Murrieta należy do rodziny Cebrián-Sagarriga, która intensywnie rozwija winiarski koncept Murrieta, w pełni wykorzystując uroki zarówno pięknej posiadłości, jak i świeżo wyremontowanego zamku. Obecnie winnicą zarządza Vicente Dalmau Cebrián-Sagarriga, hrabia Creixell, do którego należy również Pazo de Barrantes w Rías Baixas.

Marqués de Murrieta Reserva Finca Ygay to piękne klasyczne wino z Rioja Alta, która stanowi najlepszą część tego słynnego regionu winiarskiego. Murrieta Reserva jest mieszanką odmian uprawianych w Finca Ygay na wysokości od 320 do 485 m npm, gdzie klimat jest kontynentalny, a Serra de Cantabria stanowi barierę dla zimnego wiatru z północy. Choć dominującym czerwonym szczepem w La Rioja jest Tempranillo, nie znaczy to, że Rioja = Tempranillo. Reguły apelacji nie określają poziomu Tempranillo w składzie wina. W blendzie z Tempranillo może występować m.in. Graciano, Mazuelo czy Garnacha i w opisywanej butelce tak właśnie jest. Marqués de Murrieta Reserva powstaje jako blend 87% Tempranillo, 6% Graciano, 5% Mazuelo oraz 2% Garnacha. Odszypułkowane winogrona fermentują w stalowych kadziach z kontrolą temperatury przez ok. 8-10 dni, pozostając w kontakcie ze skórkami. W trakcie fermentacji wino jest mieszane dla bardziej efektywnej ekstrakcji koloru i aromatu. Po zakończeniu procesu fermentacji stałe części moszczu są delikatnie kruszone w prasie pionowej, co wydobywa ze skórek jeszcze więcej koloru i dojrzałych tanin. Wino dojrzewa 16 miesięcy w barriques z amerykańskiego dębu i 24 miesiące w butelce. Poszczególne odmiany są winifikowane oddzielnie. Blend następuje po okresie w beczce, przed butelkowaniem.

W kieliszku rubinowa czerwień. W aromacie tytoń, świeżo garbowana skóra, słodkie balsamico, wanilia i gałka muszkatołowa, dojrzałe ciemne owoce (czarna porzeczka, jeżyna, śliwka), drzewo sandałowe i leśna ściółka. Na podniebieniu aksamitne, okrągłe, ze średnią kwasowością i drobnoziarnistymi taninami. Soczyste owoce w rodzaju dojrzałej wiśni i czarnej porzeczki. Dobra równowaga i elegancki finisz. Idealny balans między tradycją a nowoczesnością. Świetna Rioja w swojej klasie.

Nazwa: Marqués de Murrieta Reserva 2016 Finca Ygay Rioja DOCa
Kraj: Hiszpania
Region: Rioja Alta
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Szczepy: 87% Tempranillo, 6% Graciano, 5% Mazuelo, 2% Garnacha
Moc: 14%
Wino kupiliśmy w Sewilli

Marqués de Murrieta Reserva 2016 Finca Ygay Rioja DOCa

Marqués de Murrieta Reserva 2016 Finca Ygay Rioja DOCa

Marqués de Murrieta Reserva 2016 Finca Ygay Rioja DOCa