Marzagana Higa 2022.
Jedną z najciekawszych winiarni na Teneryfie jest maleńka (4 hektary) biodynamiczna Bodega Marzagana Elementales, zlokalizowana w północnej części wyspy, na stokach doliny La Orotava u podnóża wulkanu Teide (na wysokości od 400 do 1300 m npm). Założył ją w 2017 roku Claudio Miguel Luis Lorenzo (na jednym ze zdjęć poniżej), bezkompromisowy pasjonat naturalnego winiarstwa i entuzjasta rolnictwa biodynamicznego, a w realizacji tego wyzwania wspiera go cała rodzina, od rodziców po żonę i czwórkę dzieci. Claudio uprawia wiele odmian winorośli, w tym między innymi Albillo Criollo, Listán Blanco, Listán Negro, Negramoll, Listán Prieto, Castellana Negra, Marmajuelo, Verdello, Verijadiego Blanco, Verijadiego Negro i Syrah. Każda butelka z tej rzemieślniczej winnicy odzwierciedla unikalny wulkaniczno-atlantycki terroir Teneryfy i uosabia szacunek dla tradycji i przyrody, a Marzagana jest jednym z tych projektów, który zrewolucjonizował winiarski mikrokosmos Kanarów. Winnice sprzed filoksery, rdzenne odmiany, w przeważającej mierze bardzo stare 300/400-letnie winorośle, biodynamika i zrównoważone organiczne rolnictwo przy użyciu tradycyjnych metod (naturalne nawozy domowej roboty, wszystkie prace w winnicach wykonywane wyłącznie ręcznie, unikalne metody uprawy winorośli – mesa/cordon trenzado, bioróżnorodność, minimalna interwencja), fermentacja na rodzimych drożdżach, butelkowanie według faz księżyca, żadnych siarczynów, krótkie serie, roczna produkcja na poziomie 8000 butelek… Słowem, magia!
Marzagana to wspaniałe, szczere, autentycznie naturalne wina, o jakie coraz trudniej w bezbrzeżnym oceanie win bardzo zmyślnie marketingowo naturalizowanych. Odwiedzając Marzagana Elementales w czerwcu 2024 spróbowaliśmy wszystkiego, co ostało się z rocznika 2022, czyli 6 z 12 produkowanych przez Claudio win, które szczęśliwie nie zdążyły się jeszcze wyprzedać. Smakowały tak dobrze, że choć Teneryfa była pierwszą wyspą w naszym planie podróży, a lotów między Kanarami czekało nas jeszcze całkiem sporo, zrobiliśmy tam również bardzo fajne zakupy. Trzeba korzystać z takich okazji! To nie przypadek, że wina Claudio szybko trafiły do kart najlepszych restauracji i wine barów archipelagu, na przykład do 8Aborigen na El Hierro czy Vinófilos Triana na Gran Canarii.
Marzagana Higa 2022 to czerwony wytrawny blend 90% Listán Negro i 10% Castellana Negra. Grona z ręcznego zbioru macerują przez 10 dni, po czym następuje około 21-dniowa spontaniczna fermentacja soku z samocieku w stalowych zbiornikach. Następnie, wino trafia do beczek z drewna kasztanowego, w których dojrzewa przez 9 miesięcy. Nic nie jest dodawane ani korygowane. Butelkowane wg kalendarza księżycowego, w dzień owocowy w fazie ubywającego księżyca, bez klarowania i filtrowania. Higa to świetny Listán Negro z domieszką Castellana o wyrazistym i złożonym smaku. W aromacie mamy tu bukiet dojrzałych czerwonych owoców, takich jak wiśnia, porzeczka i truskawka, uzupełniony nutami jeżyny i śliwki z odrobiną drewna. W smaku bardzo dobrze zrównoważone, fajna kwasowość zapewnia odpowiednią dozę świeżości, wytrawność jest delikatnie przełamana słodką nutą wędzonej śliwki, malin i prażonych orzechów laskowych. Drobne miękkie taniny, średnie ciało i długi owocowy finisz. Niesamowicie pijalne wino.
Nazwa: Marzagana Higa 2022
Kraj: Hiszpania
Region: Wyspy Kanaryjskie, Teneryfa
Rodzaj: wytrawne, czerwone
Szczepy: 90% Listán Negro i 10% Castellana Negra
Moc: 12,5%
Wino kupiliśmy w Marzagana Elementales